Οι μέρες που προηγήθηκαν, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα φέρουν μια νέα πραγματικότητα στην κάθε οικογένεια, καθώς, μικροί και μεγάλοι υποχρεώνονται να παραμείνουν επί μακρόν στο σπίτι, έχοντας πολύ χρόνο να διαχειριστούν, ο οποίος πολλές φορές φαίνεται… αιωνιότητα.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, το βιβλίο είναι πάντα η καλύτερη διέξοδος για να γεμίσει ο ελεύθερος χρόνος, να χαλαρώσει το μυαλό και να αδειάσει από τις αρνητικές σκέψεις, καθώς και να αποτελέσει μια όμορφη εκπαιδευτική και δημιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά που έχουν επηρεαστεί αρκετά από την απότομη αλλαγή στην καθημερινότητά τους.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ακολουθώντας τις οδηγίες για τα μέτρα προστασίας, έχει αναστείλει τις συναλλαγές με το κοινό, καθώς και την λειτουργία του αναγνωστηρίου, ωστόσο, προτείνει άλλες λύσεις, ώστε να μην χαθεί η επαφή με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με την υπεύθυνη της Δημοτική Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, κ. Φρόσω Παυλίδου και είχε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Συνέντευξη: Γιώργος Αράπογλου
Δανεισμός για… αποθεματικό!
«Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ήταν από τους πρώτους οργανισμούς που ακολούθησε τα μέτρα και έκλεισε από τις 11 του μηνός και από τότε λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας. Είχαμε μια συνάντηση με τον δήμαρχο για να ενημερωθούμε και αποφασίστηκε πως έπρεπε να προστατευθούμε κι εμείς, γιατί είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά σε πολύ κόσμο που μπορεί να είναι φορείς του ιού. Ενημερώσαμε άμεσα το κοινό και το κατανόησε ότι είναι για την ασφάλεια όλων», αναφέρει.
Μια πρώτη σκέψη θα ήταν πως ο κόσμος θα έτρεχε να δανειστεί… στοκ για να έχει να περάσει όλον τον καιρό που θα μείνει κλεισμένος μέσα. Αυτό, όπως τονίζει η κ. Παυλίδου, συνέβη, αλλά σε σχετικά μικρή κλίμακα, λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαν για να κινηθούν. Ωστόσο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι η ανθρώπινη διάσταση και η σχέση που έχει αναπτύξει πια το προσωπικό με το κοινό της Βιβλιοθήκης.
«Τις πρώτες μέρες και όταν ακουγόταν ότι θα κλείσουν τα σχολεία, ήρθε αρκετός κόσμος να δανειστεί βιβλία, αλλά κλείσαμε γρήγορα. Τώρα, έχουμε μια επικοινωνία, καθώς νοιάζονται να τα επιστρέψουν, αλλά προς το παρόν δεν είναι εφικτό. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κάνουν έρευνα στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης και μας κάνουν κρατήσεις για να τα πάρουν όταν θα ανοίξουμε μετά. Υπάρχει ενδιαφέρον και επικοινωνία, μας στέλνουν μηνύματα, μας ρωτούν αν είμαστε καλά. Υπάρχει πια μια καλή σχέση και αυτό μας δίνει δύναμη», προσθέτει.
Η επικοινωνία και η σχέση με το αναγνωστικό κοινό
Επιπλέον, ο ρόλος των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης είναι πλέον αναβαθμισμένος, καθώς οφείλουν να ενημερώνουν τον κόσμο για εναλλακτικές. Όπως διαπιστώνεται, ο ελεύθερος χρόνος που παρουσιάζεται μπροστά μας, είναι μια καλή ευκαιρία για μια… βουτιά στις σελίδες αγαπημένων αναγνωσμάτων που η καθημερινότητα μέχρι σήμερα δεν το επέτρεπε.
