Την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στα αστικά κέντρα μέχρι το 2012 και την κήρυξη νέου προγράμματος κτηματογράφησης για όλη τη χώρα με ορίζοντα το 2016 προτείνει η διεπιστημονική επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, διαπιστώνοντας τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Τεχνικό Επιμελητήριο, μέσα σε μια 15ετία από την έναρξη σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου έχει ολοκληρωθεί μόλις το 17% του έργου, που αντιστοιχεί μόνο στο 6% της χώρας, ενώ με βάση το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης των αστικών κέντρων θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2012 μόνο το 40% του έργου, δηλαδή το 10%.
Χάος με τους δασικούς χάρτες
Ακόμη πιο αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στους δασικούς χάρτες. Ενώ έχουν παρέλθει 30 χρόνια από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για την οριοθέτηση και την προστασία των δασικών εκτάσεων δεν έχει τελεσίδικα οριοθετηθεί καμία δημόσια δασική έκταση και δεν έχει κυρωθεί ούτε ένας δασικός χάρτης στο σύνολο της χώρας.
Ελάχιστα βήματα έγιναν και στην οριοθέτηση του αιγιαλού καθώς, ενώ έχουν περάσει 70 χρόνια από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας, υπάρχει θεσμοθετημένη γραμμή μόλις για το 20% της ελληνικής ακτογραμμής, γεγονός που ενισχύει τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες!
Το ΤΕΕ κάνει άλλη μια θλιβερή διαπίστωση. Στην πενταετή λειτουργία των υποθηκοφυλακείων ως Μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε ως μεταβατική λύση στον θεσμό, υποστηρίζοντας ότι το όλο σύστημα έχει προσθέσει στις συναλλαγές κόστος χωρίς αντίστοιχο αποτέλεσμα και αρκετές φορές μάλιστα «εκσυγχρονισμένη» γραφειοκρατία.