Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Όμιλο Νέου Ψυχικού και το 2ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού παρουσιάζουν τις θεατρικές παραστάσεις «Γυναίκες Σκιές», που φέρνουν στο φως τις σιωπηλές γυναικείες φωνές της Ιστορίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – πρόσκληση:
«Η 8η Μαρτίου δεν είναι γιορτή. Είναι υπενθύμιση. Είναι καμπανάκι ότι ο κόσμος παραμένει στρεβλός. Και ότι οι αγώνες για ισότητα δεν έχουν τελειώσει.
Μέσα από τη δύναμη του θεάτρου, η θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νέου Ψυχικού «Γρηγόριος Ξενόπουλος», μας προσκαλεί σε μια παράσταση που δεν αφήνει χώρο στη σιωπή.
Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Νέου Ψυχικού (ΜΕΟ) και του 2ου Γυμνασίου Νέου Ψυχικού, που στηρίζουν τη φωνή των νέων και που μέσα από την τέχνη, μιλούν για όλα όσα δεν πρέπει να ξεχνάμε.
->Σάββατο 8 Μαρτίου 2025 στις 19:00
->Αίθουσα θεάτρου, Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού «Θάνος Βεζυργιάννης»
->Είσοδος ελεύθερη
Γυναίκες που δεν έγραψε η Ιστορία… αλλά υπήρξαν
Δύο θεατρικά έργα, μία κοινή αλήθεια: οι γυναικείες φωνές που έμειναν στο περιθώριο.
* «Φωνές από τη Σιωπή»: η Πηνελόπη, η αιώνια πιστή σύζυγος της Οδύσσειας, επιστρέφει στη σκηνή για να αφηγηθεί τη δική της ιστορία – μαζί με τις 12 υπηρέτριες που σφαγιάστηκαν άδικα. Μια παράσταση βασισμένη στην «Πηνελοπιάδα» της Margaret Atwood, που φωτίζει τις αθέατες πλευρές της μυθολογίας.
* «Μας ακούτε;»: Βρισηίδα, μια γυναίκα-λάφυρο, ένα θύμα του πολέμου της Ιλιάδας, μια φωνή που δεν ακούστηκε ποτέ. Το έργο αντλεί έμπνευση από τη «Σιωπή των Κοριτσιών» της Pat Barker και δίνει στις γυναίκες της αρχαιότητας τη θέση που τους αξίζει: στο προσκήνιο.
Με τη συνοδεία της χορωδίας του σχολείου, που θα ερμηνεύσει τραγούδια ενάντια στην έμφυλη βία, ανάμεσά τους και το συγκινητικό «Τραγουδάμε δίχως Φόβο», η παράσταση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη συναισθηματική δύναμη.
Στο πλευρό των μαθητών, καθοδηγητές και εμπνευστές της παράστασης, στέκονται με αφοσίωση οι Ζαχαρούλα Αντωνίου, Λιάνα Πιτικάρι και Μαρία Γραμμένου. Με την καλλιτεχνική τους επιμέλεια, τη σκηνοθετική καθοδήγηση και τη διδασκαλία υποκριτικής, οι μαθητές μεταμορφώνονται σε πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που πρέπει να ειπωθεί».