Στα ζητήματα των εργαζομένων του Δήμου στην Καθαριότητα επανήλθε ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας. Σε ανακοίνωσή του, στις 10/5, ο αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας άσκησε κριτική στη δημοτική Αρχή αναφέροντας αναλυτικά:
«Το να κηρύξουν αποχή από την εργασία τους οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου και μάλιστα για δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα είναι σίγουρα ένα ισχυρό δείγμα δυσλειτουργίας και έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων και διοικούντων.
Προτού όμως χαρακτηρίσουμε τους εργαζόμενους ψεύτες, συκοφάντες, τραμπούκους ή γραφειοκρατικά φερέφωνα, όπως έκανε ο Δήμαρχος, εμμέσως ή αμέσως, σε αναρτήσεις του (και δεν μιλάμε για κάποιους υποκινητές αλλά για τριάντα τουλάχιστον άτομα που υπέγραψαν για να γίνει η αποχή) ας δούμε τι διεκδικούν, κάνοντας και τις ανάλογες ερωτήσεις ένθεν – κακείθεν, για να διαφωτιστούμε και εμείς αλλά και οι δημότες περί των προβλημάτων.
Πρώτο θέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα διαμαρτυρήθηκαν γιατί δούλευαν συνεχόμενα εξαήμερα, δεκαήμερα (έως και εικοσαήμερα) χωρίς να παίρνουν ρεπό. Η πενθήμερη εργασία όμως είναι νόμος για το δημόσιο. Και σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δουλέψει Σάββατο πρέπει οπωσδήποτε να πάρει συνεχόμενα ρεπό την επόμενη εβδομάδα.
Έναντι αυτού συμφωνήθηκε, άτυπα, χρηματική αποζημίωση η οποία όμως, εφόσον δεν εμπίπτει στη νομοθεσία, υπολογίστηκε σαν έξτρα αμοιβή απογευματινών ωρών και νυχτερινών ωρών. Όμως, όπως μας είπαν κάποιοι εργαζόμενοι, η τελική αμοιβή ήταν ελλιπής. Δηλαδή αντί να πληρωθούν για τέσσερα Σάββατα που είχαν εργαστεί, τους έβγαινε αμοιβή που αντιστοιχούσε σε δύο Σάββατα.
Μας το κατήγγειλαν παρακαλώντας να μην δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους για να μην στοχοποιηθούν. Είναι όμως δυνατόν να λειτουργεί ένας Δήμος, που η διοίκησή του είναι μάλιστα αριστερής ιδεολογίας, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους; Αν, φυσικά, οι καταγγελίες είναι αληθινές. Θα αναφέρω, πάντως, ότι ήταν αρκετές.
Ερώτηση για την διοίκηση: Γιατί κόψατε την πρόβλεψη υπερωριών από είκοσι σε δέκα τον μήνα, αφού τελικά τις χρειάζεστε, όπως προκύπτει;
Άλλη ερώτηση: Γιατί προβαίνετε μόνο σε συμβάσεις και δεν χρησιμοποιήσατε επαρκώς την 3Κ, την 7Κ και την 8Κ που είναι εργαλεία μονίμων προσλήψεων;
Από τους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί με την 3Κ πόσοι έχουν αποχωρήσει ; Έμεις υπολογίζουμε ότι αριθμός τους πλησιάζει τους τριάντα. Άσε που κάποιοι είχαν προσληφθεί για άλλο αντικείμενο εργασίας και τους απασχολείτε, πλέον, στα γραφεία.
Σε σχέση με τις προσλήψεις της τρέχουσας τετραετίας εκτιμήσατε πρόσφατα 26 δίκαιες αποχωρήσεις (προφανώς εννοείτε λόγω συντάξεων και όχι λόγω κινητικότητας). Δεν αναφέρετε, όμως, στην έκθεσή σας πόσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις για μόνιμο προσωπικό.
