Από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους θα μπορούν να υποβάλουν στις τράπεζες αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Στις περιπτώσεις εκείνες που δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, τον λόγο θα έχουν τα 80 νέα Ειρηνοδικεία, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2011. Για τον διακανονισμό του χρέους, προβλέπεται η ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, ωστόσο προστατεύεται η κύρια κατοικία. Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.
Για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καταλήξουν τελικώς στο δικαστήριο, ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές.
Το ποσόν που θα καταβάλλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση ύστερα από περίπου 6 μήνες. Όσοι υπαχθούν τελικά στον νόμο και διαθέτουν περιουσία, αυτή προβλέπεται ότι θα ρευστοποιηθεί. Ο οφειλέτης έχει όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του.