Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν πλέον τα κρούσματα κλοπών από τα ΑΤΜ και με πιστωτικές κάρτες, με τη λεία των συμμοριών να ξεπερνά πλέον τα 5 εκατ. ευρώ φέτος.
Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι τράπεζες, μέσα στην εορταστική περίοδο οι κλοπές πολλαπλασιάζονται και για αυτό προειδοποιούν τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους. Το χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 3 εκατ. ευρώ στα οποία έφτασε η λεία των ληστών πέρυσι, φέτος αναμένεται να εκτιναχθεί στα 5 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις διαστάσεις που παίρνουν οι κλοπές υψηλές τεχνολογίας.
Ενδεικτικό της έξαρσης που παρατηρείται ήδη στις απάτες μέσω καρτών είναι ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες δεκάδες πελάτες υποκαταστήματος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας στην Καισαριανή διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα χρήματα που είχαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έκαναν φτερά, καθώς έπεσαν θύματα σπείρας επιτηδείων που, με τη χρήση συσκευών υψηλής τεχνολογίας, «έστησαν» απάτη χιλιάδων ευρώ. Την ίδια στιγμή, μέσα στην εορταστική περίοδο πολλαπλασιάζονται και οι επιθέσεις μέσω του Ίντερνετ, καθώς χιλιάδες Έλληνες πραγματοποιούν ψηφιακές αγορές, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό την πιστωτική τους κάρτα. Όπως αναφέρει πάντως ο κ. Γιώργος Καμπουράκης, ειδικός νομικός σύμβουλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες επιστρέφουν τα χρήματα στους πελάτες τους για τις ζημιές που έχουν πάθει, εφόσον εξακριβωθεί ότι είναι αμέτοχοι ευθυνών και έχουν πέσει θύματα απάτης. Προσθέτει μάλιστα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναπτύξει προχωρημένα συστήματα ανίχνευσης και διαπίστωσης της απάτης στα ΑΤΜ και στην ηλεκτρονική τραπεζική, ώστε στις περιπτώσεις αυτές οι πελάτες να μην επωμίζονται το βάρος, αλλά να το αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Δηλαδή, εκτός αν προκύψει βαριά αμέλεια από την πλευρά του θύματος (π.χ. έχει τον αριθμό ΡΙΝ μαζί με την κάρτα στο πορτοφόλι του), τα χρήματα επιστρέφονται στο ακέραιο, μετά τον σχετικό έλεγχο.
Και μέσω του Ίντερνετ
Παράλληλα με την κλοπή των στοιχείων από τα ΑΤΜ, εύκολη λεία για τους επιτήδειους γίνονται και όσοι χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα για ηλεκτρονικές αγορές, δίχως να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η παγκόσμια αυτή επιδημία είναι πως περισσότερες από 2.000 ιστοσελίδες βρίσκονται σε καθημερινή βάση μολυσμένες από ιούς. Προσθέτει μάλιστα ότι «οι δικτυακοί τόποι που πιθανολογούμε πως έχουν μολυνθεί από ιούς οι οποίοι υποκλέπτουν στοιχεία ξεπερνούν τις 500.000». Το κόστος κατασκευής ενός ιού που θα προσφέρει τη δυνατότητα στον κατασκευαστή του να κλέβει ευαίσθητα δεδομένα από τον χρήστη μιας ιστοσελίδας κυμαίνεται από 500 έως 1.500 ευρώ. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά- που συχνά περιλαμβάνουν τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών αλλά και τον ειδικό, τριψήφιο κωδικό ασφαλείας CVC- είτε χρησιμοποιούνται άμεσα για παράνομες συναλλαγές μέσω του Ίντερνετ είτε πωλούνται στη «μαύρη αγορά» έναντι εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ. Όσο για τις συναλλαγές μέσω Ίντερνετ, όσοι κάνουν ψηφιακές αγορές καλό είναι να επιλέγουν γνωστές και δημοφιλείς ιστοσελίδες που υποστηρίζουν συστήματα ασφαλών πληρωμών. Παράλληλα, οι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, που διαθέτουν και οι ελληνικές τράπεζες, εξασφαλίζουν ότι ακόμα και αν ο κάτοχός τους πέσει θύμα απάτης, το μέγιστο ποσόν για το οποίο μπορεί να χρεωθεί είναι αυτό που είναι «φορτωμένο» εκείνη τη στιγμή στην κάρτα του.