Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Η ελεγκτές της τρόικας πάντως (ΕΕ, ΔΝΤ ΕΚΤ), που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο του ελέγχου για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου στη χώρα μας, φέρεται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%, το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων- με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας-, το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων, οι νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις, οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.
Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση
Έντονη κριτική με αφορμή τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος δέχθηκε η κυβέρνηση από τη ΝΔ, με τον αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας Ν. Μηταράκη να σημειώνει ότι «όποια νέα μέτρα ληφθούν, θα είναι αποτέλεσμα αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010».
«Αστοχιών», πρόσθεσε, «που η Νέα Δημοκρατία είχε έγκαιρα προβλέψει. Αστοχιών, όπως η μη αύξηση των φορολογικών εσόδων, λόγω της ασφυξίας της αγοράς».
«Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του αναμενόμενου ελλείμματος του 2010 στο 9,4%. Όπως, επίσης, ανακοίνωσε την τέταρτη κατά σειρά (!) αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4%», ανέφερε ο κ. Μυταράκης.
«Ήδη, την 5η Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι η αύξηση του ελλείμματος του 2009, όποια και αν είναι αυτή, έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 201», κατέληξε.
Κίνηση – πρόφαση για να δικαιολογηθούν νέα βαρύτατα αντιλαϊκά μέτρα χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την αναθεώρηση του ελλείμματος, η οποία, όπως σήμειωσε είναι συνέπεια της αλλαγής του λογιστικού προτύπου της Ε.Ε.
Προέβλεψε συγκεκριμένα ότι τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλες συνέπειες για τους εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Την εκτίμηση ότι «η οικονομία δεν πρόκειται να γυρίσει σε τροχιά ανάκαμψης αν δεν υπάρξει εθνική στρατηγική για επιμήκυνση του συνολικού χρέους και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου» κάνει ο ΛΑΟΣ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «η θαυμαστή υπομονή του ελληνικού λαού, ενδέχεται να καμφθεί από τις πιέσεις της ακροαριστεράς που βγήκε ενισχυμένη από την αντιμνημονιακή ρητορική του κ. Σαμαρά».
«Τα εκλογικά παιχνίδια τελείωσαν. Το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Τα σημάδια για εθνική συνεννόηση πρέπει να γίνουν πιο ευδιάκριτα», τονίζει ο ΛΑΟΣ.