Αρνητική «πρωτιά» στον ανεπτυγμένο κόσμο κατέχει η χώρα μας, καθώς ξοδεύει για φάρμακα το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση «Ηealth at a Glance» του ΟΟΣΑ, δαπανήσαμε το 2007 σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 2,4% του ΑΕΠ μόνο για φάρμακα, γεγονός που συνεπάγεται ότι κάθε Ελληνας πλήρωσε 500 ευρώ μόνο για αυτόν τον σκοπό! Ακόμη, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση στις δαπάνες Υγείας που προέρχονται απευθείας από τον κορβανά του νοικοκυριού, ενώ το 10% των χαμηλότερων εισοδημάτων δηλώνει ότι στερήθηκε ιατρικές υπηρεσίες ελλείψει χρημάτων.
«Θησαυρός» για τις φαρμακευτικές
Παρότι στο σύνολο των συνολικών δαπανών η Ελλάδα κινείται ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο του ΟΟΣΑ, με περίπου 2.000 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνες, μεταξύ 1997 και 2007 ο μέσος όρος αύξησής τους κινείται με 6,6%, εξέλιξη που «αναδεικνύει» την Ελλάδα ως την 4η ταχύτερα αναδυόμενη αγορά για φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες.
Επίσης, η Ελλάδα δαπανά το 9,6% του ΑΕΠ σε υπηρεσίες Υγείας, εκ των οποίων το 1/3 είναι ιδιωτικές, μερίδιο που τη φέρνει σε μία από τις υψηλότερες θέσεις του ΟΟΣΑ, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κορέα και την Ελβετία(!), ενώ σε επίπεδο νοικοκυριού οι δαπάνες προσεγγίζουν το 12% των συνολικών εξόδων. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, η Ελλάδα είναι πρώτη στο κόστος επί του ΑΕΠ καθώς φθάνει στο 2,4% (2007), κάτι που μεταφράζεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, ενώ σε κατά κεφαλήν δαπάνη είναι τρίτη στον ΟΟΣΑ με 500 ευρώ- περίπου το 1/5 αφορά τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου στις δαπάνες Υγείας η Ελλάδα είναι πέμπτη από το τέλος με 60,3%.
Αντίθετα, την πέμπτη υψηλότερη θέση διαθέτει η Ελλάδα στις λεγόμενες out-of pocket δαπάνες, οι οποίες έρχονται απευθείας από την τσέπη του πολίτη και αφορούν σχεδόν το 40% των συνολικών εξόδων υγείας, το οποίο, ως ποσοστό της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών εκτινάσσονται στη δεύτερη θέση του ΟΟΣΑ με 5,9%. Ακόμη, περίπου το 10% των χαμηλότερων εισοδημάτων δηλώνει ότι δεν μπόρεσε να κάνει ιατρικές εξετάσεις ελλείψει χρημάτων, με τις ανισότητες να κορυφώνονται σε οδοντιατρικά προβλήματα.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, οι έλληνες έφηβοι δεν γυμνάζονται και σε μεγάλο ποσοστό (18,8%) είναι παχύσαρκοι (4η θέση στον ΟΟΣΑ), ενώ φαίνεται ότι σταδιακά παχαίνουν όλο και περισσότερο.
Οι Ελληνες διατηρούν για μία χρονιά ακόμη την «πρωτιά» στο κάπνισμα, καθώς το 40% των ενηλίκων καπνίζει καθημερινά, ποσοστό σχεδόν υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες όπου η χρήση του καπνού αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται σταθερά και κινείται κάτω από τον μέσο όρο του διεθνούς Οργανισμού.
Πρωτιά σε γιατρούς
Επιπροσθέτως, η Ελλάδα διαθέτει την πρωτιά στους περισσότερους γιατρούς (5,4 ανά 100.000 κατοίκους), με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους γυναικολόγους (46 ανά 100.000) και τους οδοντιάτρους (127 ανά 100.000) και την 4η θέση στους αποφοίτους Ιατρικής (13,3 ανά 100.000 κατοίκους).
Ωστόσο, έχει τον χαμηλότερο συσχετισμό μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών, με συντελεστή 0,6, όταν ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 3,1, αλλά και τα περισσότερα φαρμακεία (77,7 ανά 100.000). Επίσης, καταλαμβάνουμε την τρίτη υψηλότερη θέση στην κατανάλωση αντιδιαβητικών φαρμάκων και την «πρωτιά» στα αντιβιοτικά.