Με όλα τα θέματα της πολιτικής ατζέντας να τρέχουν, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν πάρει πάνω τους όλο το βάρος της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών. Οι δύο αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την Παιδεία και ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για τη νέα συζήτηση, τις επόμενες ημέρες, με θέμα τη «διαπλοκή» και… άρωμα από τηλεοπτικές άδειες.
Οι αποκαλύψεις για τον Χρήστο Καλογρίτσα, την Τράπεζα Αττικής και τα βοσκοτόπια της Ιθάκης οδήγησαν στην αποχώρηση του υιού Ιωάννη-Βλαδίμηρου από το διαγωνισμό και εκλήθη ήδη ως πρώτος επιλαχών ο Ιβάν Σαββίδης. Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να «πυροβολεί» την κυβέρνηση για την υπόθεση Καλογρίτσα και να εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει τις σκιές που υπήρξαν εξ αρχής στη συμμετοχή του επιχειρηματία στο διαγωνισμό, ενώ η κυβέρνηση απαντά επικαλούμενη το ηθικό της πλεονέκτημα. Ότι, δηλαδή, εφόσον αποχώρησε από το διαγωνισμό ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης, δεν τίθεται πλέον ζήτημα διαφάνειας.
Το κουβάρι της υπόθεσης, βέβαια, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα ξετύλιξε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής. Γεγονός που δικαιολογεί και την «ψύχρα» που έχει αίφνης πέσει ξανά στις σχέσεις κυβέρνησης-Στουρνάρα. Όλα αυτά, εν μέσω των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για την αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δις. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, ωστόσο η πραγματικότητα μπορεί να φανεί αμείλικτη με την ελληνική πλευρά. Ο μεγάλος πολιτικός στόχος, άλλωστε, της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα είναι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.
Κάτι για το οποίο υπάρχουν αντίθετες απόψεις στους κόλπους Θεσμών και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί αισιοδοξεί ότι μπορούν να υπάρξουν νέα από το μέτωπο έως το τέλος του έτους, ενώ ο… γνωστός Σόιμπλε δηλώνει με περιφρόνηση πως «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος».