Την στενοχώρια τους για το γεγονός ότι οι χώροι άθλησης στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών, εκφράζουν κάτοικοι της Φιλοθέης, ζητώντας να δοθούν λύσεις… εκ των έσω για την ψυχαγωγία των δημοτών.
Με επιστολή τους προς το δήμαρχο της πόλης και το δημοτικό συμβούλιο, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη χώρων άθλησης για τα παιδιά και τους ενήλικες και ζητούν την χρήση των προαυλίων και των γηπέδων των Δημόσιων Σχολείων της πόλης κατά τις απογευματινές ώρες και τις ημέρες των αργιών. Παράλληλα, ζητούν την αλλαγή του καθεστώτος πρόσβασης στο Στάδιο «Κυριακίδης», προκειμένου να δοθούν επιπλέον λύσεις για τις ανάγκες των πολιτών.
Μάλιστα, στην προσπάθειά τους η φωνή τους να ακουστεί ακόμα περισσότερο, έχουν προχωρήσει στη διαδικασία συλλογής υπογραφών, τις οποίες προτίθενται να καταθέσουν σύντομα και ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου. Καλούν δε, όσους δημότες επιθυμούν να συνταχθούν με αυτή την προσπάθεια, να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Johny.city@yahoo.gr για να υπογράψουν το αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
«Προς αξιότιμο Δήμαρχο Φιλοθέης, Παλαιού και Νέου Ψυχικού και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου.
O σκοπός αυτής της επιστολής είναι να μοιραστούμε μαζί σας κάποιους προβληματισμούς μας, που μας απασχολούν ιδιαίτερα για την περιοχή της Φιλοθέης:
- παντελής έλλειψη χώρων άθλησης για τα παιδιά και τους ενήλικες
- χρήση των προαυλίων & Γηπέδων των Δημόσιων Σχολείων (Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου Φιλοθέης)
- διαχείριση ωραρίου και συνδρομών στο Στίβο.
Αυτό μας οδήγησε στην παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας η οποία θα συνοδευτεί και από υπογραφές υποστήριξης.
Στη περιοχή της Φιλοθέης, υφίσταται η πανελλαδική πρωτιά, να μην υπάρχει ούτε ένα δημοτικό αθλητικό γήπεδο με ελεύθερη πρόσβαση. Τα παιδιά και οι ενήλικες αναγκάζονται να σκαρφαλώσουν τις μάντρες των Σχολείων της περιοχής προκειμένου να αθληθούν.
Ενώ πληρώνουμε τα υψηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα, οι αθλητικοί χώροι στα προαύλια των Σχολείων παραμένουν κλειδωμένοι, ενώ για τον δημοτικό χώρο του Στίβου (Στάδιο Κυριακίδης) τη Κυριακή παραμένει κλειστός (!!) και απαιτείται μηνιαία συνδρομή για τη χρήση του, καταστέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την όποια έννοια της όποιας ανταποδοτικότητας.
Επίσης λόγω του πυκνού προγράμματος χρήσης των ομάδων του Στίβου καθιστά σχεδόν αδύνατη την χρήση του για το ευρύ κοινό. Αναζητήστε τις ώρες που είναι ελεύθερος ο χώρος για τους ελάχιστους που πληρώνουν τις συνδρομές, και θα μας κατανοήσετε. Συγκρίνετε τα νούμερα με τον αριθμό των Δημοτών και θα κρίνετε την επιτυχία ή αποτυχία της σημερινής κατάστασης.
Θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα στη περίπτωση του Γυμνασίου που διαθέτει στο προαύλιο του 4 μπασκέτες. Πριν 3-4 χρόνια, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με την συνεργασία του Γυμνασιάρχη, δαπάνησαν χρήματα από τους Φόρους και τα Δημοτικά Τέλη προκειμένου να προσθέσουν ύψος στον φράχτη για να δυσκολέψουν την είσοδο στο προαύλιο. Ξόδεψαν σκέψη και κόπο προκειμένου να βγάζουν τα στεφάνια τη περίοδο των γιορτών και του καλοκαιριού, για να «αχρηστέψουν» τις μπασκέτες. Ενέργειες ντροπής με εκδικητικό χαρακτήρα που δεν αρμόζουν σε ένα χώρο εκπαίδευσης και άθλησης.
