Με (τη φορολογικά άδικη και κοινωνικά άνιση, για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους) περαίωση εξπρές για όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις του παρελθόντος θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού και παράλληλα να αντισταθμίσει μέρος των εσόδων του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2011 από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
Oι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από το 11%) αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» του Μνημονίου το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων που συνεπάγεται για τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Το εναλλακτικό σενάριο της ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν προχωρεί, λόγω της έλλειψης αξιόπιστου μηχανισμού χορήγησης επιδόματος στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.
Η περαίωση αφορά 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν έσοδα έως και 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα επιμεριστούν τόσο στον φετινό όσο και στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της περαίωσης, στόχος είναι η ρύθμιση να αφορά όλες τις υποθέσεις της δεκαετίας, δηλαδή από το 2000 έως και το 2009. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2010 με βάση τις παρατάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν παραγράφονται οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις για το 2000, το 2001 και το 2002. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων.
Η περαίωση θα έχει δύο σκέλη:
Πρώτον, θα αφορά τις υποθέσεις των ετών 2000 έως και 2006 που δεν είχαν υπαχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις.
Δεύτερον, τις υποθέσεις από το 2007 έως και το 2009 για τις οποίες δεν έχει ανακοινωθεί στο παρελθόν ρύθμιση.
Επίσης είναι πολύ πιθανό στη ρύθμιση να υπαχθούν και οι φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια.
Πρόκειται για υποθέσεις που μπορεί να εκκρεμούν από τη δεκαετία του ΄90 και να αφορούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβητώντας τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Δεν αποκλείεται η αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων να συνδυασθεί με τα μέτρα για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στα φορολογικά δικαστήρια που επίσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Θα εξεταστεί πάντως να ενταχθούν στη ρύθμιση και υποθέσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια οι οποίες εξαιρούνταν από προηγούμενες ρυθμίσεις. Μείωση φορολογίας
Η μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% φέτος στο 20% αναμένεται να ισχύσει από το 2011 και εντάσσεται στη δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης που είναι η ανάπτυξη.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται κατά πάσα πιθανότητα και διορθώσεις στον τρόπο εφαρμογής της παρακράτησης φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.