Ο Δήμος Ηρακλείου αποδείχθηκε πολύ… σκληρός για τον κορωνοϊό, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα ότι δεν αναφέρθηκε στις λίστες των κρουσμάτων της επιδημίας που παρέλυσε τον πλανήτη. Αυτό το αποτέλεσμα μόνο ικανοποίηση μπορεί να έδωσε στον δήμαρχο της πόλης, Νίκο Μπάμπαλο, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ συγχαίρει το προσωπικό του Δήμου και τους πολίτες για την συνέπεια και την εργατικότητα που έδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα, συνοψίζει όλες τις δράσεις που προηγήθηκαν, πολλές από τις οποίες μένουν ως παρακαταθήκη για το μέλλον, εκφράζει την έντονη επιθυμία της δημοτικής Αρχής να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ διαβεβαιώνει πως, ακόμα και στο απευκταίο σενάριο της επιστροφής της πανδημίας, ο Δήμος, βαδίζοντας στην ήδη επιτυχημένη συνταγή του προηγούμενου διαστήματος, θα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όποια δυσκολία παρουσιαστεί.
Διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα της άρσης των περιορισμών μετακινήσεων. Ποια είναι η εικόνα της πόλης αυτές τις πρώτες μέρες επιστροφής σε μια νέας μορφής κανονικότητα;
Όντως η πόλη αρχίζει, σταδιακά, και πάλι να ζωντανεύει μετά από μια εκτενή και πρωτόγνωρη περίοδο περιορισμού των μετακινήσεων, κατά την οποία, πρέπει να ομολογήσω, οι Ηρακλειώτες πειθάρχησαν κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία, τηρώντας τα μέτρα προστασίας απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Για αυτό και το Ηράκλειο, όπως τουλάχιστον πληροφορούμαστε, ήταν εξαιρετικά χαμηλά, εάν όχι καθόλου, στις σχετικές λίστες με την καταμέτρηση των κρουσμάτων. Με εξίσου συνέπεια συμπεριφέρονται και τις πρώτες ημέρες της χαλάρωσης των μέτρων. Δεν έχουμε, δηλαδή, φαινόμενα έντονου συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα, ενώ γίνεται χρήση μάσκας και τηρούνται οι αποστάσεις.
Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μείνατε απαθείς να περιμένετε τις εξελίξεις. Υπήρχε έντονη κινητικότητα από τις υπηρεσίες του Δήμου να θωρακίσουν την πόλη και να προετοιμάσουν για την επόμενη μέρα. Μπορείτε να μας συνοψίσετε τις βασικότερες ενέργειες σας κατά την διάρκεια της καραντίνας;
Από την πρώτη ημέρα αυτής της κρίσης, πριν ακόμα ξεκινήσει και επίσημα η καραντίνα, ανοίξαμε ομπρέλα προστασίας αφενός για την θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, αφετέρου για την υποστήριξη των συμπολιτών μας. Στο πρώτο κομμάτι, τονώσαμε την καθαριότητα, ξεκινήσαμε απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους ενώ συνδράμαμε στην ενημέρωση των Ηρακλειωτών για το τι πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι, εναρμονισμένοι με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, όσοι είχαν – και βέβαια συνεχίζουν να έχουν – ανάγκη της συνδρομής μας, που αυτό σημαίνει είτε στήριξη με την δωρεάν παροχή από τον Δήμο ειδών πρώτης ανάγκης, είτε απλά να πάμε να τους ψωνίσουμε κάτι, γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι, είτε να τους παρέχουμε κάποια άλλη βοήθεια κατ΄ οίκον, οι Ηρακλειώτες καλούν στο 15277 ή υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα που έχουμε ετοιμάσει στο menoumespiti.iraklio.gr.
