Τα σαθρά εδάφη στα στενά των Τεμπών, οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν περαιτέρω διαβρώσεις και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα πετρώματα, εξαιτίας των δονήσεων από τις εκρήξεις για τη διάνοιξη σηράγγων, αποτελούν τις κύριες αιτίες της κατολίσθησης που προκάλεσε και τον θάνατο του ιταλού διευθυντή των έργων στις 17 Δεκεμβρίου 2009.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που παρουσιάστηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο εδαφομηχανικός εμπειρογνώμων κ. Σπ. Καβουνίδης τόνισε ότι «αυτός ο δρόμος είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνος» και πρόσθεσε ότι από το 1997 έχουν καταγραφεί επίσημα 35 τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα στα Τέμπη εξαιτίας κατολισθήσεων, γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της περιοχής.
Επίσης είπε ότι ακόμη και μετά το τέλος των έργων ξεσκαρώματος και δικτυώματος, τα οποία επιτελούνται, θα εξακολουθεί να υφίσταται κάποιος βαθμός επικινδυνότητας.
Σύμφωνα με την επιτροπή, από τη στιγμή που θα δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι των Τεμπών και ώσπου να ολοκληρωθεί η διάνοιξη των σηράγγων θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Ειδικότερα προτείνεται ο καθορισμός ελάχιστης ταχύτητας, ικανή απόσταση οχημάτων, απαγόρευση στάθμευσης, συστηματική ενόργανη παρακολούθηση, καθημερινή επιθεώρηση, ακόμη και αποκλεισμός της διέλευσης διά της Εθνικής οδού, υπό έκτακτες συνθήκες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
Η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. εκτίμησε ότι έχει ολοκληρωθεί το 60% – 70% των απαιτούμενων έργων, αλλά η τελική απόφαση για το άνοιγμα του δρόμου θα ληφθεί από κοινού με το υπουργείο Υποδομών. Εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν πως δεν θεωρούν «ό,τι ιδανικότερο» να ανοίξει ο δρόμος για το Πάσχα και κατόπιν να ξανακλείσει. Τέλος, επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους, ότι το ατύχημα οφείλεται σε φυσικά αίτια, ενώ εκτίμησαν ότι το κόστος αποκατάστασης δεν θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ (ο επιμερισμός του οποίου θα κριθεί στη διαδικασία διαιτησίας). Τις ειδικές εργασίες στα Τέμπη πραγματοποιεί ομάδα 40 αλπινιστών.
Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών διευκρινιζόταν ότι η απόφαση για το άνοιγμα των Τεμπών θα βασιστεί αποκλειστικά σε επιστημονικά στοιχεία και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα εκτίμησαν ότι ο δρόμος σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν το ατύχημα.