Το «Μνημόνιο της Αριστεράς» είναι πλέον γεγονός, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από την ψήφισή του περισσότερο τραυματισμένοι απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Οι 44 απώλειες που μέτρησε το κυβερνητικό στρατόπεδο στην κοινοβουλευτική διαδικασία γεννούν αναπόφευκτα εξελίξεις και ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του – αν δεν έχουν ήδη ανακοινωθεί, τη στιγμή που εσείς διαβάζετε αυτές τις γραμμές.
Οι αποφάσεις αυτές είναι… η εξής μία: εκλογές. Το πολιτικό πρόβλημα του Αλ. Τσίπρα και το πολιτικό παράδοξο να ψηφίζει η αντιπολίτευση μέτρα και προαπαιτούμενα μοιάζει με γόρδιο δεσμό που δεν λύνεται, αλλά μόνο κόβεται. Το ζητούμενο, όμως, είναι ο ακριβής χρόνος των εκλογών, αφού στο Μαξίμου θέλουν δύο πράγματα: πρώτον, να μη διαταραχθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και δεύτερον, να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Με απλά λόγια; Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο δεδομένα, οι εκλογές θα προκηρύσσονταν και θα γίνονταν… χθες.
Έτσι, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του –ιδίως οι δύο υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, τους οποίους πάντοτε συμβουλεύεται στα δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας– ζυγίζουν το χρόνο στον οποίο θα στηθούν οι κάλπες και προσπαθούν να παίξουν… καθυστερήσεις. Κάτι τέτοιο θα συμβεί είτε με το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είτε με τη λειτουργία (για 40 μέρες) των Θερινών Τμημάτων της Βουλής.
Στην πρώτη περίπτωση, ο πρωθυπουργός κερδίζει από τα αποδυτήρια το blame game για τις πρόωρες εκλογές, αφού, εάν καταψηφίσει την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα, αυτομάτως οι βουλευτές – μέλη της θα είναι οι υπεύθυνοι. «Θα πέσει η κυβέρνηση από Αριστερούς βουλευτές», είπε, δίδοντας το στίγμα ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στη δεύτερη περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποιεί μια έξυπνη πολιτική τρίπλα, αφού θα περάσει τα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα με διαδικασίες εξπρές και με «ελεγχόμενους» βουλευτές (σ.σ.: ο ίδιος ορίζει τη σύνθεση των Θερινών Τμημάτων, με μόνο 50 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ σε καθένα από αυτά) και έτσι θα έχει ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στους εταίρους για να «καθαρίσει» το τοπίο. Και μάλιστα, σε ένα πολιτικό σκηνικό, στο οποίο αναδεικνύεται ως κυρίαρχος, ελλείψει ισχυρών πολιτικών αντιπάλων.
Οι κάλπες, βεβαίως, σημαίνουν αναπόφευκτα ότι το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να γεφυρωθεί. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας το γνωρίζουν καλά και γι’ αυτό ήδη προετοιμάζονται, επιθυμώντας τη δημιουργία πολιτικού φορέα, ο οποίος θα εκφράσει –όπως οι ίδιοι λένε– το «όχι» του δημοψηφίσματος.
Όλοι δίνουν ραντεβού λοιπόν στις κάλπες. Είτε με τα πρωτοβρόχια είτε στο «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου».
Αιμίλιος Περδικάρης