Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Βίλα Καζούλη, η οποία αποτελεί εδώ και εννέα χρόνια το «σπίτι» του Πράσινου Ταμείου, είχαν μέλη της Επιτροπής Γονέων Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού.
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου, από τον αρχιτέκτονα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πάνο Ραυτόπουλο, ο οποίος και έχει εντρυφήσει στα θέματα της Βίλας Καζούλη ενώ η πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π. Φανή Παπανικολάου μίλησε για το Πράσινο Ταμείο το οποίο εδρεύει από το 2014 στη Βίλα.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν -ως γονείς- η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη και η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτισμικής Ανάπτυξης Πολυτίμη Λεονάρδου, οι οποίες και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.
Η Κατερίνα Νικολοβγένη – Σταθούλη διοργάνωσε την εκδήλωση και συντόνισε την ξενάγηση, ως υπεύθυνη διαχείρισης κοινού και ξεναγήσεων της Βίλας Καζούλη.
Η Βίλα Καζούλη
Είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτήριο και αποτελεί ένα μείγμα νεοκλασικισμού και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Ίσως είναι μοναδικό δείγμα Παλλαντιανής αρχιτεκτονικής στην ποικιλία των διατηρητέων σπιτιών της Ελλάδας.
Εντυπωσιακό είναι το καμπύλο πρόπυλο με τις έξι τοσκανικού ρυθμού κολόνες της εισόδου, καθώς και τις δύο μαρμάρινες σκάλες που οδηγούν σε αυτό. Στο επίπεδο του εδάφους υπάρχουν τα δύο περίτεχνα μαρμάρινα λιοντάρια, έργο του διάσημου γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Βίλας είναι η συμμετρία της. Η κάτοψή της διαμορφώνεται συμμετρικά σε δύο πτέρυγες εκατέρωθεν της διχοτόμου της εισόδου. Στη συμβολή των δύο συμμετρικών πτερύγων επικάθεται ο εντυπωσιακός αναγεννησιακός τρούλος.
Η συνολική επιφάνεια της Βίλας είναι 2.257,50 τ.μ. που αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα: 1ο και 2ο υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο όπου βρίσκονται οι βασικοί χώροι του σπιτιού και 1ος όροφος (δώμα) μέσα σε οικόπεδο 7,2 στρεμμάτων.
Η αρχική λειτουργία του κτηρίου ήταν εξοχική καλοκαιρινή κατοικία (Έπαυλη Καζούλη) από την οικογένεια Ν. Ι. Καζούλη. Μετά την αποκατάσταση της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 1999 έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί σαν χώρος γραφείων (ισόγειο & 1ο υπόγειο), αίθουσα εκδηλώσεων (ισόγειο), αίθουσα συνεδρίων (1ο υπόγειο). Σήμερα στεγάζει τις υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου αποκλειστικά.
Η ιστορία του κτηρίου έχει σημαδευτεί από σημαντικά γεγονότα. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής η Βίλα μετατράπηκε από τους Γερμανούς σε φρουραρχείο των SS, όπου εκτελούσαν μεσαιωνικά βασανιστήρια εις βάρος των συλληφθέντων αντιστασιακών. Οι εφιαλτικοί μέθοδοι των SS οδήγησαν στον θάνατο 12 Ελλήνων, οι οποίοι θάφτηκαν στον κήπο, ενώ μιας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς, έξω από την έπαυλη. Έχει χρησιμοποιηθεί, όμως, και ως τόπος γυρισμάτων της ταινίας «Υπολοχαγός Νατάσα», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Μετά την απελευθέρωση το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ. Το 1949 πέρασε στο Δημόσιο, όπου και στεγάστηκε το πρώτο νοσοκομείο ΚΑΤ το οποίο περιέθαλπε σεισμοπαθείς. Τελικά αγοράστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο μνημείο.
Ορόσημα
1890 – 1900
Σχεδιασμός/κατασκευή από άγνωστος αρχιτέκτονα, πιθανότατα αλλοδαπό.
1915
Ανακαίνιση & προσθήκες από τον Παναγιώτη Αριστόφρωνα (1879 – 1942).
1976
Χαρακτηρισμός ως διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. (Το 1982 και από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.)
1995 – 1998
Αποκατάσταση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Το έργο του Πράσινου Ταμείου
Το Πράσινο Ταμείο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Ιδρύθηκε με το νόμο 3889/2010. Από το 2014 στεγάζει τις υπηρεσίες του στη Βίλα Καζούλη, που αποτελεί και περιουσιακό του στοιχείο. Θεωρείται ο ουσιαστικότερος οικονομικός φορέας άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Μια ισχυρή ομάδα μηχανικών, διαφόρων ειδικοτήτων, η οποία πλαισιώνεται από ικανούς οικονομικούς, νομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, έχει αναλάβει την οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική στήριξη προγραμμάτων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τους Πράσινους Πόρους. Οι Πράσινοι Πόροι αποτελούν μέρος του Κρατικού Προϋπολογισμού και προέρχονται κυρίως από Περιβαλλοντικά και Πολεοδομικά Πρόστιμα, αλλά και από άλλα έσοδα, όπως από το Φορέα Δασών, το Γαλάζιο Ταμείο, κ.α. Δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών είναι το ΥΠΕΝ ή και άλλα Υπουργεία με τους εποπτευόμενους φορείς τους, Οργανώσεις Νομικών και Φυσικών Προσώπων με έργο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως όλοι οι ΟΤΑ (Δήμοι) της χώρας. Ενδεικτικές Δράσεις των χρηματοδοτικών αυτών προγραμμάτων είναι: Αστικές Αναπλάσεις, Διαμόρφωση πλατειών, πάρκων, πεζόδρομων και παιδικών χαρών, Ολοκλήρωση χωρικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, Απόκτηση και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, κ.α. Επιπλέον χρηματοδοτούνται Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, Έξυπνες πόλεις, Δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία των Δασών, Δράσεις που υλοποιούνται από την Κεντρική Υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος με στόχο την Αντιμετώπιση της Θαλάσσιας Ρύπανσης, καθώς και Δράσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας.
Τέλος, το Πράσινο Ταμείο συμμετέχει σε Ολοκληρωμένα Έργα (I.P) & Παραδοσιακά έργα του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, χρηματοδοτώντας μέρος της εθνικής συμμετοχής σε εγκεκριμένα από την Ε.Ε. έργα LIFE.