Στις δε ευπαθείς ομάδες, είχαμε εμείς την πρωτοβουλία. Για παράδειγμα, δεν περιμέναμε από τους ηλικιωμένους, μέλη των ΚΑΠΗ μας, να μας ειδοποιήσουν αυτοί εάν χρειάζονται κάτι, παρά κάνουμε εμείς τακτικά τηλέφωνα για να διαπιστώσουμε εάν είναι καλά και ποιες είναι οι ανάγκες τους. Την ίδια στιγμή βάλαμε σε φουλ ρυθμούς την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, την οποία εμείς είχαμε ξεκινήσει ούτως ή άλλως από την αρχή της χρονιάς, ώστε να μην χρειάζεται οι δημότες να βγουν από το σπίτι για να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές υποθέσεις τους στον Δήμο.
Σκεφτήκαμε όμως και εναλλακτικά. Μπορεί να φαντάζει λεπτομέρεια αλλά είναι μια συμβολική κίνηση για το πώς μπορείς, με απλές ενέργειες, να βοηθήσεις την καθημερινότητα του πολίτη. Με τίτλο «Δεν βολτάρουμε σερφάρουμε» μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου μας αλλά και την συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου μας, του Επικοινωνία 94FM, παρουσιάζαμε προτάσεις για διαδικτυακές βόλτες σε μουσεία, αξιοθέατα και πολιτιστικά events που μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει από τον υπολογιστή ή την έξυπνη συσκευή του για να γεμίσει δημιουργικά τον χρόνο του μέσα στο σπίτι.
Δείτε: Σε καθαρά και έτοιμα σχολεία χτύπησε το κουδούνι για Λύκεια και Γυμνάσια
Το δίμηνο που πέρασε άνοιξε βαθιές πληγές στον οικονομικό προϋπολογισμό πολλών οικογενειών. Αυτή η κατάσταση έφερε περισσότερους δημότες στο να αναζητήσουν υποστήριξη στις κοινωνικές δομές του Δήμου;
Ακριβώς. Δεν είχαμε να στηρίξουμε μονάχα τις οικογένειες που βοηθάμε πάγια και τακτικά από τις κοινωνικές μας δομές όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείου, το οποίο αυτό το διάστημα έκανε με συνέπεια τις διανομές ειδών πρώτης ανάγκης στους δικαιούχους του, αλλά και εκείνους τους συμπολίτες μας που ξαφνικά βρέθηκαν είτε χωρίς εισόδημα, είτε χωρίς την δυνατότητα να υποστηρίξουν τον εαυτό τους. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζουμε «ομάδα άμεσης ανταπόκρισης» από υπαλλήλους του Δήμου σε υπηρεσίες που και αυτές ανέστειλαν τις λειτουργίες τους, όπως π.χ. οι γυμναστές των δημοτικών γυμναστηρίων ή των παιδικών σταθμών και των ΚΑΠΗ, και σε συνδυασμό με το δυναμικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας είμαστε όλες τις ημέρες και τις ώρες στην διάθεση των συμπολιτών μας, όπως περιέγραψα και παραπάνω.
