Μπορεί η έξαρση της πανδημίας να αποτελεί το μείζον θέμα της επικαιρότητας τους τελευταίους μήνες, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η κοινωνία έχει πάψει να απειλείται από άλλους επίσης πολύ σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους που χρήζουν σταδιακή παρακολούθηση.
Οι σημαντικές αδυναμίες που παρουσιάζει το σύστημα παροχής ΠΦΥ στη χώρα μας, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο αναφορικά με την Πρόληψη και τη Προαγωγή της Υγείας μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του πληθυσμού αλλά και σε επίπεδο προληπτικής ιατρικής, φέρει την ανάγκη της σταδιακής επαγρύπνησης και αναζήτησης λύσεων για την ενίσχυσή του.
Συνέντευξη: Γιώργος Αράπογλου
Η τεράστια συμβολή των ΚΕΠ Υγείας
Μια τεράστια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη των ΚΕΠ Υγείας, πρωτοβουλία που ανήκει στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και αφορά στην ανάπτυξη δομών που φιλοξενούνται ήδη σε αρκετούς Δήμους της χώρας κατόπιν σχετικού αιτήματός τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα νοσήματα αυτά είναι: ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.
Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους.
Καλός βαθμός για το Ηράκλειο
Ο Δήμος Ηρακλείου είναι από τους πρωτοπόρους της χώρας σε αυτό τον τομέα και αυτό το αποδεικνύουν τόσο οι συνεχείς δράσεις που υλοποιεί, όσο και τα προγράμματα που εφαρμόζει, πολλά από τα οποία έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η πρόσφατη δράση μέτρησης κοιλιακής αορτής, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, που έγινε με μεγάλη συμμετοχή, αλλά και αποτελεσματικότητα, καθώς από τα τεστ που έγιναν, εντοπίστηκαν περιπτώσεις που έδειξαν ότι χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης είναι μία απόδειξη, ενώ η γενικότερη εικόνα παρουσιάστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο, όπου ακούστηκαν καλές πρακτικές και δράσεις, ενώ συζητήθηκαν οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, που έχει θέσει ο ΟΗΕ για έναν καλύτερο στόχο, ανάμεσα στους οποίους και η Καλή Υγεία και Ευημερία, με τον Δήμο Ηρακλείου να παίρνει πολύ υψηλό βαθμό και να αποδεικνύει πως είναι μια σε γενικές γραμμές, υγιής πόλη.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει πριν από λίγο καιρό με την Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Μαίρη Καραμπέτσου και την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου, για τις δύο πολύ σημαντικές δομές του ΚΕΠ Υγείας και του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τα προβλήματα και ανάγκες που προκύπτουν, ιδιαίτερα στην εποχή των εγκλεισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Διαβάστε: Νίκος Μπάμπαλος: «Όπως τα καταφέραμε την πρώτη φορά, έτσι θα τα καταφέρουμε και τώρα»
Μαίρη Καραμπέτσου: «Στόχος η πρόληψη και προαγωγή της υγείας»
«Το ΚΕΠ Υγείας είναι ένα κέντρο πληροφόρησης για την προαγωγή και την πρόληψη της υγείας. Ο δημότης συμπληρώνει μια φόρμα με τα στοιχεία του και έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί στο mail και το κινητό του για όλες τις δράσεις που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, υπάρχει η καταγραφή του ιστορικού του, το οποίο μπορεί και ο ίδιος να συμπληρώσει ηλεκτρονικά, ώστε να του έρχεται υπενθύμιση όταν είναι καιρός να ξανακάνει τις εξετάσεις του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», αναφέρει αρχικά η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, Μαίρη Καραμπέτσου. Όπως εξηγεί, η οικονομικοκοινωνική κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας, έχει σημαντικές προεκτάσεις και στην γενικότερη υγειονομική συμπεριφορά του κοινού.
«Με την κρίση έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει παραμέληση και της πρόληψης. Για διάφορους λόγους, η πλειονότητα του κόσμου θα πάει να εξεταστεί μόνο αν η υγεία του φτάσει στο αμήν. Έρχεται, λοιπόν, το ΚΕΠ Υγείας να υπενθυμίσει και να ταρακουνήσει και λίγο. Παράλληλα, οι δράσεις που γίνονται στοχεύουν στο να προάγουν την υγεία, μαθαίνοντας πολλά πράγματα, αλλά και μπαίνοντας στην διαδικασία να δεις τι γίνεται και τι υπάρχει που μπορεί να βοηθήσει το άτομο προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ένας επιπλέον λόγος που, όπως τονίζεται, πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό «σύμμαχο» για τους Ηρακλειώτες, είναι ότι όλες αυτές οι δομές είναι χωρίς κόστος, χωρίς χρονοτριβές και χαμένες ώρες σε ουρές αναμονής και απαντώντας στον τόπο κατοικίας τους.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια
Σε αυτές ήρθε να προστεθεί το 2019 και ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια, μια ξεχωριστή δομή, που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του ΕΔΔΥΠΥ και της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Αθήνας, με πρόεδρο την κ. Σακκά, νευρολόγο-ψυχίατρο. Όπως εξηγεί η κ. Καραμπέτσου, δεν πρόκειται για ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, αλλά μια ξεχωριστή υπηρεσία που λειτουργεί και παρέχει προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης με στόχο να κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση και, επιπλέον, να βάζουν το άτομο στη θέση να σκεφτεί, να συγκεντρωθεί και να κοινωνικοποιηθεί μέσα από την ομάδα.
«Γενικός στόχος του Συμβουλευτικού Σταθμού είναι να υλοποιεί προγράμματα που στόχο έχουν να λειτουργεί το μυαλό, να υπάρχει πρόληψη και συντήρηση της νοητικής κατάστασης του οργανισμού. Εφαρμόζουμε επίσης ένα ακόμα πρόγραμμα μέσα από γυμναστική μόνο στα άτομα που πάσχουν από άνοια. Είναι μια ειδική γυμναστική και γίνεται συνήθως σε καθιστή στάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα πρέπει και το σώμα να διατηρείται σε μια καλή φυσική κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν οι αυτονόητες κινήσεις. Αν ζητήσω από κάποιον που ήδη πάσχει από άνοια, για παράδειγμα να μου δώσει μια πράσινη κορίνα, σκέφτεται το μυαλό και συγχρόνως κάνει και την κίνηση. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει οπτικοκινητικός συντονισμός και γι’ αυτό κάνουμε τις ασκήσεις της καθημερινότητας εξειδικευμένες».
Τα προγράμματα είχαν ήδη μπει σε μια καλή ρότα, πριν ο κορωνοϊός μπει στην ζωή όλων μας, με συνέπεια, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, αλλά και του γεγονότος ότι εξαιτίας της έλλειψης κτιριακής υποδομής, τα προγράμματα γίνονται στους χώρους των ΚΑΠΗ, πολλά προγράμματα να σταματήσουν εξαιτίας των μέτρων προστασίας που δεν επιτρέπουν ακόμα την λειτουργία τους.
«Ήμασταν σε διαδικασία υλοποίησης μερικών προγραμμάτων επιπλέον. Είχαμε και το εικαστικό εργαστήρι των δύο ΚΑΠΗ, με συντονίστρια εκπαιδευμένη εικαστικό σε άτομα Τρίτης Ηλικίας. Προσπαθήσαμε σε άτομα με μεσαίο στάδιο άνοιας να εμπλακούν. Η ζωγραφική είναι επίσης θεραπευτική τέχνη. Κάποιοι συμμετείχαν, αλλά μετά ήρθε ο ιός και όλα άλλαξαν», αναφέρει.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια απευθύνεται σε άτομα 60 ετών και άνω, αν και, όπως εξηγεί η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας, το ηλικιακό κριτήριο δεν είναι τόσο αυστηρό.
