Οι αριθμολάγνοι τρίβουν τα χέρια τους, καθώς η «μάχη» των αριθμών συνεχίζεται και τα κομπιουτεράκια παραμένουν πάνω στο τραπέζι, μετά και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού και οι φοροελαφρύνσεις… με μέτρο που ανακοίνωσε, αλλά η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κάποιους ήταν αυτό που έλειπε από τις θέσεις του κόμματός του, ενώ για άλλους – τους αντιπάλους – δεν προσέθεσε κάτι στη Βαβέλ των θέσεών του.
Για πολλούς, πάντως, η συμβολική παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη στο πλευρό Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το σημείωμα που κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα, με την ακριβή κοστολόγηση των προτάσεων που παρουσιάστηκαν, ήταν δύο σημάδια ότι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά δεν ήταν επιφανειακή.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη λογική της παροχολογίας και του «λεφτά υπάρχουν». Κάτι που είναι αναμενόμενο, όμως, όταν κάποιος βρίσκεται στην αντιπολίτευση – τουλάχιστον ως ένα βαθμό.
Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– δεν υπάρχει η πολυφωνία που διέκρινε ως τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε αντιδράσεις ούτε προτάσεις εκτός γραμμής ούτε… παρατράγουδα. Σαν ξαφνικά η προοπτική της εξουσίας να συσπείρωσε τα στελέχη του…
Όλα, όμως, περιστρέφονται γύρω από το πεδίο της πραγματικής οικονομίας και έτσι ακόμη και καλόπιστοι υποστηρίζουν ότι όσα ανέλυσε ο κ. Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα, οι δεσμεύσεις για δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας ή η επαναφορά του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα προ Μνημονίου επίπεδα.
Παράλληλα, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ για ευθεία σύγκρουση με τους δανειστές στη διαπραγμάτευση προκαλεί εύλογες αντιδράσεις. Ενώ το ζήτημα της πηγής των εσόδων για τις παροχές που εξαγγέλλονται αποτελεί ένα ακόμη λεπτό ζήτημα, με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι «αρκεί η πάταξη της φοροδιαφυγής» και την κυβέρνηση να απαντά χλευάζοντας.
Αυτό που θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι οι πρώτες δημοσκοπήσεις, στις οποίες θα αποτυπώνονται οι εντυπώσεις από τις εξαγγελίες Τσίπρα. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν αρχίσει ήδη να μιλάνε όλο και πιο έντονα για «φθινοπωρινές» εκλογές, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει ξεκαθαριστεί ποιος είναι αυτός που θέλει, και αν θέλει στην πραγματικότητα την προσφυγή στις κάλπες.
Όσο για την «επιλογή» να μη μεταδοθεί η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΕΡΙΤ; Φαίνεται να επιβεβαίωσε την αμερικανική σχολή πολιτικής επικοινωνίας που υποστηρίζει χρόνια τώρα τον εξής κανόνα: «Αν θες να διαφημίσεις τον αντίπαλό σου, απλώς δυσφήμησέ τον».