Από το να πάμε στο σπίτι δωρεάν κάποιες μερίδες φαγητού, ένα μεγάλο μέρος από αυτές με την ευγενική προσφορά της Περιφέρειας Αττικής, μέχρι να πάμε στο φαρμακείο να αγοράσουμε φάρμακα για όσους το είχαν ανάγκη, ακόμα και για μια απλή συντροφιά σε όσους δεν έχουν κανένα να τους κάνει παρέα. Εύχομαι να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα, τουλάχιστον για όσους εκτάκτως βρέθηκαν σε ανάγκη. Όμως, στην απευκταία περίπτωση που η κοινωνία βρεθεί και πάλι απέναντι στα δύσκολα θέλω να διαβεβαιώσω: ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής θα είναι και πάλι εκεί, θα είναι και πάλι δίπλα στον άνθρωπο, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή. Δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο…
Αντιστοίχως, η αγορά υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα. Ήδη είχατε τις πρώτες επαφές σας με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σε σχέση με τα μέτρα που προτίθεστε να λάβετε για την υποστήριξη της τοπικής αγοράς;
Ως δημοτική Aρχή θέλουμε να γίνει ξεκάθαρο πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι είναι εφικτό και μας επιτρέπει ο νόμος για να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, ώστε να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία της πόλης και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στα μαγαζιά του Ηρακλείου. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω πως ό,τι γίνει θα πρέπει να είναι σε πλήρη αρμονία με τη λειτουργία και την εικόνα του Ηρακλείου και δεν θα δυσκολέψει την καθημερινότητα στην μετακίνηση των κατοίκων. Για αυτό άλλωστε, όπως είπατε, ξεκινήσαμε διάλογο με τον εμπορικό κόσμο μέσα από τον οποίο θα προσπαθήσουμε όλοι – ο καθένας και η καθεμία – από την πλευρά του με σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και κατανόηση να προχωρήσουμε με ένα σοβαρό πλάνο στην επόμενη μέρα.
Βρεθήκαμε, σε πρώτη φάση, με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τους ζητήσαμε να καταθέσουν και αυτοί τις προτάσεις τους για το πώς θέλουν να βοηθήσουμε. Θα τις αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε ανάλογα με διαμόρφωση των δημοτικών τελών, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία και την εξέταση της δυνατότητας διάθεσης περισσότερου χώρου για τραπεζοκαθίσματα.
Θα μου επιτρέψετε, δεν μπορώ παρά να μην σκεφτώ πόσο επίκαιρες αποδεικνύονται οι παρεμβάσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια, κόντρα σε κάποια που έλεγαν ευτυχώς λίγοι, να απομακρύνουμε δηλαδή τις μόνιμες κατασκευές με τις κλειστές πέργκολες που βρήκαμε στην κεντρική πλατεία, να αυξήσουμε τους πεζόδρομους και τους χώρους περιπάτου, να τονώσουμε το πράσινο, γενικά να ενισχύσουμε την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την προσβασιμότητα στην πόλη.
Την περασμένη Δευτέρα οι μαθητές Γ’ Λυκείου επέστρεψαν στα θρανία. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλοι από τις υπόλοιπες βαθμίδες. Πώς πήγε η επιστροφή στον Δήμο Ηρακλείου; Εντοπίσατε αδυναμίες και, αν ναι, ποιες;
Σε επίπεδο προετοιμασίας και ανταπόκρισης πάνω σε όσα έχει ευθύνη ο Δήμος νομίζω καλύψαμε τις ανάγκες κατά 100%, κάτι που αποδεικνύεται από την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων της πόλης μας. Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων φροντίσαμε να προετοιμαστούν τα σχολικά κτίρια με εντατικούς καθαρισμούς, απολυμάνσεις, προμήθεια αντισηπτικών υλικών. Έτσι ήταν καθ’ όλα έτοιμα για να υποδεχθούν τα παιδιά με την επανέναρξη των μαθημάτων, ενώ παρόμοιες δράσεις, κυρίως οι καθαρισμοί και η ανανέωση των υλικών προστασίας, θα επαναλαμβάνονται καθημερινά σε όλα τα σχολεία που άνοιξαν ή ανοίγουν σταδιακά.
Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη ανησυχία στους γονείς σε ό,τι έχει να κάνει με τους Παιδικούς Σταθμούς,

καθώς ακόμα δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για την επιστροφή τους και υπό ποιες συνθήκες. Πώς εισπράττετε αυτήν την ανησυχία και πως προετοιμάζεται ο Δήμος, ώστε, όταν οι αποφάσεις έρθουν να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε;
Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία των πολιτών και, μακάρι, να μπορούσα να πω κάτι παραπάνω σχετικά με το πότε και αν λειτουργήσουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί. Όπως και τα σχολεία όμως, το ζήτημα της επανέναρξης των σταθμών θα οριστεί από την ομάδα των ειδικών επιστημόνων που χειρίζεται τα καθολικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία. Όποτε και να μας πουν ότι ξεκινάμε ξανά, θέλω να είναι βέβαιοι οι γονείς, πως τα κτίρια των σταθμών θα είναι απόλυτα έτοιμα, καθαρά και με το προσωπικό ενημερωμένο ώστε να εναρμονίσει τη λειτουργία τους με τις συνθήκες που θα απαιτηθούν. Προς το παρόν ετοιμάζουμε την επόμενη ημέρα: έτσι, σε λίγες ημέρες, θα έχουμε στην διάθεση των Ηρακλειωτών ειδική πλατφόρμα για να μπορούν να κάνουν online τις εγγραφές ή επανεγγραφές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου για τη νέα σχολική χρονιά.
Διαβάστε: Διάλογος εμπορικού κόσμου – Δήμου για μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας
Ποια μαθήματα άφησε το προηγούμενο κρίσιμο δίμηνο, ώστε αν κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, οι Δήμοι να είναι προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουν ακόμα καλύτερα σε μια πιθανή επιστροφή του ιού με την μορφή μιας νέας πανδημίας; Υπάρχουν δομές και προγράμματα που προσαρμόζονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Μολονότι, ίσως κανείς δεν το περίμενε – όχι εμείς πάντως – η Ελλάδα σαν σύνολο, από τους πολίτες έως τις κρατικές δομές, λειτούργησε υποδειγματικά κάτι που δείχνει και το αποτέλεσμα σε σύγκριση με το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Άρα το μοντέλο αντιμετώπισης υπάρχει και μπορούμε να το βελτιώσουμε – βέβαια αχρείαστο να είναι – για να αποκρούσουμε ένα τυχόν δεύτερο κύμα το φθινόπωρο ή σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Μηχανισμοί και εργαλεία που διαμορφώσαμε αυτό το διάστημα πλέον πρέπει να μείνουν δεδομένα και να βελτιωθούν για να χρησιμοποιηθούν όποτε παραστεί και πάλι ανάγκη.
Εάν κάτι πρέπει να μας αφήσει αυτή η περιπέτεια είναι, ασχέτως με έκτακτες καταστάσεις, η δυνατότητα που αποκτήσαμε το δημόσιο να εξυπηρετεί απομακρυσμένα και πιο ευέλικτα, οι δήμοι να έχουν την ελευθερία κινήσεων για να επεμβαίνουν άμεσα, καθώς, νομίζω, απέδειξαν ότι μπορούν να το κάνουν, και, βέβαια, ότι εάν έχεις οργανωμένο σχέδιο έχεις και τους πολίτες σύμμαχους στην προσπάθειά σου.
Και στον Δήμο Ηρακλείου, όπως και σχεδόν στους περισσότερους, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στις οδηγίες της πολιτείας. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε τώρα που ο μεγάλος κίνδυνος φαίνεται να έχει περάσει;
Πρώτα από όλα ένα μεγάλο μπράβο που αξίζει, θεωρώ, σε όλους για το υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης που επιδείξαμε. Αυτό που καταφέραμε είναι νίκη όλων μας: από εκείνους που έκατσαν στο σπίτι για να μην εξαπλωθεί ο ιός, έως όλους εκείνους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεύτερον, όπως είπα και προηγούμενα, να συνεχίζουν να πιστεύουν στην δημόσια διοίκηση, να εμπιστεύονται φορείς όπως ο Δήμος, που, ξεκάθαρα πλέον όλοι βλέπουν, ότι στόχο έχει να διευκολύνει την καθημερινότητά τους, να τους θωρακίσει από δυσκολίες και κινδύνους. Η Συμμαχία που χτίσαμε ας μείνει παρακαταθήκη και για τις δύσκολες και για τις εύκολες ημέρες. Με αμοιβαία εμπιστοσύνη θα πάμε μπροστά.