Ο Δημήτρης Παυλάκης είναι ο Μεσολαβητής Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Αποστολή του να επιλύει τις διαφορές και τα παράπονα του τραπεζικού και επενδυτικού κοινού με τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επενδυτικές εταιρείες. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», έχουν αυξηθεί συγκριτικά με το παρελθόν, τα αιτήματα που φθάνουν στο Γραφείο του Μεσολαβητή για ρύθμιση οφειλών από δάνεια και πιστωτικές κάρτες, απόρροια της δύσκολης συγκυρίας που βιώνει η χώρα.
Πόσα χρόνια λειτουργεί ο θεσμός και πόσο ικανοποιημένο είναι το κοινό από τη δράση του;
Ο ΜΤΕΥ είναι ο μοναδικός στη χώρα μας εξειδικευμένος θεσμός διαμεσολάβησης σε χρηματοπιστωτικά θέματα και μετρά ήδη σχεδόν 16ετή εμπειρία. Σημαντικό του πλεονέκτημα είναι η δωρεάν για τον ιδιώτη και τον επιχειρηματία εξέταση των διαφορών που προκύπτουν από τις συναλλαγές τους από τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τα ισχύοντα και για τα δικαιώματά τους, παρέχει διευκρινίσεις και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των παραπόνων τους και συχνά μεσολαβεί επιτόπου για την επίλυση απλούστερων διαφορών. Επιπλέον, ως θεσμός εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών επιτυγχάνει την αποφόρτιση της έντασης μεταξύ των μερών, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους, την επεξήγηση των δεδομένων και την πρόταση μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης. Όσον αφορά τώρα στον βαθμό ικανοποίησης των παραπονούμενων εκφραζόμενος ως το άθροισμα της πλήρους ικανοποίησης και της αποδοχής συμβιβαστικής λύσης ξεπερνά το 70%. Να μην παραλείψω να αναφέρω ότι από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα το ενδιαφέρον του συναλλακτικού κοινού για τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΜΤΕΥ παραμένει αμείωτο.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία αύξησε τα παράπονα και τις διαφορές του τραπεζικού και επενδυτικού κοινού με τις τράπεζες;
Κοιτάξτε, το Γραφείο μας δέχεται, ετησίως, έναν υψηλό αριθμό παραπόνων. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών και των εργασιών των επιχειρηματιών, η ανεργία καθώς και η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα με απορροφήσεις – εξυγιάνσεις πιστωτικών ιδρυμάτων επηρέασε σημαντικά τη φύση των διαφορών που εξετάζει. Ενδεικτική είναι η αύξηση, συγκριτικά με το παρελθόν, των αιτημάτων για ρύθμιση οφειλών από δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Πείτε μας μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις οποίες επιλύσατε και πως;
Να σας πω:
1) Δημόσια υπάλληλος έλαβε καταναλωτικό δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα με τη συμφωνία ότι ο μισθοδοτικός της φορέας θα παρακρατεί τις δόσεις του δανείου από τη μισθοδοσία της τις οποίες θα αποδίδει απευθείας στο πιστωτικό ίδρυμα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η τράπεζα την ενημέρωσε ότι λόγω καθυστέρησης έναρξης καταβολής της ά δόσης του δανείου προέκυψαν τόκοι οι οποίοι την επιβάρυναν. Η δανειολήπτρια ζήτησε τη μεσολάβηση του Μεσολαβητή Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΜΤΕΥ) διότι θεωρούσε άδικη την επιβάρυνσή της με τους συγκεκριμένους τόκους. Πράγματι, ο ΜΤΕΥ συνέστησε τον αντιλογισμό των τόκων διότι, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, την ευθύνη για τον έγκαιρο υπολογισμό τους και τη σχετική ενημέρωση της δανειολήπτριας έφερε η τράπεζα.