Εγκληματική είναι, σύμφωνα με τους φορείς των Οινοφύτων και του Ωρωπού, η καθυστέρηση στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου προς την κατεύθυνση της αναζήτησης των ενόχων για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, που έχει αποδεδειγμένα δηλητηριάσει το πόσιμο νερό δεκάδων οικισμών.
Στις αρχές Αυγούστου έγινε γνωστό ότι η ρύπανση έχει εισβάλει στον Νομό Αττικής, καθώς σε γεωτρήσεις του Δήμου Ωρωπού ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί στο Χαλκούτσι και άλλους οικισμούς η κατανάλωση νερού για οποιαδήποτε χρήση. «Έχουμε να κάνουμε με πιστοποιημένη εξάπλωση της ρύπανσης στον ενιαίο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Αττικοβοιωτίας, πρόκειται δηλαδή για διανομαρχιακό πρόβλημα», σημειώνει από την πλευρά του ο χημικός – μηχανικός και πρωτεργάτης της αποκάλυψης του σκανδάλου του Ασωπού Θανάσης Παντελόγλου. Από την αρμόδια Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν υπάρχει ακόμη καμία παρέμβαση, και η μόνη ανακοίνωση αφορά δέσμη μέτρων για σύνδεση του δικτύου των Οινοφύτων με την ΕΥΔΑΠ.
«Το θέμα όμως δεν έχει λήξει. Τώρα ανοίγει», τονίζει ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, Μιχάλης Γιαλούρης. «Με τις ανησυχητικές αναλύσεις του Ωρωπού αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα του Δήμου μας, ούτε καν του νομού μας. Δεν μπορεί να δοθεί δηλαδή αποσπασματική λύση. Κι όμως, δεν γίνεται τίποτα».
Ακόμη πάντως δεν έχουν ξεκινήσει ούτε τα έργα που εξαγγέλθηκαν από την ΕΥΔΑΠ (κατασκευή αγωγού σύνδεσης με κανάλι του Μόρνου, κατασκευή διυλιστηρίου κ.λπ.) ούτως ώστε να τρέχει καθαρό νερό από τις βρύσες των Οινοφύτων. Έτσι ο Δήμος Οινοφύτων θα κάνει άμεσα πράξη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ης Αυγούστου για μπαράζ μηνύσεων εναντίον των ρυπαντών. «Και όχι μόνον εναντίον αυτών. Εξίσου ένοχοι με αυτούς είναι και οι υπηρεσιακοί ή οι πολιτικοί παράγοντες που – όπως όλα δείχνουν – επί χρόνια γνώριζαν την έκταση του προβλήματος και δεν μιλούσαν», λέει ο ίδιος.
Τέλος ο κ. Θανάσης Παντελόγλου με τη σειρά του δηλώνει: «Στην απόγνωσή μας ειδοποιήσαμε με επιστολή την κυρία Έριν Μπρόκοβιτς και της ζητήσαμε να ασχοληθεί με την υπόθεση» λέει ο κ. Παντελόγλου. Η Έριν Μπρόκοβιτς – η οποία έγινε διάσημη μετά την ομώνυμη ταινία – είχε βοηθήσει να δεχθούν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ την αγωγή εναντίον εταιρείας με την κατηγορία ότι ρύπαινε το πόσιμο νερό στο Χίνκλεϊ της Νότιας Καλιφόρνιας με εξασθενές χρώμιο. Η κυρία Μπρόκοβιτς υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί άμεσα την περιοχή.