Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης παρουσία της λοιπής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, και ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για το «πόθεν έσχες» και των διατάξεων του ποινικού κώδικα που αφορούν τα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το πρόσωπο που εισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η συμβολή του βοηθά στην αποκάλυψη της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς, ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων που εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται αλλά θα μειώνεται η ποινή του.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Τι προβλέπεται
• Μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός κρατικών λειτουργών για ποσό πάνω από 73.000 ευρώ και η απόκρυψη στοιχείων από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για ποσό πάνω από 300.000 ευρώ.
• Με έκπτωση από το αξίωμά τους και δήμευση της περιουσίας τους θα τιμωρούνται οι δημόσιοι λειτουργοί που συμμετέχουν, ακόμη και εμμέσως, σε off shore εταιρείες (όπως υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, νομάρχες, δήμαρχοι, δικαστικοί, διοικητές και πρόεδροι τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος).
• Επεκτείνεται το μέρος της δήμευσης για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων κατά του Δημοσίου (δωροδοκία βουλευτών, απιστία, παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας κ.λπ.).
• Ποινικοποιείται η προσφορά για άσκηση επιρροής όταν γίνεται από δημόσιο πρόσωπο αλλά και από τρίτο (τη σύζυγο, τα παιδιά, τους συνεργάτες του). Προβλέπεται φυλάκιση από 2 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή από 15.000 έως 750.000 ευρώ. Αν η αξία των ανταλλαγμάτων υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ ή αν ο δράστης είναι υπότροπος ή ενεργεί κατ’επάγγελμα, προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών και χρηματική ποινή από 30.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ.
• Κρατικοί λειτουργοί που δεν υποβάλουν ή υποβάλουν ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και θα τιμωρούνται σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ, όταν αποκρύπτουν από τις ελεγκτικές αρχές συνολική περιουσία που υπερβαίνει σε αξία τα 300.000 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που απέκρυψαν και έκπτωση από το αξίωμά τους.
• Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η προκαταρκτικής εξέτασης για οικονομικά εγκλήματα, θα μπορούν ο ανακριτής ή το Συμβούλιο Εφετών να απαγορεύουν την κίνηση λογαριασμών, τίτλων, χρηματοπιστωτικών προϊόντων καθώς και το άνοιγμα θυρίδων του κατηγορούμενου.
• Με κάθειρξη μέχρι 10 έτη, εκτός των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, θα τιμωρούνται οι τελωνειακοί ή οι εφοριακοί γιατο αδίκημα της απιστίας για ποσό πάνω από 15.000 ευρώ.
• Για τα αδικήματα παραβίασης του νόμου περί πόθεν έσχες, η ανάκριση θα διενεργείται από εφέτη ανακριτή.