Γραφείο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας δημιούργησε τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης με στόχο την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής και προώθησης στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, με την πρώτη επίσημη δημοσιοποίηση λειτουργίας του Γραφείου στο ευρύ κοινό να πραγματοποιείται στις 28/11/2013 μέσω ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται για το σκοπό αυτό.
Για τη λειτουργία του νέου Γραφείου μετακινήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης η Σταματούλα Τράνακα, υπεύθυνη σήμερα του Γραφείου Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, προερχόμενη από το Κέντρο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων επί μια δεκαετία. Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» μίλησε με τη Σταματούλα Τράνακα για τους στόχους του νεοσύστατου Γραφείου. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, στόχος είναι το Γραφείο να αντιμετωπίσει τα ζητήματα επανένταξης ανέργων δημοτών, να φέρει σε επικοινωνία τις επιχειρήσεις με όσους αναζητούν εργασία και να σταθεί αρωγός στους ανέργους βοηθώντας τους μέσω συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα να αποκτήσουν ικανότητες ή να βελτιώσουν δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, διευκρινίζει η Σταματούλα Τράνακα ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός έχει ήδη κάνει μία προγραμματική συμφωνία με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, με στόχο τη δωρεάν κατάρτιση των δημοτών σε ικανότητες όπως η βελτίωση μίας ξένης γλώσσας ή οι δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.λπ. Όπως μας εξήγησε η κα Τράνακα τα Προγράμματα αυτά θα απευθύνονται σε όλους τους Δημότες και όχι μόνο στους ανέργους του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Ενέργειες σε τρεις πυλώνες
Οι υπηρεσίες του Γραφείου Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας χωρίζονται σε τρεις βασικούς τομείς:
Υπηρεσίες προς τους ανέργους
Στο πλαίσιο δράσεων που θα προσφέρονται σε άνεργους δημότες προτείνονται τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες:
1.1 Πληροφόρηση Ανέργων
Το Γραφείο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας ενημερώνει τους ανέργουςγια διαθέσιμες θέσεις εργασίας, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτιση που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Νομό Αττικής και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη ανέργων, κτλ.
1.2 Ατομική επαγγελματική συμβουλευτική του ανέργου
Κατόπιν οι δημότες (άνεργοι και εργαζόμενοι) θα έχουν την δυνατότητα, με τη βοήθεια εξατομικευμένης συμβουλευτικής, να σκιαγραφήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ, να καθορίσουν τις επαγγελματικές τους επιλογές, να εξοικειωθούν με τεχνικές εύρεσης εργασίας και αναδείξουν τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, τα δυνατά και τα αδύνατά τους σημεία. Επίσης, κατά τη διάρκεια των συνεδριών και με τη βοήθεια του συμβούλου, γίνεται η σύνταξη νέου βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής.
Ομαδικό workshop Τεχνικών Αναζήτησης Εργασίας (Club εργασίας)
Η δεινή και πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα προκαλεί στους πολίτες φόβο και ανασφάλεια για το μέλλον τους. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ατόμων που μένουν χωρίς δουλειά, ή προκειμένου να ανταπεξέλθουν την κρίση εφαρμόζουν ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερικής απασχόλησης, ελαστικό ωράριο, κτλ).Από την άλλη, ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για μια θέση στην ισχνή αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο μεγάλος, όλο και πιο σκληρός. Στόχος είναι το νέο Γραφείο Απασχόλησης και επιχειρηματικότητας να βοηθήσει όσους και όσες αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
Υπό την επίβλεψη του συμβούλου βελτιώνουν και οργανώνουν αποτελεσματικά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας, ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν τις ικανότητες και τα προσόντα τους, μαθαίνουν να συντάσσουν το βιογραφικό τους σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή, προετοιμάζουν την επικοινωνία με δυνητικούς εργοδότες και την συνέντευξη πρόσληψη. Επίσης χρησιμοποιούν ενεργά όλη την υποδομή του Γραφείου: το τηλέφωνο, το φαξ, το e-mail, τη δακτυλογράφηση και όποια άλλη γραμματειακή υποστήριξη χρειαστούν. Για όσες και όσους αναζητούν εργασία, ιδιαίτερα τους νέους, και θέλουν να βελτιώσουν την προσέγγισή τους και την εικόνα τους αυξάνοντας τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Οι θέσεις του σεμιναρίου είναι περιορισμένες (6-12 άτομα).
Ενότητες τουworkshop:
Α – Ανακαλύπτοντας καλύτερα τον εαυτό μου
Γνωρίζοντας τον εαυτό τους καλύτερα θα μπορέσουν να τον παρουσιάσουν καλύτερα στον υποψήφιο εργοδότη. Η ενότητα αυτή θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στη διερεύνηση των αναγκών, των προτιμήσεων, των κινήτρων και των αξιών των ανέργων πολιτών. Οι ασκήσεις αυτογνωσίας που θα χρησιμοποιήσουν θα τους επιτρέψουν να απαντήσουν στις παρακάτω ερωτήσεις:
● Ποιος/ ποια είμαι;
● Ποιες είναι οι γνώσεις μου;
● Τι μπορώ να κάνω;
● Πώς να περιγράψω τον εαυτό μου;
● Ποιες είναι οι δυνατότητές μου;
ΩΠοια είναι τα δυνατά μου σημεία;
● Τι μπορώ να προσφέρω στην Χ εταιρεία, κ.τλ.