Σε λίγες ώρες, οι κάλπες ανοίγουν. Αργά το βράδυ της Κυριακής, θα γνωρίζουμε τι θα βγάλει και ποιο είναι το μέλλον από τη Δευτέρα, καθώς, σε αντίθεση με τον Ιανουάριο, φαίνεται ότι αυτή τη φορά η κάλπη είναι… «γκαστρωμένη», όπως είχε πει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης.
Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε, λοιπόν, εάν πράγματι η εκλογική αναμέτρηση είναι ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ, όπως προμηνύουν οι δημοσκοπήσεις. Θα ξέρουμε εάν η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να είναι τρίτη πολιτική δύναμη. Θα ξέρουμε ποια είναι η πραγματική δύναμη της Λαϊκής Ενότητας. Θα ξέρουμε εάν ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων θα μπουν στη Βουλή – το ίδιο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Θα ξέρουμε εάν το «πείραμα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πέτυχε.
Από Δευτέρα τώρα, θα μάθουμε με ποια κυβέρνηση πορευόμαστε. Ποια κόμματα θα την απαρτίζουν και εάν θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια «μεγάλου συνασπισμού», δεδομένου ότι η αυτοδυναμία δείχνει – πάντα με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα – ανέφικτη τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Ν.Δ. Θα μάθουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, καταφέρνοντας μετά από αρκετούς μήνες να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη, ξεφεύγοντας από την εσωστρέφεια.
Οι αναποφάσιστοι εξακολουθούν να είναι πολλοί. Όπως και εκείνοι που δηλώνουν κουρασμένοι από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και θα απέχουν. Αυτοί, όμως, είναι που θα κρίνουν τελικά τη μάχη της Κυριακής – και όχι όσοι παρακολούθησαν τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Στη σύντομη –αλλά εγκαίρως προαναγγελθείσα– προεκλογική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στη θέση του οδηγού και επιδιώκουν να την κρατήσουν. Αμφιταλαντεύτηκαν, ωστόσο, για το αν πρέπει ή όχι να ακολουθήσουν στρατηγική αυτοδυναμίας, αφού ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Ν.Δ. έδειξαν να πετυχαίνουν ένα μεγάλο ντεμαράζ. Ίσως όχι γιατί κατάφεραν να συσπειρώσουν γύρω τους τη μεσαία τάξη, όπως επιδίωκαν, αλλά διότι ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης αποφάσισε να εγκαταλείψει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από τη διαπραγμάτευση-θρίλερ και την επτάμηνη διακυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη –ομού της ΔΗΜΑΡ, αλλά άνευ Κουβέλη– δείχνει σημάδια ζωής. Και το Ποτάμι πιέζεται σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, λόγω της «μάχης» ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για τον κεντρώο χώρο. Άγνωστο «Χ» εξακολουθούν να αποτελούν οι επιδόσεις τριών κομμάτων: της Λαϊκής Ενότητας, της Ένωσης Κεντρώων και των ΑΝΕΛ. Από αυτές θα κριθούν οι αριθμητικές ισορροπίες στη Βουλή, οι οποίες θα διαμορφώσουν και τις διαθέσιμες συμμαχίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Κυριακή, κοντή γιορτή λοιπόν!
Αιμίλιος Περδικάρης