«Δεν έχουμε τέτοια στεγανά, μπορούμε να δεχθούμε άτομα και λίγο μικρότερης ηλικίας. Για παράδειγμα, κάποια άτομα πήραν πρόωρη σύνταξη, είναι 50-55 ετών και λόγω της ξαφνικής αλλαγής της κατάστασής τους, παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης και έχουν αρχίσει να ξεχνούν. Η κατάθλιψη εμφανίζει συμπτώματα ψευδοάνοιας. Αυτό θεραπεύεται, αν εντοπιστεί εγκαίρως και προσεχτεί. Μπαίνοντας στην διαδικασία να κάνεις κάποιες ασκήσεις, δίνεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου να βάλει το μυαλό να δουλέψει ξανά. Και αυτός είναι ένας από τους στόχους μας».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδικασία συμμετοχής στην ομάδα, καθώς αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της σημαντικής προσφοράς της δομής.
«Πριν οποιοδήποτε μέλος συμμετάσχει στην ομάδα, αλλά και κατά την διάρκεια αυτής, γίνονται ένα τεστ μνήμης που αξιολογουν το νοητικό του επίπεδο. Κάποιες περιπτώσεις παραπέμπονται σε συνεργαζόμενα κέντρα, όπως το Κέντρο Ημέρας της εταιρείας Alzheimer στο Μαρούσι και στην Γηροψυχιατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», όπου μπορούν να εξεταστούν και από νευρολόγο και από ψυχολόγο σε έναν καλύτερο έλεγχο να διαπιστώσουμε σε τι επίπεδο είναι. Όλες αυτές οι ομάδες είναι εθελοντικές, με την επιθυμία του ίδιου του ατόμου που θέλει να βοηθηθεί. Κάναμε την ενημέρωση και οι ίδιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αν διαπιστώσουμε ότι μέσα στην ομάδα υπάρχουν θέματα περαιτέρω παρακολούθησης, μιλάμε με τους συγγενείς και ενημερώνουμε ότι χρειάζεται περισσότερη εξέταση. Μην ξεχνάμε, όμως, πως ο ηλικιωμένος δεν είναι ανήλικος, ώστε να πρέπει να μιλήσουμε στον «κηδεμόνα». Μιλάμε και με τον ίδιο και θα παρέμβουμε μόνο αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όπως, για παράδειγμα, μια αρχή αλτσχάιμερ».
Οι επόμενοι στόχοι
Μπορεί η χώρα να βρίσκεται υπό το βάρος της πανδημίας, αυτό, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας δεν σκέφτονται τρόπους να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα των υπηρεσιών, ώστε να απευθυνθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ωφελούμενους. Νέα προγράμματα που στοχεύουν όχι μόνο στους ίδιους τους ασθενείς με άνοια, αλλά και σε εκείνους που αναλαμβάνουν το πολλές φορές δυσβάσταχτο βάρος της φροντίδας τους.
«Ένα από τα νέα προγράμματα είναι η ομάδα φροντιστών ατόμων με άνοια. Πρόκειται για ένα βαρύ ψυχολογικό κόστος για τον ίδιο φροντιστή. Από το να μην μπορεί να πάει στην δουλειά του για να φροντίσει τον ασθενή του, να μην μπορεί να κοινωνικοποιηθεί, να πάει για τα ψώνια του, αλλά και να ζει όλη μέρα με όλη τη φόρτιση ενός ανθρώπου με όλα αυτά τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν. Στην ομάδα αυτή θα δίνουμε οδηγίες και μια συμβουλευτική και ανακουφιστική προσέγγιση.
Η άλλη ομάδα θα είναι η Ομάδα Ψυχολογικής υποστήριξης. Τα ίδια άτομα που κάνουν ασκήσεις για την νοητική τους ενδυνάμωση θα μπορούν μέσα στην ομάδα να διαχειριστούν διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι ίδιοι με την κατεύθυνση της ψυχολόγου να βρίσκουν τις λύσεις για τον εαυτό τους, αλλά και για τους υπόλοιπους. Οι συνεδρίες θα είναι εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες, θα γίνονται ομαδικές και στόχος είναι στην διάρκειά τους να λύνονται και κάποια καθημερινά προβλήματα.
