Την ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας στο internet με κύριο γνώμονα την προστασία των παιδιών που το χρησιμοποιούν, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου εκπαίδευσης, νεολαίας και πολιτισμού της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα επικροτεί την πρόταση θέσπισης ενός πολυετούς προγράμματος για την ασφάλεια των παιδιών, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τις τεχνολογίες της επικοινωνίας, δεδομένης της δυναμικής του Διαδικτύου στην ψηφιακή εποχή και εν όψει της ολοκλήρωσης της μετάβασης όλων των κρατών – μελών σε αυτήν», επισήμανε η γ.γ. Επικοινωνίας, τονίζοντας «τη σημασία που έχει η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης των παιδιών για τα Μέσα και τις νέες τεχνολογίες».
Υστέρηση
Ωστόσο, σημείωσε τη χρονική υστέρηση μεταξύ των επιτευγμάτων των νέων τεχνολογιών και του θεσμικού πλαισίου που καθορίζει την εφαρμογή τους και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να βελτιώσουμε με δραματικές ταχύτητες και τα θεσμικά ανακλαστικά στον χώρο των ΜΜΕ».
Παράλληλα, η Μ. Παπαδά υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana: «Το Europeana αποτελεί μια πολυπολιτισμική πλατφόρμα που ενσωματώνει απολύτως τη σύγχρονη τεχνολογία και προάγει την έννοια της μετάβασης από το περιεχόμενο προς την παροχή υπηρεσιών, δια της τεχνολογίας και της μεθοδολογίας, χάριν πάντα του πολιτισμού».
Στον δικτυακό τόπο www.europeana.eu. οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος είναι, έως το 2010, το Europeana να παράσχει πρόσβαση σε εκατομμύρια έργων, αντιπροσωπευτικών της μεγάλης πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, και θα περιλαμβάνει και chat rooms.
Συνεισφορά
«Η Europeana θα προσφέρει ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και πέρα από σύνορα και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέας αντίληψης ως προς το τι είναι ο πολιτισμός μας. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη σύνδεση των ατόμων με την ιστορία τους μέσω διαλογικών σελίδων και εργαλείων», επεσήμανε η επίτροπος, αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα ΜΜΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ,καλώντας τα πολιτιστικά ιδρύματα, τους εκδοτικούς οίκους και τις τεχνολογικές εταιρείες να τροφοδοτήσουν την Europeana με πρόσθετο υλικό ψηφιακής μορφής. Τέλος, σύμφωνα με την Επιτροπή, στην Europeana προσέφεραν υλικό περισσότεροι από 1.000 πολιτιστικοί οργανισμοί (μουσεία, εθνικές υπηρεσίες αρχείων, εθνικές βιβλιοθήκες κτλ.) από όλη την Ευρώπη.
Εύη Τσερμπίνου