Mπορεί η παρούσα οικονομική συγκυρία να επιβάλλει προσεκτικές και μετρημένες κινήσεις, ωστόσο αυτό -τουλάχιστον για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων- δεν συνεπάγεται αναστολή των επενδυτικών πλάνων του. Εξάλλου, η διοίκησή του δεν κρύβει τις προθέσεις της για καθιέρωση των ΕΛΠΕ μεταξύ των τριών πρώτων ομίλων σε όλες τις χώρες του εξωτερικού όπου διατηρεί επιχειρηματική παρουσία, με χρονικό ορίζοντα το 2014.
Στο πλαίσιο αυτό και παρά το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων του ομίλου Μιχάλης Μυριάνθης τονίζει ότι «είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί κι επιλεκτικοί και δεν πυροβολούμε ό,τι πετά», οι προγραμματισμένες για τη διετία 2009-2010 επενδύσεις ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ (50,5 εκατ. ευρώ στη λιανική και τα διυλιστήρια και 50,8 εκατ. ευρώ κεφαλαιουχικές δαπάνες). Επίσης, την ίδια περίοδο, τα ΕΛΠΕ θα επενδύσουν στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων (upstream) -κυρίως στην αιγυπτιακή αγορά- το ποσό των περίπου 42 εκατ. δολαρίων.
Ο επενδυτικός οργασμός που επικρατεί στον όμιλο αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο στόχος για τη λιανική για το 2009 έχει ήδη επιτευχθεί, μιας και από τα 274 πρατήρια που προγραμματιζόταν να λειτουργούν, σήμερα υπάρχουν ήδη 304, κατενεμημένα σε Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο, ΠΓΔΜ, Γεωργία και Μαυροβούνιο. Στόχος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μυριάνθης, είναι «να ξεκινά κάποιος από την Αθήνα οδικώς και να φθάνει μέχρι και το Βελιγράδι και σε όλο το δίκτυο ν’ ανεφοδιάζεται με καύσιμα της ΕΚΟ».
Η σημαντικότητα της ανάπτυξης εκτός Ελλάδος για τον όμιλο αναδεικνύεται και από τη συμμετοχή των δραστηριοτήτων του εξωτερικού στα συνολικά κέρδη EBITDA, η οποία και διαμορφώνεται στο 73%. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των πρατηρίων εξωτερικού στο σύνολο των σταθμών λιανικής των ΕΛΠΕ φθάνει στο 19%.
Συνολικά, εκτός των ελληνικών συνόρων ο όμιλος έχει επενδύσει το ποσό των 560 εκατ. ευρώ, απασχολώντας 1.500 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων Έλληνες είναι το 5%.
Για τα ΕΛΠΕ το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην αγορά του Μαυροβουνίου, παρά το μικρό της μέγεθος, καθώς και εκείνη της Σερβίας, που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η κυπριακή αγορά χαρακτηρίζεται ως «σταθερή αξία», ενώ στη Βουλγαρία η παρουσία του ομίλου αποτυπώνεται στο 8% της τοπικής αγοράς, με στόχο αυτό το ποσοστό να φθάσει στο 10% έως το 2014.
Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ εφοδιάζουν και την αγορά του Κοσσόβου, μέσω της θυγατρικής τους ΟΚΤΑ, στην ΠΓΔΜ.
Θάνος Σταθόπουλος