Με το άλμα στο κενό ενός κυβερνητικού στελέχους έκλεισε ειδησεογραφικά το 2007 στη χώρα μας, μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που άφησε πίσω της κυριολεκτικά καμένη γη. Τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού τις διαδέχτηκε ένα πολιτικά πύρινο φθινόπωρο. Τον Σεπτέμβριο το εκλογικό σώμα ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία, που εγκαινίασε τη δεύτερη τετραετία, επιμένοντας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τις θυελλώδεις εσωκομματικές εκλογές, παλεύει ακόμη για να βρει μια νέα ταυτότητα, ενώ αναμφίβολα το 2007 ήταν η χρονιά των μικρών κομμάτων που αύξησαν σημαντικά την εκλογική τους επιρροή. Σημείο αναφοράς για τον χρόνο που έφυγε η αφύπνιση της κοινής γνώμης, κυρίως για το περιβάλλον, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τον καναπέ για να κατεβούν στους δρόμους…
Ανανέωση εμπιστοσύνης
Οι εθνικές εκλογές έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο πρόωρα, καθώς η θητεία της κυβέρνησης έληγε τον Μάρτιο του 2008. Ο πρωθυπουργός ζήτησε στις 17 Αυγούστου 2007 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής, επικαλούμενος ως εθνικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την οικονομία, καθώς και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008. Οι κάλπες στήθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου και ανέδειξαν νικητή τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη πτώση των ποσοστών του, ενώ αύξηση σημείωσαν τα κόμματα της Αριστεράς. Το πρώτο ηχηρό μήνυμα στο δικομματισμό εστάλη. Η νέα Βουλή είναι πεντακομματική, αφού και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη κατόρθωσε να ξεπεράσει το απαγορευτικό όριο του 3%.
Νέος πρόεδρος, ο παλιός
Ο Γιώργος Παπανδρέου χάνει για δεύτερη συνεχή αναμέτρηση από τον Κώστα Καραμανλή. Το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει πως θα ζητήσει από τη βάση του κόμματος να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του. «Παρών» στη διαδοχή δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξαγγέλλει με επεισοδιακό τρόπο από το Ζάππειο την υποψηφιότητά του. Οι εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται τελικά στις 11 Νοεμβρίου, με υποψήφιους τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη και σκηνικό που θυμίζει έντονα Φαρ Ουέστ, καθώς μέλη και φίλοι του κόμματος παρακολουθούν από τηλεοράσεως τα κορυφαία στελέχη να επιδίδονται σε έντονες αντιπαραθέσεις. Ύστερα από 56 ημέρες εσωκομματικού «πολέμου», το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον παλιό.
Βιβλική καταστροφή
Έξι χιλιάδες πυρκαγιές, εβδομήντα τρεις άνθρωποι νεκροί, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης και εκατοντάδες σπίτια παραδομένα στις φλόγες. Οι φωτιές του Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, αποτέλεσαν τη συνέχεια μιας πλειάδας πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι μεγαλύτερες εστίες καταγράφονται σε Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, αλλά και στην Αττική, όπου ο δρυμός της Πάρνηθας αφανίζεται, ενώ η Πεντέλη και ο Υμηττός γίνονται μόνιμοι στόχοι εμπρηστών και καταπατητών. Το μέγεθος της καταστροφής αφύπνισε τους πολίτες, οι οποίοι προέβαλαν με δυναμισμό τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους για την ολιγωρία των κρατούντων. Η «μαύρη διαδήλωση» στην Αθήνα συζητήθηκε διεθνώς και κατέκτησε μια θέση στα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.
