Oι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται να αφαιρούν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν στις λεωφόρους και στους δρόμους και αν δεν το κάνουν, πρέπει να τις αφαιρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών.
Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αμετάκλητες αποφάσεις, κρίνοντας ότι η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης (8.11.1968) για την οδική κυκλοφορία και σήμανση, την ελληνική νομοθεσία (Ν. 2696/1999 και 2946/2001) και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.
Παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι διατάξεις του Ν. 2696/1991 που επιτρέπουν «την εγκατάσταση διαφημίσεων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών ευρισκομένων εντός κατοικημένων περιοχών (με όριο ταχύτητας μέχρι 70 χλμ./ ώρα), αναγνωρίζοντας στη διοίκηση τη δυνατότητα χορηγήσεως αδειών εγκαταστάσεως διαφημίσεων είναι αντίθετες προς τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης».
Επίσης οι δικαστές αναφέρουν ότι οι διεθνείς συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας υποχρεώνουν το κράτος να μην επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.
Με τις ίδιες αποφάσεις της η Ολομέλεια υποχρεώνει το ελληνικό Δημόσιο ή τον Δήμο Παπάγου να καταβάλει 117.388,11 ευρώ στον δικηγόρο κ. Αθαν. Τσιώκο-Πλαπούτα επειδή το 33χρονο παιδί του σκοτώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2000 από πρόσκρουση του αυτοκινήτου που οδηγούσε σε διαφημιστική πινακίδα στη λεωφόρο Κατεχάκη, συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πίνδου και Κοκκινοπούλου.