Υπήρχε μια εποχή, που ο κόσμος ήταν πολύ πιο απλός και όμορφος. Οι συναντήσεις, τα ραντεβού, οι επιθυμίες, τα όνειρα, οι σκέψεις, γέμιζαν σελίδες σε ατζέντες, τετράδια και λευκώματα, αφήνοντας το προσωπικό αποτύπωμα του καθενός από εμάς και διατηρώντας τη φυσική μορφή των πραγμάτων που σήμερα, χάρη στην τεχνολογική επανάσταση, έχει αντικατασταθεί ως επί το πλείστον από τις συσκευές τηλεφώνων.
Με αυτή τη σκέψη και το όραμα, γεννήθηκε το βιβλίο-ατζέντα «Απλά και Διαφορετικά- το ημερολόγιο μου» το οποίο αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς βιβλίων «Απλά και Διαφορετικά».
Εμπνευστής και δημιουργός, όπως και στα δύο προηγούμενα, ο κ. Γιώργος Ευγενειάδης, Τεχνολόγος τροφίμων και Εκπαιδευτικός στα ΕΕΕΕΚ (Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Ηρακλείου, ο οποίος θέλησε να κάνει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να μεταδώσει το μήνυμα να κάνουμε μικρά, καθημερινά βήματα για να αλλάξουμε την ζωή μας προς το καλύτερο.
Το «Απλά και Διαφορετικά- το ημερολόγιο μου», που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, είναι ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο-ατζέντα βασισμένο στα σκίτσα της εικαστικού Δέσποινας Παπαχριστούδη και στο ύφος των βιβλίων “Απλά και Διαφορετικά”. Εμπνευσμένο από τα ερεθίσματα των μαθητών του συγγραφέα, μαθητών ενός δημόσιου ειδικού σχολείου και με απλό και αυθόρμητο τρόπο που θυμίζει τα σχολικά μας τετράδια καλεί τον αναγνώστη να το ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου το επιθυμεί και να το ολοκληρώσει τον ερχόμενο, να οργανώσει τον χρόνο του, να γνωρίσει τις παγκόσμιες ημέρες, να θέσει στόχους για το μέλλον, να φροντίσει τον εαυτό του, να ανακαλύψει συνταγές για το γραφείο, τη σχολή ή το σχολείο καθώς και εποχιακές συνταγές, να μαγειρέψει με την οικογένεια του ή τους φίλους του, να χαλαρώσει χρωματίζοντας σκίτσα ή ζωγραφίζοντας τα δικά του, να ακολουθήσει συμβουλές ζωής, να ταχυδρομήσει καρτ ποστάλ τις οποίες θα βρει στο τέλος του βιβλίου.
Πάνω από όλα, να οργανώσει και να προσπαθήσει να ζήσει μια απλή και διαφορετική ζωή, γιατί, όπως και ο ίδιος συνηθίζει να λέει, η απλότητα και διαφορετικότητα μας κάνουν ξεχωριστούς!
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο κ. Ευγενειάδης αποκαλύπτει το σκεπτικό αυτής της πρωτότυπης έκδοσης που, όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο αναγνώστης, ακολουθεί μια γενικότερη φιλοσοφία ζωής.
«Η έκδοση αυτή κινήθηκε στη φιλοσοφία των δύο πρώτων βιβλίων. Ουσιαστικά είναι η συνέχειά τους σαν ημερολόγιο. Είναι ημερολόγια που τα συμπληρώνει ο καθένας όποτε θέλει, ξεκινώντας τη χρονιά του όποτε κρίνει και μπορεί να καταγράφει εβδομαδιαία ή μηνιαία τις υποχρεώσεις του και ό,τι άλλο επιθυμεί. Κάθε μήνα έχει και μία συνταγή. Κάποιο σνακ για τη δουλειά, το γραφείο, το σχολείο, είτε μία συνταγή που έχει σχέση με το μήνα αυτό. Για παράδειγμα, φτιάχνουμε μουστοκούλουρα τον Σεπτέμβριο, Φανουρόπιτα τον Αύγουστο, κουραμπιέδες και μελομακάρονα στις γιορτές. Υπάρχουν επίσης συνταγές χωρίς ζάχαρη για όσους το επιθυμούν.