Αντι-ασφαλιστικό
Ισχυρές κοινωνικές αναταράξεις προκαλούν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι κυβερνητικές προτάσεις για την αντιμετώπισή του. Τα τρία προεκλογικά ΔΕΝ του Κώστα Καραμανλή (δεν θα αυξηθούν εισφορές και όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις) δεν επιβεβαιώθηκαν μετεκλογικά. Αντιθέτως, οι ρυθμίσεις έπλητταν όσους ετοιμάζονταν να βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες κατεβαίνουν στους δρόμους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. «Θύμα» των επιχειρούμενων αλλαγών ο υπουργός Βασίλης Μαγγίνας, ο οποίος υποχρεώνεται σε παραίτηση μετά τις αποκαλύψεις για την απασχόληση αλλοδαπών χωρίς ασφάλιση και για τα αυθαίρετα κτίσματα που κατέχει. Ήταν το πρώτο βήμα κυβερνητικής οπισθοχώρησης με το μέγαρο Μαξίμου να μετράει το πολιτικό κόστος, αλλά και την αντοχή του.
Η μεγάλη δοκιμασία
Όλα ξεκίνησαν από μια γαστρεντερική διαταραχή. Ο Αρχιεπίσκοπος μεταφέρεται εσπευσμένα στο «Αρεταίειο», υποβάλλεται σε διαγνωστικές εξετάσεις και διαπιστώνεται καρκίνος. Υποβάλλεται σε εγχείρηση, αλλά οι επιπλοκές είναι συνεχείς και οι θεράποντες γιατροί συνιστούν μεταφορά στο εξωτερικό προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Όσο διάστημα παραμένει στο Μαϊάμι, η παραφιλολογία για τη μέθοδο αντιμετώπισης της ασθένειάς του δίνει και παίρνει, ενώ στην Αθήνα αρχίζει παρασκηνιακά η διαδοχολογία, με τους πρώτους υποψήφιους διαδόχους να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο Χριστόδουλος επιστρέφει στην Ελλάδα και υποβάλλεται συνεχώς σε προγραμματισμένες εξετάσεις και θεραπευτικές αγωγές. Μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να παραμένει στην κατοικία του, αρνούμενος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
«Αυτόνομο κρατίδιο»
Μετά το άβατον του Αγίου Όρους, η Ελλάδα έχει και το άβατο των Ζωνιανών… Σε μια ορεινή περιοχή του Ρεθύμνου, σ' ένα σύμπλεγμα μικρών χωριών του Μυλοποτάμου, ισχύουν τα τελευταία 25 χρόνια οι νόμοι της αυτοδιάθεσης, που επιτρέπουν την ανάπτυξη μη σύννομων δραστηριοτήτων, όπως λαθρεμπόριο όπλων, παραγωγή και διακίνηση χασίς, εκβιασμοί, κλοπές. Η εμφάνιση των αστυνομικών στην περιοχή εξαγρίωσε κάποιους, οι οποίοι υποδέχτηκαν τις αρχές με σφαίρες. Τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα. Στην επικαιρότητα αναδεικνύεται όχι μόνο το καθεστώς παρανομίας, αλλά και της κάλυψης, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι οι δραστηριότητες στην περιοχή προστατεύονται διαχρονικά και με ποικίλους τρόπους από τα κόμματα εξουσίας, αφού από εκεί αντλούν κομματική πελατεία.
Καταλήψεις παντού
Το 2007 ξεκίνησε με τη συζήτηση στη Βουλή για την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου κρατικού μονοπωλίου για τα πανεπιστήμια και με τους φοιτητές και καθηγητές να δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα των κινητοποιήσεων. Τη φωνή τους για «ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία» ενώνουν γονείς και μαθητές. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν: απόσυρση του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ανακοπή των σχεδίων για «αποκέντρωση» του σχολείου στους δήμους και τους χορηγούς, απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση. Τα υπό κατάληψη σχολεία σε όλη την Ελλάδα έφτασαν να ξεπερνούν τα 400, ενώ δεν έλειψαν και κρούσματα βανδαλισμού σε σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας. Η Μαριέττα Γιαννάκου «πληρώνει» τη μεταρρύθμιση με την αποτυχία της να επανεκλεγεί βουλευτής.
Γιώργος Μπάλτας