Ολοκληρωμένη πρόταση προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και αποβλήτων στις περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης κατέθεσε πρόσφατα ο επικεφαλής της Marfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος. Η διαχείριση προτείνεται να γίνει μέσω της Veolia MIG Hellas, στην οποία συμμετέχουν η MIG κατά 49% και η γαλλική εταιρεία Veolia και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη επιχειρηματική κίνηση του κοινού σχήματος, που προέκυψε μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ των δύο πλευρών, τον περσινό Δεκέμβριο.
Στην πρόταση περιλαμβάνεται δέσμευση της γαλλικής εταιρείας για ίδρυση στην Αθήνα Κέντρου Εκπαίδευσης Πράσινης Ανάπτυξης για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, υπήρξε και πρόταση από πλευράς MIG για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους από τον όμιλο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, που προωθεί το υπουργείο.
Η προτεινόμενη τεχνολογία για την επεξεργασία των απορριμμάτων αυτή είναι η μέθοδος της κομποστοποίησης (σύμφωνα με αυτήν τα οργανικά απορρίμματα -φαγητά, φυλλώματα, χόρτα, κλαδιά, φρούτα κ.λπ.- μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας), η οποία σύμφωνα με τους εισηγητές της είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον έναντι αυτής που προτείνει ο εγχώριος ανταγωνισμός.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τη συγκεκριμένη μέθοδο προκρίνει και μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.
Βέβαια, η εφαρμογή της μεθόδου στην Αθήνα προϋποθέτει τη δημιουργία 25 κέντρων ανακύκλωσης, τη δρομολόγηση της οικιακής κομποστοποίησης, καθώς και τη δημιουργία τριών μεγάλων και δέκα μικρών μονάδων κομποστοποίησης.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, πάντως, επίπεδο η κίνηση της MIG αποδεικνύει ότι ο «παρθένος» ακόμη χώρος της διαχείρισης απορριμμάτων διαθέτει έναν «κρυμένο θησαυρό». Και πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν, μόνο στην Αττική, τα προς διαχείριση απορρίμματα που οδηγούνται στη Φυλή ανέρχονται ετησίως στους 2.300.000 τόνους.
Πάντως η MIG δεν είναι ο μοναδικός «μνηστήρας» που «φλερτάρει» με τη συγκεκριμένη αγορά. Αντιθέτως, ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση απορριμμάτων έχουν εκδηλώσει η «Ελ-λάκτωρ», μέσω της «Ηλέκτωρ», καθώς και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Θάνος Σταθόπουλος