Αγρότες στο Σύνταγμα, «γραβάτες» στους δρόμους, πρόσφυγες στο Αιγαίο, οι Θεσμοί μακριά από την Αθήνα και ο πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα μεγαλώνει. Οι κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα, στο οποίο έρχεται να προστεθεί η εντεινόμενη πίεση από την πλευρά των δανειστών για να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να μην τραβήξει για μήνες, επαναλαμβάνοντας το δραματικό σκηνικό του περασμένου καλοκαιριού. Το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Αν η αξιολόγηση κλείσει Μάιο-Ιούνιο, καήκαμε»!
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό και με αφορμή και την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν θέλει και πολύ για να έλθουν πάλι στο προσκήνιο σενάρια πρόωρων εκλογών – τα οποία, όμως, ο πρωθυπουργός διέψευσε, επιχειρώντας να κλείσει κάθε συζήτηση περί «απόδρασής» του και να απορρίψει σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος ο «συγκυβερνήτης» του, Πάνος Καμμένος είναι αυτός που τα ανακινεί, υποστηρίζοντας ότι «εάν οι δανειστές έχουν παράλογες απαιτήσεις, το λόγο θα έχει ο λαός».
Το πρώτο βήμα εξακολουθεί να αποτελεί, πάντως, η ψήφιση του ασφαλιστικού, αφού αυτή θα «ξεκλειδώσει» τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και θα οδηγήσει στην επιτυχημένη αξιολόγηση. Αγρότες και επαγγελματίες εξακολουθούν να αντιδρούν, ο υπουργός Εργασίας επιμένει στο σχέδιό του και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει – ιδίως για τους εξ επαρχίας – μία θετική ψήφος. Από την άλλη πλευρά, όμως, η απόρριψη του σχεδίου είναι ξεκάθαρο, όπως μεταδίδεται από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ότι θα μπλοκάρει την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση και κυρίως τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Το ημερολόγιο, ωστόσο, δείχνει ήδη μέσα Φεβρουαρίου και το ασφαλιστικό παραμένει υπό συζήτηση, ενώ θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από τις 15 Ιανουαρίου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις που επικαλούνται οι εταίροι είναι υπαρκτές και έτσι η κυβέρνηση πρέπει να «γκαζώσει» για να προλάβει.