Να καθιερώσει οικονομικούς δείκτες με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται η πρόοδος που πραγματοποιούν τα κράτη – μέλη για τη μετάβαση στην «πράσινη οικονομία», ζήτησε το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα κράτη για το ΑΕΠ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ούτε δείχνουν πώς αναδιανέμεται ο πλούτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Οδηγία για την ανάπτυξη νέων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, σχετικά με την ευημερία των εθνών.
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Περιβάλλοντος επικροτούν τις κινήσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και ζητούν την καθιέρωση ισχυρών, αξιόπιστων και διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομικών δεικτών, για τη μέτρηση των βημάτων προόδου προς την «πράσινη οικονομία».
Οι δείκτες αυτοί θα είναι συμπληρωματικοί του ΑΕΠ και θα εστιάζουν στον ρόλο των οικοσυστημάτων ως προς την ευημερία των εθνών.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος σχεδιάζουν να καθιερώσουν έναν πίνακα που θα απεικονίζει την πρόοδο των κρατών – μελών αναφορικά με την ενσωμάτωση και τη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών για την αειφόρο ανάπτυξη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεθνής ΜΚΟ Greenpeace χαιρέτισε την απόφαση των υπουργών να εντάξουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη στη συνόδου τους, στις 21 Οκτωβρίου, δυο μήνες μετά τη σχετική οδηγία της Κομισιόν.
«Απαιτείται μετάβαση στην ‘‘πράσινη οικονομία’’ για να καταπολεμήσουμε ταυτόχρονα την οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.