Σε καθεστώς μιας ιδιότυπης καραντίνας έχουν θέσει οι γειτονικές χώρες την Ελλάδα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος στα τραπεζικά τους συστήματα από έναν ενδεχόμενο αυξημένο πλέον κίνδυνο ατυχήματος στην Ελλάδα.
Οι κεντρικές τράπεζες Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κύπρου, Σκοπίων, ακόμη όμως και η Τουρκία, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ. Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις παραπάνω χώρες υποχρεώθηκαν να μηδενίσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα και να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές αξίες, για να δημιουργήσουν ένα αποστειρωμένο κατά το δυνατόν περιβάλλον απέναντι σε έναν επερχόμενο κίνδυνο η κρίση να μεταδοθεί.
Κυρίως στις περιπτώσεις τραπεζών με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, η μέριμνα υπήρξε εξαιρετικά ουσιαστική, προκειμένου αυτές να μην πραγματοποιήσουν καμία καινούργια τοποθέτηση σε ελληνικά ομόλογα, έντοκα, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και να απέχουν από τη διατραπεζική χρηματοδότηση. Αρκετές από αυτές τις τράπεζες στο διάστημα το οποίο είχε προηγηθεί είχαν σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήσει την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, πολιτική που διαφοροποιήθηκε στη συνέχεια. Ποια χρονική στιγμή θα ξεκινήσει η επανεκκίνηση της τοποθέτησής τους και πάλι σε ελληνικά ομόλογα είναι κάτι που υπάρχει η ελπίδα ότι θα δρομολογηθεί μεσοπρόθεσμα.
Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε το προηγούμενο των κυπριακών τραπεζών όπου η χρεοκοπία τους σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε στις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2012, επιχείρημα που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί τη στάση που τηρήθηκε.
Παραμένει ισχυρή η παρουσία στη βαλκανική
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες -Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank- διατηρούν ισχυρή παρουσία στις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η περιουσία αυτή αφορά 2.500 καταστήματα που απασχολούν περί τους 40.000 εργαζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε Βουλγαρία, Σκόπια, Κύπρο, Ρουμανία.