Μια ακόμα ομάδα που στοχεύουμε να δημιουργηθεί είναι σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη ή και άλλους φορείς, αφορά και στην φιλαναγνωσία. Στόχος είναι να διαβάζουν ένα βιβλίο ή να αναλαμβάνει κάποιος να διαβάζει αυτό το βιβλίο και στην επόμενη συνεδρία της ομάδας να το εξηγήσει και πάνω στο θέμα του βιβλίου να πουν όλοι τις απόψεις τους. Να αναπτυχθεί μια συνομιλία, όπου ο καθένας θα συμμετάσχει. Είναι μια μορφή προαγωγής της υγείας και της κοινωνικοποίησης και της νοητικής ενδυνάμωσης, της ομαδικότητας.
Παράλληλα, ετοιμάζεται μια αντίστοιχη ομάδα σωματικής ενδυνάμωσης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα για την πρόληψη πτώσεων, που έχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή και μας έφερε τον ευχάριστο πονοκέφαλο πώς να μοιραστούν οι ομάδες. Οι ωφελούμενοι θέλουν πολύ να παίρνουν μέρος σε αυτό. Πρόκειται για προγράμματα, ώστε να ενισχύεται η ισορροπία για να αποφεύγονται οι πτώσεις στο σπίτι. Είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι πτώσεις στο σπίτι είναι πάρα πολλές και, αν δεν προσεχτούν, μπορεί να φέρουν σοβαρά τραύματα που επιβαρύνουν και το ίδιο το άτομο και την οικογένεια. Είμαστε επίσης ευτυχείς, γιατί από τον Αύγουστο έχει έρθει μια ψυχολόγος που θα αναλάβει και επιπλέον ομάδες όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Το μεγάλο ενδιαφέρον και ο κορωνοϊός
Τα προγράμματα του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια ήδη έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο, παρά τις δυσκολίες που έφερε ο κορωνοϊός.
«Από τον Απρίλιο του 2019 που ξεκινήσαμε, έχουν περάσει περισσότερα από 120 άτομα. Προσπαθούμε πάντα οι ομάδες να είναι περίπου 8-10 άτομα, ώστε και να είναι λειτουργικές και να μην υπάρχει ο συνωστισμός. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 55 – 60 άτομα που συμμετέχουν σε εβδομαδιαία βάση. Οι ομάδες σταμάτησαν από το Πάσχα σταμάτησε λόγω του κλεισίματος των ΚΑΠΗ, ωστόσο, δεν αφήσαμε τους ανθρώπους να χάσουν την ρουτίνα τους. Η αντιδήμαρχος κ. Αιβατζίδου είχε μια πολύ ωραία ιδέα και την υλοποιήσαμε. Φτιάξαμε πακέτα ασκήσεων που τα στείλαμε σε κάθε σπίτι, ώστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να συνεχίσουν να εξασκούν το μυαλό τους. Ήταν ένα πολύ ωραίο πασχαλιάτικο δώρο, που ήμασταν όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας. Έχουμε δει πολύ μεγάλη βελτίωση και το βλέπουμε και από το επίπεδο των ασκήσεων που είναι πολύ υψηλό και σταδιακά το ανεβάζουμε. Πολλές φορές κάνουμε κι εμείς κάποιες ασκήσεις! Μας βοηθά και εμάς να διατηρούμε το μυαλό σε εγρήγορση», αναφέρει η κ. Καραμπέτσου.
Το διάστημα της καραντίνας δεν υπήρξαν, όπως λέει… πισωγυρίσματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι έμειναν ανεπηρέαστοι από την γενικότερη κατάσταση.
