Άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup… που θα είναι άλλο ένα Eurogroup χωρίς να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς. Θα έχουμε, άραγε, επανάληψη του σκηνικού του περασμένου καλοκαιριού; Όσο και αν η εκκρεμότητα της αξιολόγησης διαρκεί, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι, όμως η ίδια αξιολόγηση σέρνεται ανάμεσα σε παλινωδίες της ελληνικής πλευράς, διχογνωμίες μεταξύ των θεσμών και παράλογες απαιτήσεις μιας αδιέξοδης λιτότητας από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι λύση δεν θα δοθεί στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα και έτσι παραπέμπεται για το τακτικό Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου – αρκεί να μη χαθεί και αυτό το ορόσημο για την Ελλάδα. Η κατεύθυνση που δίνεται προϋποθέτει τόσο την αποδοχή από την ελληνική πλευρά των πρόσθετων μέτρων – γνωστών και ως μέτρων-κάβα των 3,6 δις ευρώ – όσο και την προκαταρκτική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία μοιάζει με το «τυράκι» για την κυβέρνηση. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι ποια μορφή θα έχουν τα μέτρα-κάβα, καθώς το Μαξίμου αρνείται να νομοθετήσει, όπως αξιώνει το ΔΝΤ, και υποστηρίζει ότι έχει στο πλευρό του τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μοιάζει πιο αισιόδοξη από ποτέ ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά και ότι δεν θα χρειαστεί η νομοθέτηση των πρόσθετων αυτών μέτρων. Ίσως διότι το πακέτο του φορολογικού και του ασφαλιστικού που έρχεται στη Βουλή τις επόμενες ώρες τελικά και όχι ημέρες –σε μια απολύτως αιφνιδιαστική κίνηση– είναι ήδη πολύ βαρύ για όλους. Ακόμη και για τους κυβερνητικούς βουλευτές που θα κληθούν να το ψηφίσουν με το ίδιο… βαριά καρδιά και διάφορα σενάρια, εκλογικά και μη, να παραμένουν στο προσκήνιο και τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων να κλιμακώνεται, με απεργιακές κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.