Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 31/12/2022
Συνεχίζει να συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση το Qatargate, καθώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας από βελγικά και ιταλικά ΜΜΕ, με επίκεντρο την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.
Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, επικαλούμενο την κατάθεση της Εύας Καϊλή, περιγράφει τις πρώτες αντιδράσεις της, η οποία, όπως υποστηρίζει, προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία μετά τη σύλληψη του συντρόφου της. Το δημοσίευμα επικαλείται τα τηλεφωνήματα που η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκανε αμέσως μετά τη σύλληψη καθώς και τα όσα είπε ως τώρα στις βελγικές Αρχές.
Την ίδια στιγμή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η προφυλακισμένη πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν αποτελούσε μέρος του κυκλώματος διαφθοράς.
Ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, η Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι «ποτέ δεν σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», καθώς νόμιζε πως τα μετρητά είχαν εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις στη ΜΚΟ του Α. Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές δράσεις. «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», ανέφερε, τη στιγμή που από το μικροσκόπιο των διεθνών και εγχώριων Αρχών περνούν οι εταιρείες της, αλλά και οι real estate δραστηριότητές της.
Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει κρατούμενη στις φυλακές του Χάρεμ για τις επόμενες 30 ημέρες, όπως αποφάσισε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου το Προδικαστικό Συμβούλιο Βρυξελλών ως το αρμόδιο όργανο της βελγικής Δικαιοσύνης. Το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων της Ελληνίδας ευρωβουλευτή για υπό περιορισμούς απελευθέρωσή της, καθώς οι Βέλγοι εισαγγελείς δεν πείστηκαν ότι η κράτησή της στην παρούσα φάση θα μπορούσε να υποκατασταθεί με το γνωστό βραχιόλι ηλεκτρονικού εντοπισμού υποδίκων.
Απορρίφθηκε επίσης η πρότασή της να χρησιμοποιεί μόνο ένα σταθερό τηλέφωνο, αποκλειστικά για την επικοινωνία με το παιδί της. Η γραμμή αυτή θα τελούσε υπό συνεχή παρακολούθηση από επιτηρητές της Αστυνομίας. Ωστόσο, ούτε αυτό το επιχείρημα έγινε δεκτό, καθώς επικράτησε η άποψη του εισαγγελέα ότι η φυλακή είναι μονόδρομος για εκείνη.