Τη χορήγηση «πράσινης κάρτας» σε 150.000 μετανάστες, οι οποίοι ζουν παράνομα στη χώρα μας, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο ένταξης των μεταναστών στην επίσημη αγορά εργασίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.
Με βάση το σχέδιο που επεξεργάστηκαν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, «πράσινη κάρτα» θα λάβουν περίπου 50.000 οικονομικοί μετανάστες που ναι μεν διέθεταν μέχρι πρόσφατα αλλά, για τυπικούς λόγους, δεν μπόρεσαν να την ανανεώσουν και τώρα βρίσκονται ξεκρέμαστοι και παράνομα στη χώρα μας. Παράλληλα, θα δοθεί άδεια παραμονής και εργασίας σε σχεδόν 100.000 πολιτικούς, στην ουσία, πρόσφυγες. Δηλαδή μετανάστες που προέρχονται από περιοχές όπου είναι ανέφικτη η απέλασή τους (εμπόλεμες χώρες, ανελεύθερα καθεστώτα, φυλετικό μίσος, θρησκευτικός φονταμενταλισμός κ.ά.). Ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία προσφύγων θα ισχύσει το καθεστώς της «προσωρινής διαμονής-ανοχής, κάτι που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στη Γερμανία», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Στέφανο Μιχαλάκο.
Με την ένταξη των 150.000 μεταναστών στην επίσημη εργασία αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του Ασφαλιστικού τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και αυτό με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι δηλαδή το σύνολο των εν λόγω εργαζομένων θα αμείβεται με το βασικό ημερομίσθιο (34 ευρώ) και θα ασφαλίζεται μόλις για 14 ημέρες τον μήνα.
Να σημειωθεί ότι οι γηγενείς εργαζόμενοι ασφαλίζονται κατά μέσο όρο για 21 ημέρες το μήνα -25 για απασχόληση- όταν οι αλλοδαποί εμφανίζονται στις λίστες του ΙΚΑ μόνο για 13-14 ημέρες τον μήνα.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη θέσπιση κινήτρων για την εμφάνιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ ο Α. Λοβέρδος αναμένεται να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση κονδύλια για την κάλυψη των υγειονομικών παροχών σε (ανασφάλιστους) μετανάστες και τις κοινωνικές παροχές που λαμβάνουν (βασική σύνταξη με χρόνο ασφάλισης στην αλλοδαπή κ.ά.).
Το σχετικό νομοσχέδιο για την ένταξη των μεταναστών στην επίσημη αγορά εργασίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.