Κάπως έτσι, ο καθένας μπορεί να προχωρήσει τη χρονιά του και να ανακαλύπτει διάφορες συνταγές που μπορεί να φτιάξεις με την οικογένειά σου, για κάθε περίσταση. Έχει επίσης κάποιες συμβουλές ζωής κάθε μήνα, οι οποίες προέκυψαν μέσα από τις συνταγές. Όπως, για παράδειγμα, προσθέτουμε ένα καινούριο υλικό σε μια συνταγή, έτσι προσθέτουμε ένα υλικό στη ζωή μας, όπως το να στείλουμε μία καρτ ποστάλ στον εαυτό μας από ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή ακόμα και να αλλάξουμε απλώς δρόμο κατά την επιστροφή μας στο σπίτι από τη δουλειά. Αυτές οι μικρές εκπλήξεις που λίγο πολύ τις έχουμε ξεχάσει. Κάτι τόσο απλό που μπορεί να μην το σκεφτόμασταν, αλλά δίνει μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητά μας», αναφέρει αρχικά και συνεχίζει:
«Επιπλέον, παραθέτονται οι Παγκόσμιες Ημέρες και εορτολόγιο, σελίδες μέσα από τις οποίες επίσης μπορεί ο αναγνώστης να μάθει κάποια πράγματα. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να καταγράψουμε κάποιες ανάγκες, σκέψεις μας, τα βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε, τις παραστάσεις που θέλουμε να πάμε, είναι κάτι που μπορεί να μας δώσει μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα. Είναι και λίγο λεύκωμα που πλέον όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από τα κινητά. Αυτό δίνει χώρο να δημιουργήσεις κάτι δικό σου. Έχει χώρο να χρωματίσεις, όπως θέλεις, να γράψεις, μελλοντικά σχέδια. Είναι ένα ημερολόγιο που και θα γράψεις τις υποχρεώσεις σου και θα ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου, αλλά και για τη μαγειρική»
Στο βιβλίο, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ευχάριστες και, ειδικά για τους παλαιότερους, νοσταλγικές εκπλήξεις.
«Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν 4 καρτ ποστάλ, που μπορούμε να τις στείλουμε σε όποιον θέλουμε, ακόμα και στον εαυτό μας. Αυτό είναι κάτι που κάποτε ήταν σύνηθες, όμως, πλέον δεν υφίσταται. Τα τελευταία χρόνια επικοινωνούμε μόνο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, αγνοούμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να χαθούν τα πάντα. Εγώ, κάποια στιγμή έχασα το λογαριασμό μου και μαζί πολλές από τις αναμνήσεις μου, καθώς πίστευα ότι μέσω των εφαρμογών θα τις έχω συνέχεια. Δεν είναι τίποτα δεδομένο. Το μόνο που υπάρχει είναι αυτά που έχουμε στο σπίτι μας. Τα χαρτιά, τα έγγραφα, η ευχή, μια κάρτα… Γι’ αυτό, έβαλα τις καρτ ποστάλ αυτές, ώστε να θυμηθούμε λίγο τα παλιά χρόνια. Είναι κάτι που το έχουμε αφήσει και οι νέες γενιές δεν θα το ξέρουν».
«Απλά και Διαφορετικά» – Η συνέχεια
Στο μεταξύ, εδώ και μερικούς μήνες έχει κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Απλά και Διαφορετικά», το οποίο, όπως και το πρώτο, έχει τύχει ευρύτατης αναγνωστικής αποδοχής, γεγονός που ήδη δημιουργεί την ευχάριστη… πίεση, να ακολουθήσει και η συνέχειά του. Σε αυτό το βιβλίο, περιλαμβάνονται λαχταριστές και εύκολες παραδοσιακές συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ηρακλείου. Η επίσημη παρουσίασή του έκρυβε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά και την… λαϊκή απαίτηση να ακολουθήσουν σύντομα και οι επόμενες εκδόσεις.
«Είναι πάρα πολύ όμορφο αυτό που γίνεται. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό που δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν. Είναι κάτι ιδιαίτερο και για μένα χαίρομαι γ’ αυτό. Προς το παρόν δεν έχω κάτι έτοιμο, αλλά σύντομα θα γραφτούν και τα δύο επόμενα βιβλία της σειρά. Έχω τότε, υπάρχει η σελίδα aplakaidiaforetika.gr όπου μπορεί κάποιος να τα βρει τα βιβλία, συνταγές, την φιλοσοφία που ακολουθείται και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ίσως κάνει και τα δικά του βήματα, όπως πάντα… απλά και διαφορετικά!»