«Υπήρχε μια ανησυχία. Πολλά άτομα επικοινώνησαν μαζί μας και είπαν πως είχαν φόβο, μια κυρία είπε ότι ξεχνάει και δεν θέλει να ενοχλήσει το παιδί της που δουλεύει. Προσπαθούσαμε να τους ανακουφίσουμε από το τηλέφωνο, να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν την ρουτίνα τους, με απλές συμβουλές και να τους αποφορτίσουμε. Με την επιστροφή μετά την λήξη των πρώτων μέτρων δεν υπήρχε αυτός ο φόβος. Παρ’ όλο που τα ΚΑΠΗ παρέμειναν κλειστά, από τέλη Ιουνίου και μετά αξιοποιήσαμε τον χώρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου ξεκινήσαμε σταδιακά τις ομάδες, με όλα τα απαραίτητα μέτρα (θερμομέτρηση, μάσκες, αποστάσεις). Και μετά το καλοκαίρι συνεχίσαμε και συγκεντρωνόμαστε εκεί».
Αυτή η έλλειψη ενός αυτόνομου χώρου για την φιλοξενία των προγραμμάτων του Συμβουλευτικού Σταθμού, όπως εξηγεί η κ. Καραμπέτσου είναι και η πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Κοινωνική Υπηρεσία, προκειμένου να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το έργο του.
«Θα ήταν ευχής έργο να βρεθεί λύση σε αυτό. Να είχαμε έναν συγκεκριμένο χώρο δικό μας και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε αυτός ο Συμβουλευτικός Σταθμός να γίνει δομή ημέρας. Ένας σταθμός Ημέρας για την άνοια. Να μπορούμε να παρέχουμε τα προγράμματα σε καθημερινή βάση. Μην ξεχνάμε ότι, ακόμα και οι συνθήκες να ήταν καλές, στο ΚΑΠΗ, όπου φιλοξενούμαστε, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να ενοχλούν ο ένας τον άλλον. Χρειάζεται μια αυτονομία για να μπορεί το άτομο να εξελιχθεί. Θα ξεκινούσα, ωστόσο, με το εξειδικευμένο προσωπικό και συγκεκριμένα με την προσθήκη επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας και κοινωνικών επιστημόνων. Για να μπορούν να γίνουν επιστημονικές ομάδες, αλλά και η κάθε ομάδα να μπορεί να απασχολείται στον τομέα της εξειδικευμένα», συμπληρώνει. .
Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου: «Έχουμε άξια στελέχη και ανθρώπους που υπηρετούν το καθήκον»
Ενθουσιασμένη με τον τομέα ευθύνης της, αλλά κυρίως από το επίπεδο συνεργασίας με το προσωπικό και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, δηλώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου, η οποία, παρά τις δυσκολίες, εμφανίζεται έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχυθούν οι δομές.
«Πριν το γνωρίσω, την χρησιμότητα του ΚΕΠ Υγείας δεν μπορούσα να την οριστικοποιήσω στο μυαλό μου. Ζώντας το από μέσα και λύνοντας προβλήματα ακόμα μαθαίνω και τολμώ να πω ότι μέρα με τη μέρα συνειδητοποιώ την αξία του. Είναι γεγονός ότι ήμουν τυχερή που ανέλαβα μια υπηρεσία που έχει ένα πολύ καλό προηγούμενο και ένα ακόμα καλύτερο σχεδιασμό. Έχουμε άξια στελέχη και ανθρώπους που υπηρετούν το καθήκον. Είναι πολύ σημαντικό» αναφέρει αρχικά.
Όπως και η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας, έτσι και η ίδια, εντοπίζει την απόκτηση αυτόνομου χώρου ως το βασικό στοιχείο για να μπορέσει η δομή να αναπτυχθεί όπως ακριβώς αρμόζει στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Λόγω των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του ιού, τα ΚΑΠΗ έκλεισαν. Επειδή η δομή φιλοξενούταν στους χώρους τους, δεν μπορούσαμε να συναντήσουμε τους ανθρώπους. Προσπαθήσαμε με άλλους τρόπους να λειτουργήσει μέχρι να περάσει ο καιρός, αλλά τα ΚΑΠΗ δεν άνοιξαν και είναι αλήθεια ότι παρουσιάστηκε ένα ζήτημα. Πλέον φιλοξενούμε τα προγράμματα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο. Χρειάζεται, όμως, η δομή να έχει τη βάση της, να απασχολείται προσωπικό εδώ και να υπάρχει μια πρόοδος και μια εξέλιξη στα προγράμματα. Να μην υπάρχει αυτή η στασιμότητα», αναφέρει.
