ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Νέος, cleanface, χαμογελάει συχνά, έχει επαφή με τον κόσμο, εύκολος στις ατάκες, όταν του απευθύνονται πολίτες, καλός ρήτορας, με αρκετά καλές αυξομειώσεις φωνής και γλώσσα σώματος, αν και τον τελευταίο καιρό πρόσθεσε κάποια επιπλέον κιλά. Το ντύσιμό του είναι εκείνο που λάνσαρε όλα αυτά τα χρόνια, κοστούμι με πουκάμισο χωρίς γραβάτα, την οποία υποσχέθηκε να φορέσει αν προκύψει μείωση του χρέους της πατρίδας μας. Το νέο ως στοιχείο το υπερτονίζει, σε σημείο που δεν περνάει και τόσο πολύ στην Κοινή Γνώμη, αντιμετωπίζοντας την κριτική ότι διαθέτει πολλές παλιές πολιτικές στο οπλοστάσιο της στρατηγικής του.
Ως κόμμα δεν θα έλεγα ότι το βαρέθηκε ο κόσμος, αλλά παλινωδίες και άκαιρες δηλώσεις στελεχών και υπουργών του έχουν προκαλέσει μάλλον απογοήτευση. Στον προεκλογικό του λόγο όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ανεβάζει τους τόνους, αλλά συνθήματα του στιλ «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», νομίζω ότι είναι αναδρομή σε παρελθόν που τα πολιτικά ήθη ήταν οξυμένα και τα καφενεία χωρίζονταν τότε σε πράσινα και μπλε.
Παρόλο που -ανεξαρτήτως αιτιών- κατάφερε να απομονώσει από το κόμμα του τους θιασώτες της δραχμής, το στοιχείο αυτό δεν το εκμεταλλεύεται όσο πρέπει, με στόχο να προσεγγίσει ευρύτερα στρώματα της Κοινής Γνώμης. Αυτό βέβαια απαιτεί χρόνο για να δημιουργήσει μόχλευση και τελικά να γίνει πολιτική γραμμή, αλλά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί, γιατί μάλλον προσκρούει στην «ενοχή» που ίσως αισθάνεται, επειδή έδειξε ρεαλισμό στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, το οποίο με πολλούς τρόπους προσπαθεί να διαφοροποιήσει -λεκτικά- από όλα τα προηγούμενα μνημόνια.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Κατάφερε να συσπειρώσει τη ΝΔ και στις δημοσκοπήσεις να εμφανίζεται ως διεκδικητής της πρωθυπουργίας. Η δημοσκοπική άνοδος σε σχέση με τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου 2015, δείχνει πως επανακάμπτουν στη ΝΔ ψηφοφόροι της οι οποίοι ίσως είχαν μετακινηθεί προς άλλα κόμματα, αλλά και ίσως προσελκύει και νέους ψηφοφόρους. Προβάλλει τη σταθερότητα και δεν παρασύρεται σε υποσχεσιολογία.
Είναι άμεσος, επικοινωνιακός, καλός ομιλητής, έχει χιούμορ, «ντόμπρος» όπως δείχνει να «περνάει» στην Κοινή Γνώμη, με αυθορμητισμό, που στην προσπάθεια χτισίματος πρωθυπουργικού προφίλ ίσως πρέπει λίγο να τιθασευθεί, αλλά να μην εξαφανιστεί εντελώς, όπως ίσως τον συμβουλεύουν, προσπαθώντας να του δημιουργήσουν προφίλ που δεν ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Παρόλο που επιτυχημένα χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα τη μη συζήτηση για την επόμενη μέρα, θεωρώ όχι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο τη μονότονη επανάληψη της επιθυμίας για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργεί μια «αντίφαση», όπου ενώ έχει αποδώσει στον Αλέξη Τσίπρα διάφορους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «ψευτράκος», «καταστροφέας της χώρας», παρόλα αυτά τον καλεί ακόμα και να… γίνει αντιπρόεδρος στην κυβέρνησή του, εφόσον φυσικά θα είναι 1ο κόμμα. Πάντως, η διάθεσή του γενικά για συναίνεση και συνεργασία, εγγράφεται στα θετικά του, αλλά δε θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, γιατί η εκφρασθείσα πλέον επιθυμία του εκλογικού σώματος είναι να κυβερνηθεί η χώρα από ευρύτερους συνασπισμούς κομμάτων.
Τέλος, ίσως στους ώμους του να υπάρχει το άγχος της προσωρινότητας της ηγεσίας του, αλλά πιστεύω ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός οι όποιες ενστάσεις μπορεί να κρύβονται στη ΝΔ θα αμβλυνθούν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Νέος, επικοινωνιακός, απλός στην επαφή του με τον κόσμο, μιλάει απλή γλώσσα και πιάνει τον παλμό του ακροατηρίου του. Επιδιώκει σταθερά να καταστεί ρυθμιστικός παράγοντας του εκλογικού σκηνικού, προσπαθώντας να αποσείσει υποψίες -και κατά πάσα πιθανότητα το εννοεί- ότι επιδιώκει κυβερνητική θέση για λογαριασμό του. Τονίζει τη σημασία των προσώπων που θα κληθούν να διαδραματίσουν ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα.
Έχει σταθερή προσήλωση στην Ευρώπη, αλλά στις παρούσες εκλογές, θα «πιεστεί» από την πόλωση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και μάλλον θα αγωνιστεί σθεναρά για την τρίτη θέση με «αντιπάλους» το ΠΑΣΟΚ και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ενώ μάλλον είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με το 1ο κόμμα, η προεκλογική επιχειρηματολογία του στοχεύει στην υπερτόνιση των αρνητικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτηρίζει «παλιό» και της ΝΔ την οποία «μέμφεται» για «θολή» επιχειρηματολογία της επόμενης μέρας. Έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι ο ηγέτης που θα συναρπάσει την Κοινή Γνώμη.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Δείχνει δείγματα συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, μ’ έναν λόγο ρεαλιστικό αλλά και συναισθηματικό, επιδιώκοντας την επαναφορά στο κόμμα όσων για διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν. Η συμπαράταξη με τη ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι αποκτά εκλογικό όφελος, δικαιώνοντας την επιλογή της. Θα αγωνιστεί για την τρίτη θέση στις εκλογές, ελπίζοντας να καταστεί ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης. Ο λόγος της είναι ευγενικός, χωρίς εξάρσεις. Τα ηγετικά χαρακτηριστικά της χρειάζονται όμως περαιτέρω ενίσχυση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σταθερές θέσεις που φυσικά είναι θέσεις του ΚΚΕ, αναφορικά με την πάγια αντίθεσή του σε μνημόνια. Ανεπηρέαστος από «σειρήνες αριστεροσύνης» άλλων σχηματισμών όπως της ΛΑ.Ε, προσπαθεί να μην έχει διαρροή ψηφοφόρων, εστιάζοντας και υπερτονίζοντας τις διαφορές από το κόμμα του Παν. Λαφαζάνη και ακολουθεί την συγκεκριμένη πορεία που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια. Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι παλινωδίες στην πολιτική, η σταθερότητα στις απόψεις του ΚΚΕ σχολιάζεται ευνοϊκά.