Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα και το σκηνικό θυμίζει κάτι από τα… πολύ παλιά
Κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι το φετινό πολιτικό καλοκαίρι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντιθέτως, έχει αρχίσει να μυρίζει κάτι από… «βρώμικο ‘89», αφού η σκανδαλολογία βρίσκεται στον αφρό και συντηρείται και από τις δύο πλευρές: κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η πόλωση, εξάλλου, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη εντείνεται, και αυτό αποτελεί επίσης συνειδητή πράξη.
Αφορμή αποτέλεσε η υπόθεση Καμμένου και οι αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του Noor 1. Η ΝΔ ζητάει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά η κυβέρνηση αρνείται. Και ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αντεπιτεθεί, ανασύροντας σκελετούς από την ντουλάπα, οι οποίοι αφορούν τον «παλιό» δικομματισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με ιδιαίτερες αναφορές στον Κώστα Σημίτη. Αιχμή αποτελεί δε ο χώρος της υγείας, στον οποίο πρωταγωνιστεί ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία: ο Παύλος Πολάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός εξακολουθεί να διχάζει και να προκαλεί ακόμη και το κυβερνητικό στρατόπεδο με τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά την τελευταία εβδομάδα ο πρωθυπουργός έχει νιώσει την ανάγκη να τον καλύψει δημοσίως δύο φορές διά των λόγων του και όχι πλέον μόνο διά της σιωπής του. Είτε ο κ. Πολάκης κρίνει τους δικαστές και τις αποφάσεις τους είτε μιλά για… Σοβιετία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τον Πάνο Καμμένο; Ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να δηλώνει επίσης με κάθε τρόπο την κάλυψη και τη στήριξή του. Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που η Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνει να μην «τσιμπά» στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα και τον ίδιο να αντεπιτίθεται, κατηγορώντας τη ΝΔ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Μια ατάκα του πρωθυπουργού μάλιστα θεωρήθηκε φαρμακερή, αλλά περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το πλαίσιο της αντιπαράθεσης: «Η δυσωδία κάποιων υποθέσεων είναι μεγαλύτερη από τα σκουπίδια στους δρόμους», είπε, παραπέμποντας στην πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στους δήμους.
Θα έχουμε θερμό καλοκαίρι λοιπόν.