Τοποθετούμενος επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε τα εξής: «Κύριε Παπαδημούλη, η κραυγή αγωνίας την οποία βγάλατε για την κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας, δεν είναι πρόσφατη. Θυμίζω στα μέλη της Επιτροπής, ότι η προηγούμενη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, πριν από δύο χρόνια, είχε ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο συζήτησης για την κατάσταση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ειδικά στο λεκανοπέδιο.
Είχαμε τότε καταλήξει σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι από τότε έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα και θα προσυπογράψω και εγώ κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι αποτελεί και επιθυμία της Υπουργού Περιβάλλοντος, ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξαναδούμε το θέμα από πάνω προς τα κάτω, ενδεχομένως όχι τόσο δεσμευμένοι από επιλογές ή προκαταλήψεις που καθόρισαν τις πολιτικές μας επιλογές στο παρελθόν.
Ως προς το νομοσχέδιο δεν έχω πολλές παρατηρήσεις, καθώς με κάλυψε απόλυτα ο Εισηγητής μας. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το άρθρο 9, όπου επιβάλλεται πια κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, δηλαδή, η τιμολόγηση ανά τόνο, κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τους δήμους της Αττικής, ώστε να δίνεται ένα κίνητρο στους ΟΤΑ να περιορίζουν τον όγκο των απορριμμάτων.
Υπάρχει, όμως, κυρία Υπουργέ, ένα μεγάλο πρόβλημα ως προς το πώς ταιριάζουν οι δομές που έχουμε δημιουργήσει και τις οποίες υποστηρίζει το παρόν νομοσχέδιο, με τις προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Η παράγραφος 4 του άρθρου 104 του σχεδίου του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ έτσι όπως αυτό διέρρευσε – και το τονίζω αυτό, γιατί αφορά ζητήματα διαφάνειας και κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς εμείς ως βουλευτές δεν το έχουμε λάβει ακόμα – αναφέρει ότι οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, οι ΦΟΔΣΑ, υποκαθίστανται από ενιαίο σύνδεσμο. Και θέλω να ρωτήσω, αν αυτή η μετατροπή – η οποία θα θέσει σε κίνδυνο ένα σύστημα, το οποίο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος λειτουργεί καλά – τελεί εν γνώσει σας και αν εσείς ως Υπουργείο συμφωνείτε με αυτή τη μετατροπή.
Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι τεχνοκράτες κλεισμένοι σε κάποιο γραφείο προσπαθούν να προσαρμόσουν δομές στην νέα πραγματικότητα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», κάτι το οποίο προφανώς απαιτείται να γίνει, παραγνωρίζοντας, όμως, ότι σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα. Υπάρχουν νομαρχιακά και περιφερειακά συστήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα οποία λειτουργούν με τις μορφές ανωνύμων εταιρειών και λειτουργούν πολύ καλά, τα οποία θα τιναχθούν στον αέρα, αν περάσει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έτσι όπως προτίθεται να τον περάσει η Κυβέρνηση. Έτσι, τίθεται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα: Από τη μία νομοθετούμε σωστά πιστεύω και με τη σύμφωνη γνώμη της Αντιπολίτευσης σε μία κατεύθυνση και από την άλλη, η Κυβέρνηση στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης, έρχεται να θέσει σε αμφισβήτηση δομές τις οποίες εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.
Απαιτείται τάχιστα, λοιπόν, μια αποσαφήνιση.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να τονίσω ότι υπάρχουν, κύριε Πρόεδρε και κύριε Παπαδημούλη, συστήματα περιφερειακής διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας, που δουλεύουν πολύ καλά. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πρόσφατα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τη διαδημοτική επιχείρηση ΔΙΑΔΥΜΑ που καλύπτει τέσσερις νομούς και είναι κατά την εκτίμησή μου, ένα πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με σταθμούς μεταφόρτωσης, με έναν ΧΥΤΑ, ο οποίος δουλεύει καλά, με πρόθεση να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και χωρίς περιορισμό στην τεχνολογία του συγκεκριμένου εργοστασίου και όλη αυτή η δομή που λειτουργεί με την απαιτούμενη ευελιξία μπορεί να υπονομευθεί από μία πρωτοβουλία του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», η οποία ενδεχομένως να μην έτυχε αντικείμενο προσεκτικής εξέτασης. Σας ζητώ, λοιπόν, κυρία Υπουργέ να το δείτε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά. Εικάζω ότι ο εκπρόσωπος του δικτύου φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τον οποίο έχουμε προσκαλέσει στην Επιτροπή μας, θα αναφερθεί και σε αυτό αύριο. Αλλά υπάρχει κι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, τι θα κάνουμε με τις υφιστάμενες δομές, που δουλεύουν καλά και πώς δεν θα επανέλθουμε σε γραφειοκρατικές δομές που έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στην περιπλοκότητα του προβλήματος.
Ως προς τη γενική συζήτηση για τα απορρίμματα, δεν θέλω να μπω σε αυτή.