Πιθανότατα υπέκυψαν σε πιέσεις κάποιων γειτόνων που ενοχλούνται με την ύπαρξη του Σχολείου κοντά στην οικία τους. Χωρίς όμως να σκεφθούν την πλειοψηφία, η οποία αποκλείεται από τα γήπεδα του προαύλιου χώρου και προφανώς θα σεβαστεί τις ώρες κοινής ησυχίας. Αυτό το καθεστώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κι επί της δικής σας δημαρχίας. Ακούμε επίσης τις απόψεις για κίνδυνο βανδαλισμού. Θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η επιχειρηματολογία πολλά χρόνια και να παραμένει η περιοχή μας, πανελλαδικώς, η μοναδική που στερείται απόλυτα Δημοτικών γηπέδων για τα παιδιά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό ή διαχειριστικό, αλλά και κοινωνικό. Όταν οι νέοι στερούνται ελεύθερων χώρων άθλησης, στερούνται και τις ευκαιρίες να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες. Αντί να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους γυμναστικής, γηπεδάκια μπάσκετ ή ποδοσφαίρου, καταλήγουν μπροστά από οθόνες ή, ακόμα χειρότερα, σε αδιέξοδες επιλογές. Μιλάμε για μια κατάσταση που πλήττει τη νεολαία, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και δημιουργεί μια γενιά που μεγάλωσε θεωρώντας φυσιολογικό ότι η άθληση είναι μόνο για όσους μπορούν να την πληρώσουν. Είναι απαράδεκτο, είναι εξοργιστικό και είναι μια ντροπιαστική πρωτιά για έναν δήμο που περηφανεύεται για την ποιότητά του. Ήρθε η ώρα οι διοικούντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι η ανταποδοτικότητα δεν είναι πολυτέλεια – είναι υποχρέωση. Γιατί αθλητισμός χωρίς πρόσβαση για όλους, σημαίνει ένας δήμος χωρίς μέλλον. Συγκρίνετε τη υφιστάμενη κατάσταση στη Φιλοθέη ακόμα και με τις περιοχές Νέου και Παλαιού Ψυχικού, στον ίδιο Δήμο.
Αίτημα μας, δεν είναι να βρεθούν νέοι Δημόσιοι χώροι και φτιαχτούν γήπεδα. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία. Θέλουμε να αλλάξει το καθεστώς στους υπάρχοντες (στα 3 Δημόσια Σχολεία & στο Στίβο).
Εν κατακλείδι, ζητάμε :
- να βρεθεί άμεσα τρόπος να μένουν ανοικτά τα προαύλια των 3 σχολικών συγκροτημάτων, πάντα σεβόμενοι τις ώρες κοινής ησυχίας για να ψυχαγωγούνται οι Δημότες και τα παιδιά.
- να αναθεωρήσετε το υπάρχον καθεστώς & ωράριο στο Στίβο, και να υπάρχει ελεύθερη είσοδος (προφανώς με τις απαραίτητες Ιατρικές Εξετάσεις) αλλά χωρίς την επιβάρυνση μηνιαίας συνδρομής τουλάχιστον για τους Δημότες.
Αναμένουμε τη συνδρομή και την αποφασιστικότητα σας, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις.
Να μην μας απασχολούν ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί τις περασμένες δεκαετίες κα τα έχουν ήδη λύσει οι υπόλοιποι δήμοι στην Ελλάδα.
Να σταματήσει να αποτελεί η Φιλοθέη εξαίρεση, προβάλλοντας αέναες και ατέρμονες ανταλλαγές επιχειρημάτων και δυσκολιών».
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον κ. Γιάννη Δρακάτο, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της πρωτοβουλίας των κατοίκων για το ζήτημα που, πράγματι, προβληματίζει έντονα.
«Το πρόβλημα υπάρχει πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει ούτε ένα γήπεδο μπάσκετ, όπως σε άλλους Δήμους δίπλα μας. Είναι χαρά να ακούς παιδιά να παίζουν στη γειτονιά. Είναι αδύνατον να συζητάμε τα αυτονόητα. Οι διοικήσεις διαχρονικά δεν ανέλαβαν τις ευθύνες. Ο σημερινός δήμαρχος, όταν τον συναντήσαμε και θέσαμε το θέμα, πράγματι, μας είπε ότι έχουμε δίκιο, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει κάποια πρωτοβουλία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε απέναντι σε καμιά δημοτική Αρχή. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες. Όμως, το να ανοίξουν τα προαύλια των σχολείων να μπορούν να παίξουν τα παιδιά μπάσκετ και να ξεδίνουν, δεν θεωρώ ότι είναι ένα θέμα τόσο δύσκολο για να γίνει».
Ηλίας Αγγελόπουλος: «Ανοικτοί σε συζητήσεις, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας»
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, Ηλία Αγγελόπουλο, αναφορικά με το ζήτημα. Όπως εξήγησε, αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανάγκες των πολιτών και δηλώνει εκ μέρους της δημοτικής Αρχής διατεθειμένος να γίνουν συζητήσεις και προσαρμογές, ωστόσο, ζητά την κατανόηση δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων σε επίπεδο αθλητικών χώρων. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος επενδύει στον αθλητικό τομέα με δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη παράδοση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, η ολοκλήρωση του γηπέδου ποδοσφαίρου στο ΟΤ 150, η συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη και το άνοιγμα των σχολείων κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, που αποτελούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αναφορικά με τους αθλητικούς χώρους, δυστυχώς, αυτές είναι οι δυνατότητές μας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο γίνεται ο προγραμματισμός για ολόκληρη τη χρονιά. Εννοείται ότι θα το ξανασυζητήσουμε και είμαστε διατεθειμένοι να δούμε όλα τα θέματα συνολικά και να δοθεί η συνολική λύση. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο δείγμα καλής θέλησης έγινε πέρσι, όταν και άνοιξαν τα σχολεία. Θα το κάνουμε και φέτος. Εννοείται ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα στο πλαίσιο όλων των χώρων που διαθέτουμε», ανέφερε.