Στα όριά τους έχουν φτάσει οι καταστηματάρχες της Νέας Ερυθραίας, οι οποίοι στην τελευταία Γενική Συνέλευση ανέφεραν ότι «συνάδελφος κάτω των 50 χρονών πέθανε πριν από δύο μήνες, κάτω από την πίεση των χρεών».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Φαφαλιός τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό, καθώς υπάρχουν γενικότερες πρακτικές που\ εξοβελίζουν τη μικρομεσαία επιχείρηση». Ενδεικτικά, ανέφερε τα προβλήματα με το ωράριο, το ασφαλιστικό, τη χρηματοδότηση.
Όμως, επιπρόσθετο βάρος στις «πλάτες» των νεοερυθραιωτών καταστηματαρχών, αποτελεί η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που έχουν μειώσει σημαντικά την πελατεία τους.
Έτσι, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν έλαβαν απόφαση να εκφράσουν την εναντίωσή τους για τη δυσχερή κυκλοφοριακή κατάσταση στο κέντρο, μέσω ανακοινώσεων, που έχουν αρχίσει ήδη διανέμουν στα καταστήματα.
Στην πρώτη, «ο Σύλλογος καλεί τους επαγγελματίες της Νέας Ερυθραίας που χρησιμοποιούν ιδιωτικό μεταφορικό μέσο και τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, τις τράπεζες και τις υπηρεσίες, να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε δρόμους που γειτνιάζουν με το εμπορικό κέντρο, ώστε με τη στάση τους να διευκολύνουν τη λειτουργία της αγοράς. Μιας αγοράς που στηρίζεται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις που επιβιώνουν χάρις στην ύπαρξη χώρων στάσης και στάθμευσης».
Η δεύτερη ανακοίνωση αποτελεί διαμαρτυρία των εμπόρων για τη διαμορφωμένη κατάσταση και καλεί κάθε καταναλωτή να υπογράψει. Η παρακάτω διαμαρτυρία πρόκειται να κατατεθεί στη δημοτική αρχή:
«Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή:
1. Να παρέμβει άμεσα και να σταματήσουν οι έφοδοι της Τροχαίας, έως ότου εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση.
2. Άμεση εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης με μία ώρα δωρεάν, χωρίς επιπλέον χρόνο.
3. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης στην Κ. Βάρναλη έως την πλατεία Ταχυδρομείου και παράλληλα δενδροφύτευση της πλατείας.
4. Δημιουργία υπερτοπικών θέσεων πάρκινγκ για εμπόρους, εργαζόμενους, καταναλωτές.
5. Αξιόπιστη συγκοινωνία με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, αξιοποιώντας και τις γραμμές του ΟΑΣΑ 560 και 561.
6. Προσπελάσιμα πεζοδρόμια σε Κ. Βάρναλη, Χ. Τρικούπη, Ηρ. Πολυτεχνείου, Στροφυλίου κλπ.
7. Χώροι υποδοχής σκουπιδιών σε σημεία που να μην προκαλούν την αισθητική και να διακυβεύουν την υγιεινή της πόλης.
8. Δημιουργία θέσεων για φορτο-εκφόρτωση εμπορευμάτων».
Εν τω μεταξύ, την ώρα της Γενικής Συνέλευσης των εμπόρων (23/11), το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσιζε κατά πλειοψηφία την εφαρμογή του Συστήματος Ενοικίασης Ποδηλάτων και την πραγματοποίηση εκδήλωσης προώθησης του ποδηλάτου το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00-15.00 στην πλατεία Ταχυδρομείου.
«Εκείνη την ώρα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και εμείς θα διακόψουμε την κυκλοφορία;» ρώτησε το Σώμα ο επικεφαλής της παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιάννης Τσαγκάρης. \
Τις ενστάσεις τους για τα δύο θέματα εξέφρασαν και οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων της μειοψηφίας, εξαιτίας κυρίως «της κακής ποιότητας των ποδηλατοδρόμων που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».
Αμάλθεια Καραλή