Σε ένα «βομβαρδισμένο» κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, που πόρρω απέχει από το κλίμα των ευρωεκλογών του 2009, ο «μικρός δικομματισμός» της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη συνθηματολογία τύπου «κυβερνητική σταθερότητα» ή «ψηφίζουμε, φεύγουν», έχει εστιασμένο το ενδιαφέρον του στη (σχεδόν) αναπόφευκτη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, που σχεδόν όλοι προεξοφλούν ότι θα γίνει το αργότερο την άνοιξη του 2015, καθώς τον Μάρτιο λήγει η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας. Οι τωρινοί συσχετισμοί στο εθνικό Κοινοβούλιο δείχνουν πως η εκλογή νέου με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 εδρών είναι αδύνατη…
Για τη Νέα Δημοκρατία και ειδικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο την επίδοση του κόμματός του και τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο σχεδόν προεξοφλείται ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος», αφορά τον «ασθενή» κυβερνητικό εταίρο, το… μεταμφιεσμένο σε ΕΛΙΑ, ΠΑΣΟΚ, που κινδυνεύει να καταγράψει περίπου το μισό από το ποσοστό που πέτυχε στις εθνικές εκλογές του 2012.
Ταυτόχρονα οι παράμετροι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, που δεν φαίνεται να κάμπτεται εκλογικά παρά τα «σημεία και τέρατα» και του «καινοφανούς» ΠΟΤΑΜΙΟΥ του τηλεστάρ Σταύρου Θεοδωράκη, δημιουργούν νέες δυσχέρειες στο απρόβλεπτο κομματικό «παίγνιο», που προδιαγράφει κυβερνήσεις συνεργασίας για μακρό χρονικό διάστημα, είτε με κορμό τη Ν.Δ. είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ…
Αμφότεροι οι «μονομάχοι» δείχνουν να ποντάρουν περισσότερο στην εσωκομματική κρίση των αντιπάλων τους, παρά στη δική τους δυναμική και πειθώ, δείγμα κι αυτό της βαθιάς κρίσης αντιπροσώπευσης στην κατεστραμμένη από τα «μνημόνια» χώρα.
Όσο για καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής , το ινστιτούτο ερευνών PollWatch, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνει προβάδισμα 3,6 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Επικαλούμενο στοιχεία από έρευνες των εταιρειών Palmos και ALCO που διεξήχθησαν στις 14 και 15 Μαΐου,εκτιμά:
ΣΥΡΙΖΑ 29,6% και 7 έδρες
Ν.Δ. 26% και 6 έδρες
Χρυσή Αυγή 8% και 2 έδρες,
Ποτάμι 8% και 2 έδρες,
Ελιά 6,5% και 1 έδρα,
ΚΚΕ 6% και 1 έδρα,
Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,1% & 1 έδρα,
Δημοκρ. Αριστερά 3,2% & 1 έδρα.
Κι αν οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα, δείχνουν στροφή στα Αριστερά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το PollWatch προβλέπει και πάλι πρωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με μεγάλη απώλεια εδρών (217 από 275) έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (201 έδρες από 194), ενώ εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που φαίνεται να αυξάνει τις 35 σημερινές του έδρες σε 53, μία αύξηση που ξεπερνά το 50%. Στα αξιοσημείωτα η αύξηση των εδρών που προβλέπεται για ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία από τις παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου, από 32 σε 95, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν και το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς.
Ο ευρωσκεπτικισμός καλπάζει, ταυτόχρονα με τις πολιτικές λιτότητας, αποτελώντας την πραγματική «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης…