Την εκτίμηση ότι τα μέτρα για τη δημοσιονομική ανόρθωση της χώρας βρίσκονται στο σωστό δρόμο και θα αποδώσουν, διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η ύφεση για το β΄τρίμηνο του έτους θα φτάσει το 3%, εξέλιξη που χαρακτήρισε θετική. Προανήγγειλε, επίσης, νέα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από το φθινόπωρο, εκτίμησε ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να βγει για δανεισμό στις αγορές το 2011, ενώ διευκρίνισε ότι δεν επιβληθούν αναδρομικά πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους.
Επίσης, εξήγγειλε ότι από το φθινόπωρο θα δοθούν νέα κίνητρα συλλογής αποδείξεων για επαγγέλματα στα οποία παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, ενώ διευκρίνισε ότι στο θέμα των ημιυπαίθριων δεν θα επιβληθούν αναδρομικά πρόστιμα και συμπλήρωσε ότι αυτό θα ρυθμιστεί και νομοθετικά.
Προανήγγειλε εντός της εβδομάδας την ανακοίνωση της πρώτης ομάδας καταστημάτων που θα κλείσουν λόγω φορολογικών παραβάσεων προσθέτοντας ότι τα έσοδα του ΣΔΟΕ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου έφθασαν στο 1,5 δισ. ευρώ έναντι 0,7 δισ. ευρώ πέρυσι. Εκτίμησε επίσης ότι είναι πιθανό ακόμη και το 2011 η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές για δανεισμό ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν θα θεσπιστούν νέα μέτρα. Αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, παραδέχθηκε την υστέρηση εσόδων ειδικά στο πεδίο το ΦΠΑ, το οποίο, όπως είπε, επηρεάζεται από τον οικονομικό κύκλο (τα έσοδα αυξήθηκαν 1,5% τον Ιούνιο και υπάρχει εκτίμηση για αύξηση 2% τον Ιούλιο). Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερα μέτρα από αυτά που χρειάζονται. Όπως εξήγησε, έχουν ληφθεί μέτρα αξίας άνω του 8% του ΑΕΠ ενώ για να ικανοποιηθεί ο φετινός στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ αρκεί να αποδόσουν μέτρα αξίας 5,5% του ΑΕΠ.
Προς το παρόν, πρόσθεσε, το έλλειμμα κινείται εντός των προβλέψεων και βρέθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 4,9% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης του προγράμματος για έλλειμμα 5,8%.
Το έλλειμμα εμφανίζει 41,6% μείωση σε σχέση με πέρυσι όταν ο στόχος είναι γύρω στο 40%, είπε ο υπουργός.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους κινδύνους εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ανέφερε χαρακτηριστικά τους εξής:
Τις νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με πολύ αυστηρά χρονοδιάγραμματα. Την περιορισμένη ετοιμότητα της διοίκησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών όπως π.χ. φορολογικό, μείωση της γραφειοκρατίας, υποχρεώσεις λογοδοσίας στις δαπάνες, εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες. Την υστέρηση εσόδων (ΦΠΑ, νομικά πρόσωπα κ.λπ.). Τις υπερβάσεις δαπανών στο κράτος (κυρίως λόγω επιχορηγήσεων ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ, ΟΠΑΔ).
Τις υπερβάσεις δαπανών στη γενική κυβέρνηση, όπως οι προμήθειες νοσοκομείων και οι δαπάνες στους ΟΤΑ (ειδικά εν όψει των εκλογών)
Την ασάφεια που υπάρχει ακόμη ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και την πρόοδο των αποχωρήσεων και προσλήψεων.
Συνολικά το ύψος του ελλείμματος και τους χρέους θα επηρεάσει αρνητικά η επικείμενη ενσωμάτωση στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης φορέων του Δημοσίου που σήμερα δεν περιλαμβάνονται (π.χ. ΟΣΕ), σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην παρουσίασή του.