Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, αλλά ο αγώνας δρόμου τώρα ξεκινά. Από το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας – όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει – εξαρτώνται, όμως, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Διότι αρχικά, θα πρέπει να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της, από στελέχη που θα θεωρήσουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» πήγαν… περίπατο. Και αυτά τα στελέχη είναι ήδη πολλά και θα γίνουν περισσότερα τις επόμενες ημέρες, όταν θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αλλά και πρακτικά, στη συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που καλείται να λάβει – τα οποία για λόγους επικοινωνιακούς έχουν ονομαστεί «μεταρρυθμίσεις».
Δύσκολα θέματα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, μπορεί να παίρνουν παράταση μερικών μηνών και να μην περιλαμβάνονται, όπως όλα δείχνουν, στην παρούσα συμφωνία. Θα τα βρούμε, όμως, μπροστά μας στις επόμενες συζητήσεις με τους «Θεσμούς», ενώ οι διαρροές για τα φοροεισπρακτικά, κυρίως, μέτρα που θα περιλαμβάνει η τρέχουσα συμφωνία μάλλον έχουν ως θύμα τα συνήθη υποζύγια. Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, για παράδειγμα, είναι ένα μέτρο που μπορεί να φέρει «κρυφές» αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή ακόμη και φάρμακα. Ενώ η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ –τουλάχιστον για φέτος– ασφαλώς και δεν ενθουσιάζει όχι μόνο το κοινό, αλλά και πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η δέσμευση για την κατάργησή του ήταν ένα από τα προεκλογικά του όπλα.
Όλα δείχνουν, επίσης, ότι στο πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνονται ιδιωτικοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί (και) ιδεολογικά με αυτές, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις συντάξεις, αφού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές στις επικουρικές θα αποφευχθούν μεν, αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πλέον εμφανείς. Ουδείς αμφιβάλλει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει περάσει στο περιθώριο – παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιμένει, μέσω Twitter, ότι παραμένει ο «διαπραγματευτής» της κυβέρνησης. Αντιθέτως, κομβικό ρόλο αναλαμβάνει και πάλι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επιχείρησε «επικίνδυνη αποστολή» στη Φρανκφούρτη και συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι – μολονότι το Μαξίμου, με ένα non-paper, τον «άδειασε» την ώρα της συνάντησης, αλλά η… παρεξήγηση λύθηκε.
Δεν θεωρείται, εξάλλου, τυχαίο ότι το ξεμπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων και τα καθοριστικά βήματα προς τη συμφωνία έγιναν μετά από πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και επικοινωνίες του με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Και η συμφωνία θα φέρει τη «σφραγίδα» του.