«Ως χώρος είμαστε κλειστοί, αλλά μέσω cloud επικοινωνούμε με το κοινό και ενημερώνουμε για το πού υπάρχουν ανοικτές πλατφόρμες με ψηφιοποιημένα βιβλία για να διαβάζουν, όπως για παράδειγμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Επίσης, μπλογκς, εκδοτικοί οίκοι που δίνουν e-books και βοηθούν την κατάσταση. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα βιβλία στο διαδίκτυο. Βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον. Ο κόσμος έχει ανάγκη να τα βρει και να τα μοιραστεί. Παρατηρώ πως τα μέλη μας παρακολουθούν τις ενημερώσεις μας, παρόλο που υπάρχει αυτή η κατάσταση. Αυτή είναι μια καλή οπτική της χρήσης του διαδικτύου», επισημαίνει.
Αναβολές και νέοι στόχοι
Την ίδια ώρα, ωστόσο, αρκετές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, παρουσιάσει βιβλίων, αλλά και δράσεις, όπως οι Λέσχες Ανάγνωσης, ακυρώνονται, κάτι που φέρνει μια πρόσκαιρη στενοχώρια, αλλά υπάρχει αισιοδοξία πως, μόλις περάσει η μπόρα, θα γίνουν αναπληρώσεις και προσθήκες με πολλές νέες και ενδιαφέρουσες για όλους.
«Είναι αλήθεια πως αυτό μας έχει στενοχωρήσει λίγο. Είχαμε ήδη προγραμματίσει μια πολύ ωραία εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, για την οποία είχαμε μιλήσει με τα σχολεία, ένα από αυτά είχε ετοιμάσει μια δραματοποίηση, όλα ήταν έτοιμα. Το έχουμε αναβάλλει για τον Μάιο. Οι Λέσχες Ανάγνωσης θα συνεχιστούν σίγουρα μόλις επιστρέψουμε. Θα προσπαθήσουμε άλλο ένα μήνα, ενώ παράλληλα ήδη ετοιμαζόμαστε και για την καλοκαιρινή εκστρατεία σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Θα κάνουμε προσπάθειες να εντάξουμε και στις Λέσχες Ανάγνωσης ένα κομμάτι από το πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας. Παράλληλα, θέλουμε να δούμε και τι θα γίνει με τους συνεργάτες μας, αν θα μπορούν να συνεχίσουν. Σκεφτόμαστε να γίνει και μια ανανέωση στο πρόγραμμα. Φέτος η καλοκαιρινή εκστρατεία θα είναι αναβαθμισμένη και θα συνδυάσει πολλά προγράμματα, αρκεί να βοηθήσουν οι συνθήκες», εξηγεί η κ. Παυλίδου.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η Βιβλιοθήκη να είναι κλειστή για το κοινό, ωστόσο, οι υπάλληλοί της δεν κάθονται να περιμένουν πότε θα περάσει η κρίση της πανδημίας, αλλά κάνουν όλες τις υπόλοιπες εξαιρετικές δουλειές που γίνονται παράλληλα, τις οποίες, μάλιστα, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει.
Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης το αντιμετωπίζει με χιούμορ και εξηγεί ότι ήδη άπαντες προετοιμάζονται, ώστε την επόμενη μέρα της επιστροφής, η Βιβλιοθήκη να ανοίξει και πάλι για να υποδεχθεί το κοινό της. «Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι δανείζουμε μόνο βιβλία. Με τον κορωνοϊό έμαθαν τι δουλειά κάναμε! Έχουμε πολλές εργασίες. Αυτή την περίοδο είμαστε σε συνεχή κινητικότητα και περιμένουμε να ανοίξει ξανά η Βιβλιοθήκη για να υποδεχθούμε τον κόσμο. Να τα βρουν οργανωμένα όπως πρέπει. Οι εργασίες δεν σταματούν. Έχουμε φτιάξει μια λίστα με καινούρια βιβλία να προσθέσουμε στον κατάλογό μας. Όταν με το καλό όλα τελειώσουν, θα είμαστε εδώ να μοιραστούμε όμορφες αναγνωστικές στιγμές»