Τη νέα σύγχρονη διαδικτυακή πύλη του Δήμου Αμαρουσίου www.maroussi.gr παρουσίασε την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνολογίας, Ευάγγελος Κάβαλλος, σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με συντονιστή το γενικό γραμματέα του Δήμου, Μιχάλη Χρηστάκη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνολογίας, Βαγγέλης Κάβαλλος, χαρακτήρισε την νέα διαδικτυακή πύλη ως «εργαλείο στα χέρια του πολίτη, στον οποίο προσφέρει πληθώρα υπηρεσιών και τον διευκολύνει από τις άσκοπες μετακινήσεις». Παράλληλα, μαζί με τον δήμαρχο απέστειλαν κοινό μήνυμα παρότρυνσης προς τους πολίτες «να ξεκινήσουν όλοι οι Μαρουσιώτες από σήμερα κιόλας να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω του νέου αυτού ‘portal’».
Η ημερίδα περιελάμβανε επίσης, ειδική ενότητα για «Τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους ΟΤΑ», τα οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.), Κωνσταντίνος Δούκας, η υπεύθυνη δημοσιότητας ΕΗΔΕΠ, Βασιλική Κολυβά και ο υπεύθυνος αναπτυξιακών προγραμμάτων της «ΠΕΤΑ Α.Ε.», Χρήστος Πρωτόγερος.
Και οι τρεις έκαναν λόγο για τις υπηρεσίες και το έργο που θα προσφέρει ο δήμος Αμαρουσίου στους πολίτες, μέσω της νέας αυτής διαδικτυακής πύλης. Σε πρώτη φάση θα παρέχονται 94 διαφορετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω των οποίων θα εξυπηρετούνται πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ θα παρέχεται πλήρης και έγκυρη ενημέρωση για τις δράσεις του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεών του.
Όπως υπογράμμισαν, με αυτό τον τρόπο ωφελούνται οι πολίτες, γιατί αποκτούν πλήρη εικόνα και ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην πόλη τους, αλλά και το δικαίωμα να παρεμβαίνουν, ενώ μέσα από μια σειρά από υπηρεσίες που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, μειώνονται σημαντικά οι μετακινήσεις τους και εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος.
Ο κ. Δούκας από την πλευρά του, ανέφερε ότι «στην προσπάθεια αυτή του Δήμου Αμαρουσίου να είναι πιο κοντά στους πολίτες, αλλά και οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στο Δήμο, η ΚτΠ Α.Ε. θα βρίσκεται δίπλα τους», ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για την μελέτη της ηλεκτρονικής υπογραφής σε μια δεύτερη φάση. Κάτι που θα επιτρέψει την πλήρως ανεξάρτητη εξυπηρέτηση των δημοτών, αφού θα μπορούν ηλεκτρονικά να παραλαμβάνουν τα έγγραφα που ζήτησαν, με την έγκυρη ηλεκτρονική υπογραφή του Δημάρχου.
Η κ. Κολυβά, μίλησε τόσο για τα προβλήματα, όσο και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σχετικά με την υλοποίηση του έργου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσοι φορείς εμπλέκονται σ’ αυτό το έργο και αμέσως γίνεται αντιληπτό γιατί μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις και ασάφειες. «Επειδή, λοιπόν, η δυσκολία υλοποίησης του έργου είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται κοινή προσπάθεια, έχει καθιερωθεί ένας θεσμός αριστείας, όπου όσοι Δήμοι τα πηγαίνουν καλά, ως κίνητρο για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, θα βραβεύονται», τόνισε.
Παρουσίαση γεωγραφικών συστηµάτων GIS
Το Μαρούσι ψηφιοποιείται
Στην τρίτη ενότητα της ημερίδας, παρουσιάστηκε η συνέχεια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δήμο Αμαρουσίου, που περιλαμβάνει τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), η οποία παρουσίασή τους έγινε από τον κ. Επαμεινώνδα Τσάκωνα, IT & Project Manager, μέλος Δ.Σ. της εταιρείας «Ερατοσθένης Α.Ε.». Όπως ανέφερε ο κ. Τσάκωνας το έργο αυτό έχει σκοπό την προμήθεια των λογισμικών και των ψηφιακών χαρτών, την ανάπτυξη γεωβάσης και πολεοδομικών δεδομένων, καθώς και την αποτύπωση τόσο των κτημάτων, όσο και των χρήσεως γης. Τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει το GIS είναι γεωγραφικά δεδομένα γενικής χρήσης, δεδομένα καθαρισμού και κυκλοφορίας, πολεοδομικά δεδομένα και δεδομένα ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης, δεδομένα ηλεκτροφωτισμού, τεχνικών υποδομών, περιβάλλοντος και οδηγού πόλης.
Έπειτα ακολούθησε η ομιλία του προέδρου και εμπορικού διευθυντή της εταιρείας «Data Concept Α.Ε.», Χρήστου Εμμανουηλίδη, καθώς και της κ. Ιωάννας Παπαδοπούλου, μέλος του Τομέα Ολοκλήρωσης Συστημάτων της ίδιας εταιρείας, οι οποίοι έκαναν λόγο για την ψηφιοποίηση και ανάδειξη των εκθεμάτων και των μουσειακών χώρων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Αμαρουσίου, τα οποία παρουσιάζονται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: www.mfida.gr.
Την ημερίδα έκλεισε ο κ. Βαγγέλης Πιπιτσούλης, διευθυντής πληροφορικής της εταιρείας «ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική Α.Ε.», ο οποίος μίλησε για τα σημεία ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Δήμο Αμαρουσίου. Όπως ανέφερε, η ευρυζωνικότητα θα ωφελήσει τον Δήμο, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και προσιτοό προφίλ προς τους πολίτες. Επίσης θα προσφέρει στον Δήμο χρηστικά, αλλά και οικονομικά οφέλη. «Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να ξεφύγουν απ’ τους κλασικούς ΟΤΑ», τόνισε ο κ. Πιπιτσούλης.
Αισιόδοξος ο δήμαρχος
«Προσφέρουμε στους πολίτες αυτής της πόλης σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες, δημιουργούμε μια αδιάκοπη γέφυρα αμφίδρομης επικοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, τονίζοντας τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής που είναι να υπάρχει ένας σύγχρονος Δήμος, κοντά στον πολίτη. «Με την πύλη αυτή, ο Δήμος Αμαρουσίου, φιλοδοξεί να βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, δίπλα στον πολίτη. Αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο εργαλείο, με βάση τις διαπιστωμένες ανάγκες τόσο του Δήμου όσο και των συμπολιτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε: «Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούμε μια αδιάκοπη γέφυρα αμφίδρομης επικοινωνίας. Μια αμφίδρομη επικοινωνία μέσα από την οποία ο πολίτης ενημερώνεται για ότι συμβαίνει στην πόλη του, όποια στιγμή το θελήσει, αλλά ταυτόχρονα γίνεται αρωγός και συνοδοιπόρος, γιατί του δίνουμε τη δυνατότητα να εκφράζει την άποψή του αλλά και τις διαφωνίες του, μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και συζητήσεις».
Εύη Τσερμπίνου