Ο πρόσφατος αποκλεισμός των εισόδων του μεγάρου του ΟΤΕ, στη Λεωφόρο Κηφισιάς, προκειμένου να αποτραπεί η έκτακτη γενική συνέλευση, που θα σηματοδοτούσε την επίσημη αλλαγή διοίκησης στον Οργανισμό, δεν φαίνεται να είναι ο τελευταίος. Οι εργαζόμενοι δείχνουν διατεθειμένοι, αν όχι να εμποδίσουν τη μετάβαση στη νέα… εποχή, τουλάχιστον να καταστήσουν σαφές προς τους διοικούντες ότι δεν θα δεχθούν αδιαμαρτύρητα τα σχέδια που καταρτίζονται.
Το βασικότερο από τα σχέδια αυτά αφορά στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2.000 εργαζόμενους, το χρονοδιάγραμμα της οποίας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην δημόσιος οργανισμός θα αποφασίσει για το ποιοι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην έξοδο, όχι με βάση απόφαση των ίδιων, αλλά το πόσο χρήσιμοι και απαραίτητοι κρίνονται στη διοίκηση.
Βέβαια, το σχέδιο αυτό απαιτεί για την υλοποίησή του την αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας, αφού όλοι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονταν στις ∆ΕΚΟ -στις οποίες υπαγόταν και ο ΟΤΕ- έως και πριν το 2004, δεν μπορούν ν’ απολυθούν, αλλά μόνο να μεταταχθούν.
Πάντως, για όσους αποφασισθεί η αποχώρηση, θα λάβουν, εκτός από την αποζημίωσή τους, και το ποσό της σύνταξης που θα τους αναλογούσε εάν παρέμεναν στην εταιρεία και συνταξιοδοτούνταν με βάση τα χρόνια εργασίας τους. Το δε κόστος του συνολικού σχεδίου υπολογίζεται να ξεπεράσει το ύψος των 300 εκατ. ευρώ. Ήδη, η σχετική μελέτη για τα στελέχη που πρέπει να εξέλθουν από τον ΟΤΕ αναμένεται να φθάσει στα χέρια της διοίκησης του Οργανισμού στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Από εκεί και πέρα, κινήσεις περικοπών γίνονται και σε άλλα μέτωπα, όπως αυτό των καταστημάτων OTEshops. Η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο 120 τέτοιων εμπορικών σημείων, «λόγω της ελάχιστης ή μηδενικής εμπορικής δραστηριότητας που επιδεικνύουν». Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, το διοικητικό επιτελείο του Οργανισμού έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι περίπου 250 εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων θα διατηρήσουν τα εργασιακά δικαιώματά τους, αξιοποιούμενοι σε άλλες οργανικές θέσεις απασχόλησης.
Από την πλευρά της, βέβαια, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την εν λόγω εξέλιξη, προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα με ενδιαφέρον αναμένεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, που έχει ορισθεί για τις 6 Φεβρουαρίου. Τώρα, το εάν αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί, είναι κάτι που θα μάθουμε σύντομα…