Δραματικά αποδεικνύονται τα στοιχεία για τη δημογραφική κατάσταση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων αγγίζει το 18%, όταν ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει μια χώρα γηρασμένη με ποσοστό ηλικιωμένων άνω του 7%. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το 2020 το 24% των Ελλήνων θα είναι άνω των 65.
Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός από 0-14 ετών αγγίζει σήμερα το 14% του συνόλου, γεγονός που σημαίνει όχι μόνον ότι γερνάμε ως χώρα αλλά κι ότι μελλοντικά θα μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός της Ελλάδας.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία (1η Οκτωβρίου), με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των φορέων και του κοινού γύρω από τα εκρηκτικά προβλήματα που άμεσα σηματοδοτεί η γήρανση του πληθυσμού και τα τεράστια κενά τα οποία συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας σε θέματα πρόνοιας και ασφαλιστικής κάλυψης των ηλικιωμένων.
Ειδικά για το ασφαλιστικό, η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει και ταυτόχρονη επιδείνωση της αναλογίας εργαζόμενων – συνταξιούχων και επομένως αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να καλύψουν στο άμεσο μέλλον τις συντάξεις των μελών τους.
Όπως επισήμανε η Εταιρεία, μαζί με το γήρας, εντείνονται και τα προβλήματα υγείας και αυξάνονται οι ανάγκες για δομές πρόνοιας και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι τα άτομα άνω των 65 ετών πάσχουν κατά μέσο όρο από 3,5 χρόνια νοσήματα και λαμβάνουν 5 διαφορετικά φάρμακα. Επίσης, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες στα φάρμακα που λαμβάνουν σε σχέση με τους νεότερους, πλήττονται περισσότερο από επικίνδυνες συνθήκες, όπως π.χ. καύσωνας και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αναπηρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας, η ανάπτυξη υπηρεσιών και δομών για ηλικιωμένους γίνεται πλέον επιτακτική. Στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν κρεβάτια που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού των ηλικιωμένων, το οποίο είναι το ποσοστό ηλικιωμένων που χρειάζεται προστατευμένη διαμονή ή παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Δηλαδή, η χώρα μας θα έπρεπε να έχει περίπου 150.000 προστατευμένα κρεβάτια. Δυστυχώς, όμως, -σύμφωνα με την Εταιρεία- δεν έχουμε αναπτύξει σχετικές δομές, ενώ και οι δομές πρόνοιας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», έχουν εκφυλιστεί. Σύμφωνα με τους ομιλητές, «τα ΚΑΠΗ έχουν γίνει απλώς καφενεία, αντί να αναπτύξουν δραστηριότητες που θα κρατούν τους ηλικιωμένους ενεργούς στην κοινωνία, και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει γίνει ένα είδος οικιακής βοήθειας.