Στο δημοτικό συμβούλιο φέρατε και ψηφίσαμε την ανάγκη 22 θέσεων για υπαλλήλους διαφόρων κατηγοριών. Συνεπώς δεν καλύπτονται καν οι αποχωρήσεις που, επαναλαμβάνω, έχουν υπολογιστεί σε 26. Στον προυπολογισμό του 2025 ο ΚΑ με αριθμό 20.6142.39 είναι 70.000 ευρώ και προορίζεται για υπηρεσία οδηγών.
Γιατί, λοιπόν, δεν κάνατε προσλήψεις με την 8Κ, όπως έκανε, ας πούμε, ο Δήμος Μεταμόρφωσης και θα απευθυνθείτε, ως φαίνεται, σε ιδιώτες;
Και αναφέροντας τους οδηγούς οχημάτων ας έρθουμε, μοιραία, στο success story των απορριμματοφόρων για τα οποία κάποιοι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι «βγάζουν» προβλήματα. Η δική μας σύσταση είναι να υπάρχει συνεχής και αποτελεσματική συντήρηση.
Όμως, προκαλεί έκπληξη το ξέσπασμα του Δημάρχου που ισχυρίστηκε ότι χαρακτήρισε ο σύλλογος εργαζομένων τον στόλο των απορριμματοφόρων ως σάπιο, γιατί κάτι τέτοιο εμείς δεν συναντήσομε σε καμία ανάρτηση του συλλόγου.
Επειδή όμως η διοίκηση ονομάζει τον στόλο ως τον πληρέστερο της Αττικής, με την γνωστή έπαρση που την χαρακτηρίζει, να κάνουμε και ως προς αυτό κάποιες ερωτήσεις. Δεδομένου ότι δικοί μας σύμβουλοι, που είναι ειδικοί, μας βεβαιώνουν ότι αν αντί γι’αυτόν τον περίφημο στόλο είχαμε 6-8, μόλις, απορριμματοφόρα με αυτόματα συστήματα, το Χαλάνδρι θα μπορούσε να καλυφθεί πλήρως.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι ένα αυτόματο απορριμματοφόρο απαιτεί έναν εργάτη, συν τον οδηγό, θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει ευκολότερα και το πρόβλημα ελλείψεως οδηγών αλλά και αδειών υπαλλήλων. Επιπλέον το κόστος αποκομιδής των σκουπιδιών, που βαραίνει τους Δημότες (και τους βαραίνει πολύ), μπορεί να ήταν μισό.
Αντιθέτως η διοίκηση καυχιέται για τρία καινούργια απορριμματοφόρα, που στην ουσία δεν είναι απορριμματοφόρα γιατί το σασί τους είναι κατάλληλο για εκσκαφές και άλλες χωματουργικές εργασίες. Είναι δε αυτά τα οχήματα τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να περάσουν απ’ όλους τους δρόμους της πόλης.
Στην ουσία δεν μπορούν να στρίψουν, αφού οι πίσω τροχοί τους δεν στρίβουν αυτόνομα ενώ στα κανονικά τριαξονικά απορριμματοφόρα οι πίσω τροχοί στρίβουν.
Άλλη ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι ο τράκτορας είναι χρόνια αραγμένος χωρίς ουσιαστική χρήση; Απ’ ότι ακούμε την κυρίως δουλειά την κάνει το τετράξιον με τις πέντε ανοικτές καρότσες. Αυτό κυρίως μεταφέρει τα κλαδιά. Αλλά γι’ αυτό δεν πλήρωσε ούτε ένα σεντ ο Δήμος. Είχε δωριστεί παλαιότερα από τον ΕΣΔΝΑ.
Είναι αλήθεια ότι ο τράκτορας από πίσω έχει πρέσα μεταφόρτωσης ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ, άρα είναι δώρον άδωρον ; Για τι άλλο παραπονέθηκαν οι υπάλληλοι καθαριότητας; Για τα μέσα Ατομικής Προστασίας.
