Το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και από παροχή υπηρεσιών αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα προβλέπεται στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Κατά την συνεδρίαση, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας και τις κατευθύνσεις για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τους άξονες που θα γίνει η διαβούλευση.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι διατύπωσαν τη διάθεση συμβολής από την πλευρά τους στη φορολογική μεταρρύθμιση.
Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν με το νέο έτος όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές τους ή τις δαπάνες τους για παροχή υπηρεσιών, υπονοώντας ότι θα ωφελούνται με μείωση του φόρου εισοδήματος χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο ποσό. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25% που είναι σήμερα του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για τη φορολογία, αποφασίστηκε ώστε οι επιμέρους ομάδες εργασίας να συγκροτηθούν από τη Δευτέρα. Χθες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους φορολογούμενους για τις ενδεχόμενες αλλαγές.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το Μάρτιο θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.