Αν υπάρχει κάτι παρήγορο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των δημοσιονομικών της χώρας και την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της, των περιβόητων spreads, είναι ότι ταυτόχρονα με την εκτίναξη των ελληνικών spreads υποτιμάται και το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Πέρα από τις όποιες μεγάλες ευθύνες των δύο κομμάτων εξουσίας για τον πλήρη ευτελισμό της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης τα τελευταία 30 χρόνια, πέρα από τις όποιες «εσωτερικές» ισορροπίες της γερμανικής κυβέρνησης, με τις ισορροπίες τρόμου μεταξύ της Μέρκελ και των νεοφιλελεύθερων συμμάχων της στο κυβερνητικό σχήμα, τα spreads στα ύψη, ναρκοθετούν πάνω απ’ όλα τη βάση ενοποίησης της Ε.Ε., το ευρώ. Η σκληρή γερμανική πολιτική στα της υποστήριξης της Ελλάδος είναι ζήτημα χρόνου να καμφθεί, καθώς έπονται και άλλοι υπερχρεωμένοι εταίροι, οι οποίοι, αν και δημοσιονομικά βρίσκονται στην ίδια οικτρή κατάσταση με την Ελλάδα, δανείζονται στο μισό του κόστους απ’ ό,τι εμείς. Όλα αυτά «συνηγορούν» στα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν πως το βασικό ζητούμενο είναι η πλήρης ανατροπή των όποιων κοινωνικών κεκτημένων υφίστανται στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην… πρωτοπορία των ανατροπών.
Ωστόσο, τα αδιέξοδα από την κρίση δανεισμού πληθαίνουν για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλο και περισσότερο αυξάνονται οι φωνές κριτικής περί «αδέξιων χειρισμών», επιλεκτικών «διαρροών» στα ξένα ΜΜΕ, που εκτίναξαν το «θεωρητικό» κόστος δανεισμού, «προσωπικών» πολιτικών στο κυβερνητικό επιτελείο, ανταγωνισμών που εκφράζονται με τρόπο καταστρεπτικό για την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, αφήνονται να διαρρεύσουν στον Τύπο οι βαθμολογίες των υπουργών, διά χειρός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, με παράλληλες φήμες για κυβερνητικό ανασχηματισμό, που αναμένεται ή τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, για όσους υπουργούς αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν τον γοργό βηματισμό του Γιώργου Παπανδρέου.
Πάντως, ο «τεχνικός σύμβουλος», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήδη έδωσε το παρών με πολυπληθές κλιμάκιο στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρητικά και επίσημα, θα δώσει τα φώτα του για την καταπολέμηση της φοδιαφυγής επί του πρακτέου, καθώς και της ακριβούς παρακολούθησης ανά μήνα του προϋπολογισμού, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι απόκλισης. Ανεπισήμως, οι διαβουλεύσεις για την πιο ενεργή εμπλοκή του στο «ελληνικό πρόβλημα» συνεχίζονται.
Όλη αυτή η «επικοινωνιακή» κλιμάκωση βεβαίως, πέρα από το «παιχνίδι κερδοσκόπων», που ποντάρουν στη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας το 2011, έχει στόχο και το εσωτερικό μέτωπο. Μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση -στα «χαρτιά» τουλάχιστον- τα επόμενα μεταρρυθμιστικά μέτωπα της κυβέρνησης, αναμένονται πολύ οδυνηρά, για τη «μεσαία τάξη», με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που ουσιαστικά κατεδαφίζουν τις όποιες κοινωνικές (ή «συντεχνιακές») κατακτήσεις ευρύτατων στρωμάτων. Πρακτικά, «πάμε όλοι ΙΚΑ» σε ό,τι αφορά την περίθαλψη και ΟΓΑ, σε ό,τι αφορά τη βασική σύνταξη, ενώ όλα τα επιπλέον θα είναι αυστηρά ανταποδοτικά και όχι «αναδιανεμητικά».
Πλην του ασφαλιστικού, κομβική τομή θεωρείται και ο προ των πυλών «Καλλικράτης». Κι αν δεν φαίνεται (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση) να ιδρώνει το αυτί των πολιτών για τους δημάρχους, η απομάκρυνση περίπου 50.000 συμβασιούχων στους ΟΤΑ, αλλά και οι «εθελοντικές» ή «υποχρεωτικές» μετατάξεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπολλήλων των ΟΤΑ αναμένονται με ανησυχία. Γι’ αυτό ακριβώς εγκαίρως «προειδοποίησε» ο Θόδωρος Πάγκαλος για επιβαλλόμενες από το Σύνταγμα (!) απολύσεις, στο Δημόσιο. Για να φτιάξει «κλίμα»…
Μαρία Ζαρίφη