Να έχουμε όμως υπ’ όψην μας ότι τα μέσα ατομικής προστασίας αφορούν όχι μόνο τους υπαλλήλους στην καθαριότητα αλλά και τους υπαλλήλους πρασίνου, τους ηλεκτρολόγους, τους υπαλλήλους στην Αυτεπιστασία, τις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, την Δημοτική Αστυνομία … Άρα οι μελέτες που γίνονται από την διεύθυνση περιβάλλοντος πρέπει να αφορούν στο σύνολο όλων αυτών.
Το 2019, το 2020, το 2021, το 2022, το 2023 και το 2024 ο σύλλογος εργαζομένων καταγγέλει ότι δεν έχουν καλυφθεί πλήρως τα ΜΑΠ και δεν έχουν αποδοθεί και σε χρήμα, όπως ορίζει ο νόμος. Εγώ θέλω απλά να αναφέρω ένα παράδειγμα ανισομέρειας και παραδοξότητας.
Το 2022 η συνολική εκτιμώμενη αξία των ΜΑΠ από την αρμόδια υπηρεσία ήταν 211.700,46 ευρώ. Ο διαγωνισμός κρίθηκε ως διαδικασία άγονος και ακυρώθηκε η μελέτη. Αποτέλεσμα ήταν να καλυφθούν οι ανάγκες με απ’ ευθείας ανάθεση που ήταν 37.000 ευρώ, όπως γίνεται κάθε χρόνο, πλέον.
Ρωτώ: εφ’όσον η συνολική εκτιμώμενη αξία ήταν περίπου 212.000 ευρώ, πώς 37.000 ευρώ έφτασαν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες σε όλες τις υπηρεσίες; Με ποιο μαγικό τρόπο έγινε αυτό και εξακολουθεί να γίνεται, περίπου με τον ίδιο τρόπο, κάθε χρόνο; Άλλο πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι η έλλειψη προγραμματισμού εργασίας.
Μου εξήγησε, πράγματι, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, όταν με δέχτηκε στο γραφείο του, ότι δεν μπορεί να γίνει 7ήμερος προγραμματισμός εργασίας λόγω ελλείψεως προσωπικού. Κατανοητό, θα πω.
Όμως δεν μπορεί να γίνεται ένας τριήμερος ή έστω ένας διήμερος προγραμματισμός για να μπορούν, κατ’ ελάχιστον, οι εργαζόμενοι σε αυτά τα δύσκολα πόστα να διευθετούν την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή ; Άνθρωποι είναι και αυτοί !
Άλλη δυσλειτουργική παράλειψη είναι ότι η επιθεώρηση εργασίας απαιτεί να υπάρχει εκπρόσωπος από την διοίκηση για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Γιατί δεν έχει οριστεί ακόμα ένας τέτοιος για να κάνει εποικοδομητικό διάλογο με τους υπαλλήλους, να ακούει τα αιτήματά τους και από κοινού να αποζητούν λύσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν; Οι ακραίες συγκρούσεις και οι εκδηλώσεις οργής ή απαξίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων σίγουρα δεν προάγουν τα συμφέροντα και τον πολιτισμό της πόλης μας.
Τέλος θα κάνω και μία προειδοποίηση: Σύμφωνα με καταγγελίες η ανακύκλωση της πλατείας τα Σαββατοκύριακα μαζεύεται μαζί με τα σκουπίδια και τελικά καταλήγει στη χωματερή! Υπάρχει και σχετική φωτογραφία που μας εστάλη και δείχνει απορριμματοφόρο να φορτώνει μπλε κάδο μαζί με πράσινο. Θα το ερευνήσουμε και αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, και δεν πρόκειται για τυχαίο και αποσπασματικό γεγονός, θα το στηλιτεύσουμε και θα το αναδείξουμε ως μέγιστη ανεπάρκεια και ανευθυνότητα»
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook