‘Ελλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας του άτυπου «εμπάργκο» που έχουν επιβάλει οι προμηθεύτριες εταιρείες, λόγω των υπέρογκων οφειλών του Δημοσίου. Παρότι η πίεση από πλευράς εταιρειών χαλάρωσε μετά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξομαλυνθούν οι πληρωμές, από πλευράς Δημοσίου, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εκρηκτική.
Περιστατικά που αναφέρουν εργαζόμενοι αλλά και διοικητές θυμίζουν άλλες εποχές. Μόλις πριν από λίγες ημέρες υψηλόβαθμο στέλεχος κόμματος χρειάστηκε να λάβει τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο της περιφέρειας και ελλείψει τσιρότων οι νοσηλεύτριες αναγκάστηκαν να τρέξουν στο περίπτερο για να τα αγοράσουν!
Καθημερινά στα περισσότερα νοσοκομεία δίνεται μάχη για να εξευρεθούν λίγες ποσότητες υλικών. Ακόμη και τακτικά χειρουργεία ακυρώνονται επειδή λείπουν απλά είδη όπως σωληνάκια στο αναισθησιολογικό τμήμα ή χειρουργικές λεπίδες. Οι διοικητές δανείζονται από συναδέλφους τους άλλων νοσοκομείων, ενώ προχωρούν και σε αγορές μικρών ποσοτήτων από μη συνεργαζόμενες εταιρείες πληρώνοντας ακόμη και διπλές τιμές. Κάποιοι διοικητές προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα «βαφτίζουν» περιστατικά ως επείγοντα, προκειμένου οι εταιρείες να υποχρεωθούν να τους παραδώσουν υλικά.
Ελλείψεις…
Το ΚΑΤ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από το «εμπάργκο» των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού. «Μπορεί εμείς να έχουμε οργανωθεί και να έχουμε αποθέματα, αλλά δεν βλέπω τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας τη στιγμή που τους έχουμε διαβεβαιώσει ότι θα πληρωθούν σταδιακά έως τις 15 Ιανουαρίου. Είναι μεν δίκαιο το αίτημά τους, αλλά από την άλλη και εκείνοι χρεώνουν με υψηλές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη για να καλύψουν ακριβώς αυτήν την καθυστέρηση των πληρωμών», υποστηρίζει ο διοικητής του. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Αττικόν «Εχουμε ελλείψεις στα πάντα. Από αντιδραστήρια, μέχρι σύριγγες και συσκευασίες ορού. Περιφερόμαστε στο νοσοκομείο από τμήμα σε τμήμα για να βρούμε και να καλύψουμε τις ανάγκες. Οταν τελικά παύουν να έχουν οι πάντες, τότε αρχίζουμε και χτυπούμε τις πόρτες του γραφείου προμηθειών», υποστήριζουν στελέχη του νοσοκομείου.
Πίεση
Οι εταιρείες, αρνούμενες να δώσουν τα προϊόντα τους, προσπαθούν να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να τους καταβάλει τα οφειλόμενα που φθάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Περί τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν εταιρείες υγειονομικού υλικού, τα 800 εκατ. είναι χρέη σε εταιρείες ορθοπεδικού υλικού και πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι τέτοια φαινόμενα θα εκλείψουν απ’ το 2009, οπότε και οι αγορές θα γίνονται πλέον από την κεντρική επιτροπή προμηθειών, η οποία, όμως, αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλα τα αιτήματα των νοσοκομείων εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών και περιορισμένου προσωπικού.