Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της Ε.Ε. σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν κατά τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή που θα λάβουν χώρα τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό αρμόδιο για την Ευρώπη Μικολάι Ντόβγκλιεβιτς, επήλθε συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το τι θα προσφέρουν στις άλλες χώρες. «Οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση για την Κοπεγχάγη», δήλωσε ο Ντόβγκλιεβιτς, σύμπληρώνοντας ότι «το θεωρούμε επιτυχία για την Πολωνία».
Με ανακοίνωσή του ο Σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Φρέντρικ Ράινφελντ, δήλωσε ότι οι «27» συμφώνησαν ότι απαιτούνται περίπου 100 δισ. ευρώ ετησίως έως και το 2020, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Από αυτό το ποσό, τα 22-50 δισ. πρέπει να προέλθουν από τα κρατικά κονδύλια.
Προηγουμένως, με δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε επίσης γνωστοποιήσει την ύπαρξη της συμφωνίας αυτής, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη κάνει τρεις προσφορές υπό προϋποθέσεις, βάζει χρήματα στο τραπέζι, λέγοντας ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα». Μάλιστα, ο Μπράουν είχε δηλώσει ότι «το συμβούλιο θα υιοθετήσει την άποψη ότι ο στόχος για το 2020 είναι 100 δισ. ευρώ (τον χρόνο)».
«Αυτή είναι αρωγή που παρέχεται για να βοηθηθούν αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων, κάτι που αλλιώς δεν θα είχαν τα χρήματα για να το κάνουν», σημείωσε επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η συμφωνία αυτή του άτυπου ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, αποτελεί «σταθμό» στην προσπάθεια, εκ μέρους της Ε.Ε., για την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών κατά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Λιθουανίας Ντάλιας Γκριμπαουσκάιτε, δεν υπήρξε σύμπνοια μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την κατανομή του ποσού μεταξύ των χωρών.
Συγκεκριμένα, δυτικές και ανατολικές χώρες – μέλη διαφώνησαν ως προς αυτό το σημείο και έτσι το θέμα παραπέμφθηκε προς επίλυση σε επόμενη σύνοδο.