Με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ συναντήθηκε την Πέμπτη 11/10 ο πρωθυπουργός της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τις ελληνογερμανικές σχέσεις μίλησαν, κατά τη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει εντούτοις ότι δεν «πρέπει να ξεχάσουμε τις όποιες διαφορές από το μακρινό παρελθόν».
«Πρέπει να ορίσουμε από κοινού με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση το πεδίο επίλυσης με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, προσθέτοντας «να δουλέψουμε σκληρά, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας και θα στηρίζει το κοινό μας σπίτι, το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
«Αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, βρισκόμαστε στο σημείο που θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων», σημείωσε ο Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ενώ όσον αφορά στο παρελθόν, ο ίδιος επεσήμανε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει».
Δείτε όλα όσα είπαν μπροστά στις κάμερες:
Παράλληλα οι δυο άνδρες αναφέρθηκαν και στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για ένα γενναίο βήμα, ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο χώρες που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και που συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του, ο Στάινμαϊερ εκδήλωσε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες που κεταβλήθησαν για να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ, ενώ κάνοντας μνεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, εξέφρασε την ελπίδα «οι μεγάλες προσπάθειες να μην είναι μάταιες».