Φαντάσματα από το παρελθόν –και μάλιστα το πολύ πρόσφατο– ξύπνησαν με αφορμή τις συζητήσεις για Grexit και δραχμή. Συζητήσεις τις οποίες έβαλαν στην ατζέντα ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Νίκος Ξυδάκης, προκαλώντας ερωτήματα.
Το αρνητικό κλίμα στη διαπραγμάτευση είναι λογικό να πυροδοτεί τα χειρότερα σενάρια, δεδομένου ότι η πίεση προς την ελληνική πλευρά κλιμακώνεται, ενώ αναδεικνύεται και μια ετερόκλητη συμμαχία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, παρά τον διαφαινόμενο οικονομικό και εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ – εάν υποτεθεί ότι το ΔΝΤ επηρεάζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι απαιτήσεις των εταίρων παραμένουν δεδομένες: «προληπτική» νομοθέτηση μέτρων, με εκ των προτέρων ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου, της περικοπής των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς και της αναβολής ως προς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτά, δηλαδή, θα περιλαμβάνονται σε ένα πακέτο μέτρων που θα επιβληθούν «αυτόματα» από το 2018 και ύστερα, εφόσον η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Εκκρεμότητες, επίσης, υπάρχουν ως προς τα ενεργειακά και συγκεκριμένα με το σκέλος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Η εβδομάδα που έρχεται θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη και θα καθορίσει τις εξελίξεις. Τη Δευτέρα αποφασίζει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει το Euro Working Group, το οποίο αναμένει τις ελληνικές θέσεις για όσα έχουν αξιώσει οι θεσμοί. Εάν όλα εξελιχθούν θετικά για την πλευρά μας, αρχίζει ένα σπριντ 11 ημερών έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Εκκρεμότητες για τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον –μέσω της επιστολής Τσακαλώτου προς τους συναδέλφους του στο Eurogroup000– ότι έχουν τακτοποιηθεί μόνο ως προς το 1/3!
Αν «στραβώσει» κάτι από αυτά, αρχίζουν πάλι να απλώνονται στο τραπέζι όλα τα σενάρια. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα: από εκλογές μέχρι και… Grexit.