Αυτή, όπως παραδέχεται είναι και η δυσκολία της διοίκησης, αφού, όση καλή πρόθεση και να υπάρχει, τα εργαλεία και περιθώρια προσλήψεων δεν είναι ανεξάντλητα, ώστε να καλυφθούν οι απαιτούμενες ανάγκες.
«Οι δήμαρχοι έχουν και άλλες θεσμικές ιδιότητες που μπορούν να διεκδικήσουν. Το υπουργείο Εσωτερικών μας βοηθά πάρα πολύ σε ένα πλήθος διαδικασιών, αλλά αυτό είναι ένα κύριο θέμα που ειδικά στην διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής το κενό φαίνεται. Δεν μπορείς να το καλύψεις διαφορετικά και δεν μπορείς να επαφίεσαι στην αναμονή των 8μηνων. Όσο καλός κι αν είναι ο υπάλληλος, μετά από μερικούς μήνες μένεις πάλι στο κενό, δράσεις που έχουν ξεκινήσει χάνονται. Πρέπει να το δικαιολογήσεις στον κόσμο. Δυστυχώς, πια είναι ένα καίριο πρόβλημα όλων των Δήμων που πρέπει να λυθεί συλλογικά. Μια καλή ιδέα θα ήταν να γίνει ένας χάρτης αναγκών στο Λεκανοπέδιο και να υπάρξουν προτεραιότητες. Θέλω να πιστεύω ότι ωρίμασε ο καιρός για νέες ουσιαστικές διεκδικήσεις. Αγωνιούμε για τον επόμενο διάστημα».
Προς επίρρωση των ανωτέρω αναγκών, η κ. Καραμπέτσου εξηγεί:
«Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής σε πολλούς Δήμους δεν ήταν σωστά δομημένη. Τα τελευταία χρόνια προέκυψαν οι ανάγκες ιατροκοινωνικές που τις αναλαμβάνει ο Δήμος, δεν τις παρέχει το Κέντρο Υγείας ή κάποια άλλη δομή, αλλά ταυτόχρονα σταμάτησαν οι προσλήψεις. Έτσι άρχισε το μεγάλο κενό. Να αναλαμβάνει ευθύνες ο Δήμος με το ήδη υπάρχον προσωπικό, το οποίο είναι ελάχιστο για αυτή τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών. Αν θέλουμε να κάνουμε καλή δουλειά και να κρατάμε τον πολίτη υγιή θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό, ώστε να παρέχει εύρυθμα αυτές τις υπηρεσίες. Δεν φτάνει ο πατριωτισμός των υπαλλήλων. Χρειάζονται και άλλες ειδικότητες. Για να είναι μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους της και ειδικά στην ευάλωτη ομάδα των ηλικιωμένων θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες στον χώρο που ζει ο κάτοικος. Το Ηράκλειο με τα όσα έχει καταφέρει να πετύχει μέχρι σήμερα, μπορεί να αξιολογηθεί ως υγιής πόλη»
Παρά το ζοφερό κλίμα της εποχής, η κ. Αϊβατζίδου-Ποριώτου εντοπίζει και την πιο αισιόδοξη εκδοχή, αυτήν της αλληλεγγύης, αλλά και του επαγγελματισμού που έδειξαν όλοι, χωρίς την παρουσία των οποίων, τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο θετικά για την πόλη.
«Είμαστε ικανοποιημένοι για το πώς ανταποκριθήκαμε την δύσκολη περίοδο και καταφέραμε να το βγάλουμε απολύτως ικανοποιητικά. Το μήνυμα που πήραμε πρώτα ως άνθρωποι ήταν ότι ξύπνησαν συνειδήσεις. Χτύπησαν τα τηλέφωνα και υπήρχε προσφορά. Είναι το σημαντικότερο που μπορούμε να κρατήσουμε ως παρακαταθήκη. Χάρη σε όλη αυτή τη βοήθεια το καταφέραμε πλήρως. Τους ευχαριστούμε όλους», αναφέρει.